[ Lekopisi ] 28 Januar, 2014 08:20

Skoro da nema žene koja nije bar jednom u životu imala mokraćnu infekciju, bilo blažu tipa cistitisa, upale mokraćne bešike, bilo ozbiljniju kao što je upala bubrega, pijelonefritis.  Ove infekcije nije teško ustanoviti a ni lečiti, ako se neka osnovna pravila imaju na umu. Teško je izboriti se s ponavljanim infekcijama, kada pored standarnih oružja, antibiotika, treba izvući i keca iz rukava. Uzročnici urinarnih infekcija mogu biti: normalni stanovnici creva tipa Ešerihije koli, hlamidije i mikoplazme (seksualnoprenosive bakterije), mikobakterije (uljučujući bacil tuberkuloze), zatim gljivice, paraziti, virusi...Uzročnika je mnogo i zato je apsolutno prvi korak pre ikakvog lečenja - urinokultura, kojom se deo uzročnika može otkriti. Ako se pristupi lečenju ili samolečenju bez urinokulture, lečimo pogrešno i često mnogo duže nego što bi inače bilo potrebno. Dakle, prvi korak kod prvih simptoma mokraćne infekcije je- poseta lekaru.

cistitis
Lečenje urinarnih infekcija:
-Kod novih upala bešike može se dati jednokratna veća doza antibiotika
-Kod ponavljanih infekcija primenjujemo duže lečenje po antibiogramu, prvo antibiotikom, pa uroantiseptikom (naprimer cefaleksin pa Pipem)

-Nekad je neophodna profilaksa, zaštita, malom dozom antibiotika pred spavanje, nekoliko meseci
-Kod ponavljanja infekcija posle odnosa- koristi se profilaksa malom dozom antibiotika posle odnosa

 

Monural

-Granule sadrže fosfomicin trometamol  3 g , antibiotik širokog spektra, baktericidnog dejstva
-Deluje protiv: E.coli, Klebsiella spp, Proteus mirabilis, Enterobacter spp, Pseudomonas spp, Staphylococcus aureus, Enterococcus
-Baktericidne koncentracije u mokraći održavaju se 36 časova (koncentracije koje ubijaju bakterije). Ne metaboliše se. Retka je rezistencija.
-Indikacije su: akutni nekomplikovani cistitis i priprema za urološku dijagnostiku (tri časa pre i 24h posle nje)
-Uzima se dva sata posle večere, rastvoren u čaši vode, u krevetu, posle mokrenja, pred spavanje.
monural
Vakcine
-Autovakcina -Torlak (pravi se na uput lekara)
-Polivalentna vakcina -Torlak ( pravi se na uput lekara)
-Urovaxom -Laboratories OM, Švajcarska (kupuje se)

Autovakcina
-Sadrži  antigene sopstvenih bakterija: E. coli, Pseudomonas, Enterococcus itd
-Izrada traje oko 10 nedelja iz pozitivnog uzorka (Zavod za imunologiju i virusologiju Torlak)
-Primenjuje se najmanje 6 nedelja, često uz produžne doze
-Određen broj kapi na kocki šećera pod jezikom drži se dva minuta, pa proguta

Polivalentne vakcine
-Kompleks antigena mrtvih bakterija
-Sadrže jednu bakteriju koja nije dobijena iz sopstvenog uzorka (E. coli, Enterococcus, Pseudomonas itd)
-Primenjuju se kod recidiva uroinfekcija istom bakterijom dok se ne napravi autovakcina ili ako ne može da se pravi autovakcina
-Primena jednostavna, na usta


Urovaxom
-Sadrži liofilizirani lizat bakterije Escherichia coli
-Uzima se jedna kapsula pre doručka 90 dana
-Indikacije: rekurentne uroinfekcije u dece (preko 4 godine) i odraslih. Ne kod trudnica!
-Koristi se i zajedno s antibiotikom
-Retke alergije ( ospa, febrilnost)

 

(Post je objavljen 24.9.2011. i sada se samo ponovo objavljuje, jer je u međuvremenu stiglo dosta pitanja koja su uredno dobijala odgovore )

