[ Praznici ] 19 Decembar, 2011 16:23

Ko slavi Sv. Nikolu, srećna mu slava! Ko ide na slavu, neka doprinese radosti domaćina!

Kako mi je uspeo kolač?

moj slavski kolač 

 (photo by sanjarenja56)

[ Moje pesme ] 18 Decembar, 2011 20:26

Ako moja planeta
kruži jednom orbitom
oko Sunca
a tvoja drugom,
mogu li se
putanje njihove
ikada sresti?

I hoće li onda
nastati
smak svetova?

luna71 

Hvala blogerki luna71 na prelepom oslikavanju ove pesme!

 

[ Muzika ] 18 Decembar, 2011 11:23

Pevačica sa Zelenortskih ostrva Cesaria Evora prozvana 'bosonoga diva' umrla je juče  u bolnici u svojoj domovini, u 70. godini, saopštio je tamošnji ministar kulture Mario Lucio Sousa. Ko ne pamti predivne pesme koje je ona proslavila?

[ Moje priče ] 17 Decembar, 2011 18:10

Ponavljam priču po želji jedne drage osobe i dajem zadatak za razmišljanje i pisanje: Nova godina koja mi je ostala u sećanju.

Nekako sam uvek Novu godinu povezivala sa kićenjem jelke, sjajnim kuglicama i ukrasima na njoj, sa lepo spakovanim poklonima ispod nje. Ispraćala bih staru i ulazila u novu godinu zavisno od mogućnosti i raspoloženja…češće zavisno od mogućnosti. U neka lepša vremena podrazumevala se noć ispunjena dobrom muzikom i plesom, onda su sledili porodični dočeci sa decom kad su se dečja lica ozarivala pri pogledu na jelku i poklone. Bilo je ispraćaja kojih se ne bih rado sećala i koji su bili sve, samo ne svečarski.  Za doček 2010. nisam ništa planirala, ali neko drugi jeste. Prijateljici  majka doputovala uoči praznika iz daleke Rusije, pa se spremala  sa suprugom i njom na elegantan doček u dobrom hotelu. Troje ih je…setila se mene. Sinovi mi svaki na svoju stranu, sa njihovim društvom. Predloži da im se pridružim, zna da volim dobru muziku i igru…uvek se može plesati i grupno, ako nemam partnera. Sin odvoji parice za doček i reče: “Ovo ti je poklon za novu…” Ideja se dopade  i drugoj prijateljici, i ona reče proročansku želju: "Dabogda ti se cipele raspale od igre! " Dovezoh se u prekrasno okićen hotel, sala i usluga ispuniše sva moja očekivanja, kvalitetna živa muzika odmah počela sa podizanjem raspoloženja. Prijateljica i suprug odlično igraju, odmah otvoriše ples. Njena mama i ja igruckamo pored…i u jednom trenu shvatih da mama odlično prati ritam, pa odlučih da ona bude partnerka, ja vodim…uhvatih mamu i, bez imalo lažne skromnosti, ispadosmo najbolji plesni par u sali. Šteta što nije bilo zvaničnog izbora! Odigrale smo nas dve bezbroj dobrih bečkih i engleskih valcera, fokstrota, bluzeva, mama savršeno pratila…Jedna živahna samba igračica zabode štiklu u moju nogu, ali nije bilo većih posledica. Tek posle ponoći primetih da mi nešto noga zapinje. Sklonih se, a ono potplat rascepljen celom dužinom! Klapa kao patkov kljun. Nekako se odgegah do svog mesta, pa u svečanoj tašnici nastade potraga za gumicom ili koncem… nečim što će potplat fiksirati bar toliko da mogu hodati. Okolina se pocepala od smeha,  a i meni mnogo smešno. Vezujem cipelu, a svi okolo aplaudiraju…Igra se tako završila. Zahvalih se mojoj odličnoj partnerki i zaključih da originalniji i lepši doček nisam imala…
I šta bi od godine koja je tako dočekana? Mnogo lepih događanja, veridba, svadba, ispunjen plan putovanja, a na kraju i emotivna dešavanja daleko iznad očekivanja. Možda bih mogla i za ovaj doček pocepati neke cipelice…za sreću?

cipelica 

 

[ Humor ] 17 Decembar, 2011 12:00

PRIČAJU TELEFONOM MUJO I SULJO:
- GDJE SI TI SULJO?
- MA, EVO ME U NORVEŠKOJ.
- A GDJE JE TO?
- PA, KAKO DA TI OBJASNIM… IMAŠ LI GLOBUS?
- IMAM.
- E, TO TI JE ODMAH ISPOD ŠARAFA.

BUDI SE FATA PORED MUJE UJUTRO I KAŽE:
- JOJ SINOĆ SAM SE BILA SVA NAJEŽILA…
- BIO SAM DOBAR, HA? - PITA JE MUJO.
 - MA NE, NEGO SI OSTAVIO PROZOR OTVOREN PO OVOJ HLADNOĆI.


VRAĆA SE HUSO PRIPIT KASNO UVEČE KUĆI I FATA GA BIJESNO DOČEKA NA VRATIMA:
"TAKO DAKLE, U TRI UJUTRU SE VRAĆAŠ KUĆI?"
"KO KAŽE DA SE VRAĆAM, SAMO SAM DOŠO PO GITARU!"

DOĐE BABA U TRGOVINU I TRAŽI MASLINOVO ULJE I PITA KOLIKO KOŠTA.
PRODAVAČICA: "10 EVRA LITRA .."
BABA: "A TO VAM JE STVARNO PRESKUPO."
PRODAVAČICA: "ALI GOSPOĐO, TO VAM JE DEVIČANSKO MASLINOVO ULJE!"
BABA: "A DA NEMATE MOŽDA NEKO IZJE.... ZA  5 EVRA?"

Zivjeli Mujo i Haso u Sloveniji i svaki dan išli prositi. Haso dnevno donosi kući punu torbu novčanica od 10 eura, vozi Mercedes i živi u lijepoj vili.
Mujo jedva skupi 2 do 3 eura na dan. Muji jednog dana nešto pukne, pa će Hasi:
- Prosim bolan isto k'o ti, isto tako predano, al' kako to da ti dnevno donosiš kući punu torbu desetica?!
- Pogledaj svoj natpis, što na njemu piše? - uzvrati Haso.
Mujo pročita: - 'Bez posla sam, moram uzdržavat ženu i 6-oro djece!'
- Nije ni čudno da dobiješ tek 2-3 eura, kaže mu Haso.
- A što piše na tvom natpisu?
Haso čita: - 'Fali mi još samo 10 eura da se vratim u Bosnu!'