[ Lekopisi ] 24 Jul, 2009 08:09
Ima li nešto lepše od bebe? I osmeha bebe?
Jedna beba je velika radost.
Dve bebe su dvostruka radost.
Tri su...a 36? Neopisiva!
Ko to ima 36 beba i još dve na putu? Srećnici. Spadam u njih. A otkud mi tolike bebe? Prva je stigla srećnim sticajem okolnosti, kad mi se dama požalila da posle prvog deteta nikako ne može da dobije drugo. Pomešasmo kilo znanja i pola kila sreće i stiže drugo, pa treće dete. Dalje je išlo i lako i teško. Lako, jer se pročulo, pa su svi dolazili, teško, jer je oko svakog para bilo mnogo posla. Nekad se mislilo da je za bračni sterilitet "kriva" žena. Onda se saznalo da je problem u istoj meri prisutan i kod muškarca. U sledećoj fazi muški sterilitet postaje češći nego ženski. Mali broj pokretnih ili svi nepokretni spermatozoidi  ne mogu da učestvuju u trci s preponama do jajne ćelije, u kojoj samo jedan pobeđuje. Mnogo je razloga za ovo: pušenje, alkohol, sedeći posao, odeća koja podgreva "donji postroj" muškarca, ali i još dva: Chlamydia trachomatis i Ureaplasma urealyticum. Zvuče lepo, ali nisu baš neki slatkiši i vole da postave branu plodnosti i ženama i muškarcima. Ako se otkriju na vreme i bez većih posledica, kao najlepši rezultat lečenja imamo bebu. Zato na početku lečenja postavim "pretežak" uslov: prva fotografija bebe je moja! Sa kojom radošću većina ispunjava taj uslov, suvišno je govoriti.  Jedan bebac je sačekao da mi lično preda svoju fotografiju za čuveni album sreće, ali mi nije šapnuo da li je to bila njegova specijalna želja ili su mama i tata pretpostavljali da će me tako više obradovati.
Čekam još dve bebe, a u srećni voz sprema se da uskoči još nekoliko parova. I tako voze vozovi do sreće, do najlepšeg osmeha na svetu, osmeha bebe!
[ Lekopisi ] 03 Jun, 2009 07:24

Ako volimo sebe, posvetićemo pažnju svom zdravlju bar s vremena na vreme. Zdravlje nas retko služi ako u njega bar malo truda ne uložimo. Na VMA u Beogradu lepo piše:"Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu". Pa, šta da radimo da nam ne bi ostala samo jedna želja? Svako doba ima svoje potrebe i pravila. Nikotin nije dozvoljen ni u jednom dobu, ako sebe volimo i sebe poštujemo. Jedino pravo mesto za cigarete je kanta za otpatke. A vi niste kanta za otpatke, zar ne? Vi želite da trajete. Život je jedan, premijera sa neproverenom reprizom.

Teren Srbije siromašan je selenom, nema ga u zemlji, pa ga nema u biljkama, i zato smo bili skloniji mnogim ozbiljnim bolestima i pre Černobila i pre rata 1999. Šta raditi? Svakog dana popiti tableticu-dve Selenium (Bioeselen), tačna doza određena prema dobi i polu, ili pojesti 2-3 zrna brazilskog oraha, koji je bogat selenom.
Ako imamo 15-30 godina, posvećujemo posebnu pažnju infekcijama, naročito seksualno prenosivim, kao što su hlamidije i mikoplazme (o njima je bilo reči u posebnom postu, u kategoriji Medicina). Sve dame su sklone običnim mokraćnim infekcijama tipa E. coli, zbog anatomskih posebnosti dama i blizine izvora infekcije (crevo). Ako se desi pečenje pri mokrenju, često i bolno mokrenje, trkom u prvu laboratoriju da se uradi urinokultura, pa doktoru da odredi terapiju. Mladi muškarci često imaju seksualnoprenosive infekcije, pa se kod iscedka i peckanja trebaju javiti urologu, dermatovenerologu, nefrologu, ko im je najbliži.
Sve dame od 20 do plus pedeset trebaju jednom godišnje posetiti ginekologa, da se uradi pregled, Dopler jajnika, kolposkopija, Papanicolau, cervikalni bris, ultrazvuk dojki, a češće preglede određuje ginekolog. U nekim centrima to sve postoji na jednom mestu u jednom danu, kao u Beogradu, gde se kao jednodnevni PGS program sprovodi u Ginekološkoj bolnici u Kraljice Natalije (zakazivanje telefonom, i sve se obavi za 5-6 sati).
Muškarci posle 50. godine moraju jednom godišnje uraditi PSA, analizu iz krvi koja pokazuje da li se prostata počela ludirati u smislu uvećanja (adenom) ili raka.
Ako u porodici ima hipertenzije, smanjujemo so od malena i ne pušimo (naravno). Ako ima dijabetesa, smanjujemo koncentrovane slatkiše od malena i nastojimo da ne budemo gojazni. Ako svakodnevno jedemo porciju sladoleda zimi i leti, biće nam zahvalan naš želudac (oblaže ga i štiti bolje od lekova) i naši krajnici (retke će biti upale grla kod redovnih sladoledomana). Fizička aktivnost bira se prema sklonostima, bitno je da je svakodnevna.

Naravno, ne mogu obuhvatiti celu medicinu u par redaka. Ovo su bile male napomene, a detaljnije kroz komentare ili na mejl, po želji.