[ Lekopisi ] 17 Novembar, 2011 08:10
Jeste li nekad razmišljali o osmehu kao načinu trijaže? Niste. E, pa  osmeh može i u te svrhe da posluži. Kako? Pojasniću.
Dežurni lekar obiđe celo odeljenje na prijemu dežurstva, pa onda u određenim razmacima ako je mirno ili u zatišjima ako je burno. Ima mnogo načina da se primeti kada nešto na dežurstvu ne ide kako valja, obično to lekar zapazi u obilasku ili mu sestra signalizira. Najjednostavniji način je - osmeh. Pri prvom obilasku obiđem odeljenje  i zavirim u svaku sobu. Svi pacijenti dobiju osmeh. Većina uzvrati, samo oni kojima baš mnogo nije dobro ili su baksuzi - ne odgovore osmehom. U sledećem obilasku  ponovo osmeh. Ko se ranije smeškao, a sada na osmeh ne uzvrati, stanje mu se  pogoršalo i njemu se prilazi brzo i pre nego se požali.  Jer, neki se nikad ne žale. Jednostavna trijaža, zar ne?
osmeh 
[ Lekopisi ] 25 Septembar, 2011 10:46

Svaka dama i poneki džentlmen sa mokraćnom infekcijom posegne prvo za čajevima, pa se posle pita da li je dobro uradila(o). Urološki čajevi i biljni preparati mogu biti korisno pomoćno sredstvo, protiv blažih infekcija ili uz antibiotike. 

Biljnih preparata ima jako mnogo: Palisept kapsule 3x1-2 (karvakrol i timol biljnog porekla), brusnica kapsule, Uva ursi kapsule  (ekstrakt Uvae ursi), Cystone tablete, (ekstrakt 9 biljaka), Uvea granule (ekstrakt Uvae ursi), Naturoplex tablete, Solubitrat uro prašak itd itd.  

 biljni preparati
Šta je brusnica?
-Vaccinium macrocarpon, iz istog roda  Vaccinium kao borovnica
-Nizak samonikli zimzeleni žbun, raste i kod nas
-Koriste se plodovi i lišće, u kapsulama i čajevima
-Sadrži antocijane, flavonoide, protocijanidine…
-Sprečava adheziju-prijanjanje bakterija E. coli na epitel urinarnog trakta i Helicobacter pylori na želudačnu sluznicu, proređuje recidive urinarnih  i Helicobacter infekcija, antioksidans.brusnicaUpotreba čajeva

-Čaj nije osnovni lek, ne zamenjuje antibiotik, osim kod blagih infekcija
-Može da deluje povoljno uz antibiotik, pre  ili posle njega
-Koriste se čajevi antiseptičkog ili diuretičkog dejstva sami ili u kombinacijama
caj
Čajevi protiv uroinfekcija

-List medvedike (Uvae ursi folium)
-Plod kleke (Juniperi fructus)
-Koren peršuna (Petroselini radix)
-Lišće breze (Betulae folium)
-Kukuruzna svila (Maydis stigma)
-Sitnica (Herniaria glabra)
-List hajdučke trave, list bosiljka, koren zečjeg trna, cvet zove, koren selena itd

čaj uroloski 

List rastavića spada u najpopularnije čajeve. Rastavić se koristi za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega, a zahvaljujući kiselini koju sadrži može da smanji kamen u bubregu i pospeši njegovo izbacivanje. Rastavić olakšava bolno mokrenje, sprečava zadržavanje mokraće. Osim toga, leči i sve oblike malokrvnosti jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Dobro je sredstvo u lečenju čira na želucu.

