[ Restorani ] 05 Februar, 2012 13:33

Negde biste odveli drage goste, nešto lepo da vide, pa ih posle u toplom ponudili nečim ukusnim? Šta odabrati u ovim ledenim danima? Videti znači odvesti ih u Narodni muzej, gde vas na ulazu dočekuju Meštrovićeve karijatide.

karijatide 

Ivan Mestrovic

Tu je u toku izložba slika Katarine Ivanović, prve slikarke u Srbiji, koja je stvarala u Beogradu pa u Zagrebu neko vreme.  Slike ne mogu fotografisati, naravno, ali mogu crtež njenog autoportreta koji nosim za uspomenu.

autoportret Katarine ivanovic

A gde ćemo posle? Kakvo pitanje, naravno, u "Gelateria".

Gelateria 

Već u izlogu postaje jasno kakvi umetnici poslastičari ovde rade.

izlog Gelateria

Moji gosti imaju veliki izbor kolača i sladoleda. A ja ću poručiti ono što mi ljubazne kelnerice odmah donesu bez pitanja. Ajskafe sa sladoledom i šlagom i određenu kombinaciju sladoleda, bez obzira da li je leto ili zima. Šta biste vi uzeli?

sladoled i ajskafe
 (photos by sanjarenja56)

[ Restorani ] 03 Februar, 2012 15:15
Ko još nije čuo za najstariju beogradsku kafanu  "?"  odnosno „Znak pitanja"?. Tu je zgradu knez Miloš poklonio svom ličnom lekaru ećimu Tomi za zasluge tokom Drugog srpskog ustanka. Ećim Toma je kuću pretvorio u kafanu. Ona se nalazi u Ulici Kralja Petra 6, prekoputa Saborne crkve, a nakon obilaska prelepog Konaka kneginje Ljubice prva je stanica za odmor.
Znak pitanja
Čak je i meni u starom stilu.
meni
Šta odabrati? Odličan je Specijalitet kuće ?
specijalitet kuce?
Ali je najinteresantnija Vodeničarska mućkalica, servirana u jestivoj posudi od peciva.
vodenicarska muckalica
Kad pojedete sadržaj, ne morate prati sudove, samo ih pojedite!
posuda
I na kraju još jedna domaća kafa...
turska kafa
 
[ Restorani ] 05 Januar, 2012 15:20

Ne kuva vam se. Niste raspoloženi ni da poručite da vam donesu kući (i to rade). Radije biste na ručak u prijatnom ambijentu, uz dobru uslugu i provereno dobru kuhinju, praćeno umerenim cenama? Onda je "Kuća kineske hrane-Hong Kong" pravo mesto za vas.

Hong kong restoran

Uređenje je jednostavno i u kineskom stilu.

restoran 

enterijer 

Supa od bambusa prijaće na početku

supa od bambusa 

Na kružnu ploču koja se okreće stižu onda razna jela. Okrenete ploču i probate od svakog pomalo ili po malo više. Ovo je piletina na čeličnoj ploči.

piletina na celicnoj ploci

Pa piletina s ananasom.

piletina s ananasom 

Nije obavezno da jedete štapićima, ali neki svetski ljudi to rade. 

stapici

Uz sve to najbolje ide čaj od jasmina.

caj od jasmina

Uz prijatnu kinesku klasičnu i pop muziku, možete i zaplesati, ako umete!

(photos by sanjarenja56)

[ Restorani ] 02 Januar, 2012 18:20

U restoran idem kad nešto slavim, kad se društvo okuplja, kad se tamo priprema nešto što ne spremam kod kuće ili samo zbog dobre usluge.  Ako se svi ovi razlozi sastave, onda taj restoran postaje "moj".  Laskavu titulu "moj restoran" poneo je "Lorenzo i Kakalamba", čije drugo ime je "Deselepojede" (Gde se lepo jede). U prospektu restorana piše: "Deselepojede je mesto gde možete da probate najukusnija jela Toskane i starog Pirota u prijatnoj atmosferi i potpuno nesvakidašnjem ambijentu". Pa, da uđemo?

Lorenzo i Kakalamba

ulaz

Obavezna je  rezervacija, jer je restoran uglavnom pun. Ko jednom dođe, mora ponovo.

 

Dekoracija se stalno menja, a po originalnosti joj nema premca.

jelka 

zid restorana

Ni jelovnik nije običan. Uverite se.

jelovnik

Poželeli ste malo bibera? Stiže. Pazite, ovo nije bazuka!

biber

Salata s lignjama bila je mmmmm njam!

salata s lignjama 

 Piletina s pršutom i maskarpone sosom zadovoljila je sva čula.

piletina s prsutom

Poslastice su posebna priča. Izabrati je nemoguće. Ako uzmete "Italijanski poljubac"

italijanski poljubac 

...nećete imati gde da smestite "Selekciju delicija", a ona je neoprostivo ukusna!

selekcija delicija 

U najskorije vreme moram smisliti novi razlog za slavlje u "Lorenzo i Kakalamba"...a to zaista neće biti teško.

 (photos by sanjarenja56)