[ Recepti
]
18 Januar, 2016 14:08
Šta se u "Politici" nađe...
Nedeljom se „Politika“ kupuje najviše zbog nedeljnog dodatka „Magazin“ u kojem se objavljuju zanimljivosti i izbor najboljih recepata. Svako čiji recept se objavi, siguran je da će ga raviti stotine ljudi. Do sada su mi recepte objavljivali pet puta. Drago mi je što su ovog uta stavili fotorecept pužića od mesa, jer znam da će obogatiti mnoge kuhinje.
Slika jeste pola recepta…
A za one koji su propustili recept na blogu,
a ovo im je presitno na čitanje, evo i podsetnika:
Pužići s mesom
U 500 ml mlakog mleka sipajte 3 ravne kašike šećera i jedno pakovanje kvasca. Ostavite
da nadođe na toplom petnaestak minuta. U 1100 g brašna sipajte 2 ravne kašičice soli
i 150 g ulja, pa nadošli kvasac. Umesite tvrđe testo, pa ostavite na toplom da nadođe
1-1,5 sat. Ako nemate specijalnu dasku za mešenje, preko stola razvijte prijanjajuću
foliju (posle rada se samo pokupi i lako se čisti). Testo podelite na 24 dela i svaki
razvaljajte u oval, pa duž elipse stavite fil. Umotajte kao palačinku i urolajte spiralu.
Slažite u mašću namazana dva pleha od rerne. Premažite slanim jajetom i ostavite
još da porastu petnaestak minuta. Pecite na 200 stepeni 20 minuta.
Fil: Na dva seckana crna luka propržite 600 g mlevenog mesa, dodajte vegetu, biber,
alevu papriku i origano.
Pužići su idealni za putovanja, zamrznete ih, ponesete zamrznute i posle 2-3 sata
jedete kao da su sada pečeni
[ Recepti
]
08 Januar, 2016 06:34
Česnica
Neki su pitali kako se pravi česnica i šta je to. To je fina pogača i može se
praviti na više načina. Evo jednog od njih. Pogača pogodna za sve lepe prilike.
U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i izmrvljen jedan
sveži kvasac. Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g glatkog belog ili polubelog brašna sipajte 2,5 kašičice soli i jedno jaje.
Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. Umesite meko testo. Neka odstoji na
toplom 20 minuta.
Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na kvadrat
i narendajte trećinu od 250 g putera. Testo presavijte s
leve i desne strane po trećinu prema sredini pa s donje
i gornje. Ostavite testo da se podiže 10 minuta.
Ponovo razvaljajte testo i narendajte još trećinu putera.
Savijte ga ponovo i ostavite 10 minuta.
Razvaljajte testo, narendajte poslednju trećinu putera
i presavijte ga. Ubacite novčić, ako je česnica u pitanju.
Ostavite 20 minuta na toplom i zagrejte rernu.
U pouljeni pleh stavite pogaču i premažite jednim slanim žumancem.
Pecite na 200 stepeni 35 minuta. Jedite u slast!

(slika i mesi Sanjarenja 56)
[ Recepti
]
04 Januar, 2016 13:23
Lignje
Odabrati što manje lignje, odvojiti krakove i odseći nejestivi deo,
izvaditi utrobu i pero, oprati i dobro ocediti. U šerpu s poklopcem
na maslinovo vrelo ulje ubaciti lignje, odmah poklopiti i pržiti pet
minuta, okrenuti, dopržiti, tek tada posoliti.
Posebno spremiti preliv od maslinovog ulja, bibera, seckanog belog
luka i seckanog prešuna. Lignje izvaditi u činiju i preliti prelivom,
poslužiti toplo i paziti da bude dovoljno, jer časkom nestanu sa stola!
http://www.youtube.com/watch?v=xM2R_evubhI
[ Recepti
]
24 Decembar, 2011 09:10
Kako umesiti pobedu od poraza
Specijalitet kuće je kokos rolat, neki gosti ne dolaze ako im se ne obeća taj kolač. Lepo pitaju ima li kokos rolata, pa ako ima, dolaze, ako ne, daju mi dovoljno vremena da napravim! I naravno, krenem ja da ga pravim. Nije teško, zaista. Smućkam po redu, stavila sam da provri 250 g mleka sa 340 g šećera, dodala 200 g tvrdog margarina i pustila da provri. Onda napravih malu pauzu, odgovorih na komentare na blogu, pogledah poštu. Kad sam se vratila, nisam primetila da je smesa malo više uvrila. To za kolač nije zdravo.Dodala sam 300 g kokosovog brašna, promešala, sklonila s vatre, dodala 300 g mlevenog pti ber keksa. Na foliji sam rastanjila pola smese, ostatku dodala 100 g rastopljene ili rendane čokolade i rastanjila preko svetle mase. Posula kokosom, urolala, posula opet kokosom i stavila u frižider da se stegne. Dok sam rolala, bilo mi je jasno da od celog posla nema ništa i već se žalila persefoni i razmisljanki, s kojima sam paralelno mesila, šta sam uradila. Rolat je izgledao ovako:
Persefona reče: Pa napravi kuglice! Sin predloži da masu serviram u činijicama i dam kašičice. Dlanovi otpadoše dok sam sve kuglice iz duple količine mase izvadila! Rezultat je bio više nego zadovoljavajući. Gosti se nisu ni setili da pitaju za kokos rolat, a svi su primetili nove kuglice! 
Naravoučenije: poraz se može pretvoriti u pobedu, samo ako uložimo malo truda, mašte i volje!
(photos by sanjarenja56)
[ Recepti
]
03 Oktobar, 2011 09:50
Tetkino, u slast
Imala sam divnu tetku. Lepa kao vila, pametna, dobra, tampon zona u porodici za sve nesporazume, rame za plakanje, osmeh za ulepšanje dana. Volela je sve lepo, i da ona bude lepa i sve oko nje toplo i lepo. Ime je dobila po narodnoj pesmi koju ne znam, deda je pevušio "Sanak snila Vojislava kraljica"..i devojčica, sedmo dete po redu, dobi ime. Kad sam u kuhinji, posebno često se nje setim, jer je pravila najbolje pržene lignje i najlepši paradižot. Da pokušamo zajedno?
Lignje
Odabrati što manje lignje, odvojiti krakove i odseći nejestivi deo, izvaditi utrobu i pero, oprati i dobro ocediti. U šerpu s poklopcem na suncokretovo vrelo ulje ubaciti lignje, odmah poklopiti i pržiti 5 minuta, okrenuti, dopržiti, tek tada posoliti. Posebno spremiti preliv od maslinovog ulja, bibera, seckanog belog luka i seckanog prešuna. Lignje izvaditi u činiju i preliti prelivom, poslužiti toplo i paziti da bude dovoljno, jer časkom nestanu sa stola!

Paradižot
Veoma zdrava poslastica na kojoj se deca podižu, jer je bogata lako svarljivim gvožđem i kalcijumom.
Izlomiti u 6 činijica 250 g petit beurre keksa. Staviti na šporet da provri litar mleka, u nj sipati umućen sneg od 4 belanca, okrenuti da očvrsnu belanca, izvaditi ih i staviti na izlomljen keks. U mleko sipati smesu od umućena 4 žumanca, dve kašike kakao praha i 4 kašike šećera. Kad provri, sipati preko belanaca. Ohladiti i jesti u slast!

(photos by sanjarenja56)