rastavic 

[ Lekopisi ] 14 Septembar, 2011 19:31
Pravilno uzeti uzorak je ponekad prava umetnost, a svakako je vredno umeće. Ako uzorak uzmemo neispravno, ne možemo dobiti valjan rezultat. Neadekvatan nalaz pogrešno tumačimo, često nalaze ponavljamo, ispitivanje upućujemo u pogrešnom pravcu i teško se izlazi iz začaranog kruga. Dakle, uvek moramo znati zašto smo i kako uzeli uzorak da bismo nalaz pravilno tumačili.
LABORATITIS je česta dijagnoza. A nije uvek laboratorija kriva za nju, češće smo mi sami. Za svaki uzorak (krv, urin, bris, bilo koji biološki materijal) neophodna je pravilna priprema i pravilno uzimanje. Poželjno je pacijentu objasniti kako da se ponaša uoči uzimanja uzorka. Moramo znati kako uzorak uzimamo i kako ga transportujemo. Nijedna laboratorija ne može dati ispravan rezultat iz pogrešno uzorkovanog biološkog materijala. 
laboratorija
URINOKULTURU treba uzeti pre ijedne doze antibiotika! Insistirati na anamnezi o prethodnom uzimanju lekova! Jedna doza adekvatnog antibiotika može kao nalaz dati sterilnu urinokulturu pa ćemo pogrešno zaključiti da nema mokraćne infekcije! Posle jutarnjeg pranja uzima se srednji mlaz urina u sterilnoj posudici ili na Urikult podlozi gde kultivisanje počinje odmah. Uzorak se što pre nosi u laboratoriju.
urinokulturaBRIS URETRE NA HLAMIDIJE I MIKOPLAZME: Najmanje dva sata pre uzimanja brisa pacijent ne sme da mokri. Bris na mikoplazme je površan, bezbolan, uzima se uzorak sekreta. Brisom na hlamidije mora se zagrepsti epitel, jer se u njemu nalaze hlamidije, kao isključivo intracelularni organizmi. Pošto je uretra rezervoar i hlamidija i mikoplazmi, treba radije raditi bris uretre nego cerviksa u žena, jer bris cerviksa može biti negativan i kod postojanja uretralne infekcije.
mikroskopLEVENŠTAJN URINA: i dalje je zlatni standard za dijagnozu TBC. Jedan pozitivan Levenštajn urina dokazuje tuberkulozu urotrakta, dok je ni 100 negativnih ne negira!!!
Uzima se talog celokupne jutarnje porcije urina, može i talog 24-časovnog skupljanog urina. Nikako ne treba uzimati Levenštajn iz male porcije urina tipa urinokulture, što se u praksi prečesto dešava, pa se dobija negativan Levenštajn urina i kod jasne aktivne TBC urotrakta. Urin na Levenštajn bolesnik treba da zasejava u fazi bolova i hematurije, a ne kada se oseća dobro. Izlučivanje mikobakterija je povremeno, u fazama aktivacije bolesti.
LowensteinPCR na TBC u urinu: Jednostavan je i brz dokaz eliminacije bakterije tuberkuloze (za 1-2 dana). Uzorkuje se cela jutarnja porcija urina u sterilnoj posudi, može i 24h-urin. Ne treba ga uzimati kao za urinokulturu, samo nekoliko mililitara. Metoda ne razlikuje zagađenje od infekcije, nalazi fragmente DNK bakterije bilo da se nalazila u urinu pacijenta, bilo da je zagađenjem uneta u uzorak. Ne razlikuje mrtvu od žive bakterije, pa je korisna metoda pre lečenja, a tokom lečenja ne može pomoći u oceni stepena sanacije.
PCR tubesPSA: Veoma koristan tumorski marker. Treba uzeti krv pre digitalnog rektalnog pregleda prostate i pre ultrazvučnog pregleda donjeg urotrakta. Ako su ovi pregledi urađeni pre uzimanja PSA, treba sačekati 1-3 nedelje pa onda uzeti PSA, inače može biti lažno povišen. Kod akutnog prostatitisa PSA može biti veoma povišen, pa  se tada PSA  ne koristi kao tumorski marker, nego kao marker upale.
PSALIPIDNI STATUS: Od večernjeg obroka do uzimanja krvi na holesterol, trigliceride i frakcije (LDL, HDL) treba da prođe bar 12 sati. Pre uzimanja krvi pacijent treba biti na uobičajenoj ishrani, da se dobije validan presek stanja. Tokom terapije statinima obavezno pratiti CK, LDH i transaminaze, kod porasta ovih vrednosti terapija se prekida, privremeno ili trajno.
znak pitanja 
[ Lekopisi ] 19 Jul, 2011 19:37

Kao lekar početnik dežurala sam uz glavnog internistu. Njega sam zvala ako baš „zagusti“.  Stiže  mi mlađi čovek s urtikarijom („koprivnjačom“) po celom telu, jasan znak ozbiljne alergije. Naravno, postavih mu mali milion pitanja kako je do toga došlo, pokušavajući da ustanovim šta je moglo biti uzrok. Samo je nestandardno bilo što je tog dana izišao iz  klinike, gde je proveo nekoliko dana posle povrede i alergije na vakcinu protiv tetanusa. To se sredilo i na otpustu nije imao nikakve znake alergije, a on se dobro osećao. Došao je kući i okupao se. Ništa neobično, vraćam se ponovo na kliniku, na vreme posle nje, ali opet, ništa značajno. Trebalo mi je podosta vremena dok se nisam setila da ga pitam:“A čime ste se okupali?“ misleći na promenu uobičajenog sapuna za kupanje.
„Faksom!“ reče on mirno.
„Molim?“
„Faks helizim, kao i obično!“ odgovori on.

(Za nepoznavaoce,  „Faks“ je odličan  deterdžent za mašinsko pranje veša. Tada sam prvi put čula da se neko njime i kupa!
Nakon terapije,  pacijentu je bilo sasvim dobro, čak je sutradan došao da traži potvrdu da mu je zaista bilo loše, kao opravdanje za nedolazak na posao!)

kupanje 

1 2 3  Sledeći»