[ Lekopisi ] 11 Januar, 2009 10:27

Deda je skupljao gljive, kao i uvek. Bio je najbolji poznavalac gljiva u kraju. Baka je spremala ručak, ukusan kao i uvek. Svi su slatko ručkali, osim šestomesečne bebe. Posle nekoliko sati svima je pozlilo. Prvi deda, pa baba, pa on, pa njegova žena, pa petogodišnji sin. Uskoro su se svi prevrtali s bolovima i povraćanjem. Odvezli su ih sve u bolnicu. On ne zna koji je bio put ostalih, kad je izgubio svest, sve je prestalo da postoji. Nije znao ni kad je primećeno da su mu otkazali i jetra i bubrezi. Nije znao ni kad su ga infektolozi primili, pa zbog otkazivanja bubrega uputili na dijalizu. Primila ga je ljubazna doktorka, nije bio sposoban ni da je vidi valjano. Sestre su se polomile oko njega. Nije mu bilo važno, ništa mu nije bilo važno, isuviše mu je bilo loše. Novinari su dolazili danima da pišu o njemu. Sve su novine bile pune opisa stradanja njegove porodice, on to nije znao. Umro je deda, pa sin, pa baba, zatim i žena. Bebu je preuzela familija i brinula o njoj. Od svih koji su jeli gljive, samo je još on bio donekle živ. Borba za njegov život trajala je dugo, zatim borba za oporavak. Uspeli su. Kad je došao svesti, na odeljenju je skovana zavera, da niko od osoblja i bolesnika ne drži novine blizu njega. Da ne sazna da njegovih više nema...Dugo su uspeli da tu strašnu istinu sakriju od njega. Kad je otpušten kući, bez značajnijih posledica, skoro zdrav, došao je neko od dalje familije po njega. Dalje se ne zna, nijedne novine nisu ispratile dramu mladog oca kojeg u kući od cele porodice dočekuje samo beba...
Kompletna ekipa koja je lečila mladića nikad  više nije pojela nijednu gljivu, osim šampinjona.

[ Lekopisi ] 02 Septembar, 2008 16:10
Danas ćemo smeh prepustiti humoristima, poeziju pesnicima, razmišljanja kompetentnim filozofima s našeg bloga, a ja ću proveriti koliko ste spremni za malo zdravstvenog prosvećivanja. Ako vam bude »leglo«, nastavićemo. Redovnim čitaocima dajem na izbor da li bi više voleli ovde medicinu ili moje dosadašnje priloge ili bi  im prijala mešana salata od obe »voćke«.

Izabrala sam za početak infekcije hlamidijama i mikoplazmama. Radi se o bakterijama  tako malim da se za neke dugo mislilo da su virusi. Veoma su česte i svaka sledeća statistika nalazi ih više, a trenutno se smatra da svaka treća seksualno aktivna osoba nosi hlamidiju, a svaka druga ureaplazmu (Ureaplasma urealyticum, član porodice mikoplazmi). Spadaju u infekcije koje se prenose polnim kontaktom, ali u našim uslovima veoma često i prilikom kupanja u bazenu i zatvorenim vodama. Hlamidija ( punim imenom i prezimenom: Chlamydia trachomatis) prenosi se prvenstveno polnim kontaktom, poznata je i kao bazenska infekcija, a majke je pri porođaju prenose bebi. Kada se bolesnik  s tegobama koje ukazuju na infekciju donjih mokraćnih puteva javi lekaru, u preko 50% slučajeva naći ćemo hlamidije i mikoplazme, a u ostalim slučajevima sve druge uzročnike (kao E. coli itd). Koje su to tegobe? Učestalo mokrenje, pečenje pri mokrenju, bol iznad bešike, nekad bol u predelu bubrega. Često ove infekcije ne daju značajan nalaz u običnom pregledu mokraće (sedimentu urina). Ali, ako neko ima tegobe pri mokrenju, nalaz u mokraći je uredan, sterilna urinokultura isključuje obične bakterije - treba mu verovati i tražiti hlamidije i mikoplazme!! Dijagnozu postavljamo putem specijalnog brisa, damama možemo uzeti i uretralni i cervikalni bris (s tim što je uretralni važniji, jer je uretra rezervoar infekcije), a muškarcima uretralni. Pre uretralnog brisa pacijent ne sme mokriti bar 2 sata. Komplikacije nisu zanemarive i prilično su česte, u dama zapaljenje grlića materice, jajnika, u odmaklim procesima sterilitet. U muškaraca su česta zapaljenja prostate, epididimisa, sterilitet, a ponekad Rajterov sindrom (zapaljenje zglobova). Kamen ili pesak u bubrezima nalazimo u oko četvrtine bolesnika s ureaplazmom. Kad  kod jedne osobe ustanovimo infekciju  ovim bakterijama, treba uraditi bris uretre i partneru i započeti lečenje kod oboje, uz sprovođenje  zaštite (prezervativ pri odnosu ili apstinencija) do izlečenja oba partnera. Jedino tako se ova infekcija neće stalno ponavljati po tipu ping – pong, što se u praksi često dešava, najčešće zato što muški partner ne sarađuje. U lečenju infekcija hlamidijama i mikoplazmama ne vredi koristiti lekove tipa penicilina ni cefalosporina, već koristimo antibiotike koji postižu visoke koncentracije u ćeliji: tetracikline, makrolide i  hinolone. Lečeći oko 900 ovih bolesnika,  kao najlepši mogući  »dodatni rezultat« dobila sam do sada 35 beba.


«Prethodni   1 2 3