[ Recepti ] 02 Septembar, 2011 11:37

Mogao bi se neko pitati zašto sam odabrala naziv bloga Valcer, a ne Sladoled, kad se ne zna šta volim više od to dvoje. Pa dobro, de, ipak više volim ples. Jednu nijansu više. Ali odmah za njim ide sladoled. Čak mi je jedna stara riječka dama poklonila svoje ljubomorno čuvane recepte za sladoled, shvativši moju ljubav. Evo tih recepata. Želim uspešno pripremanje, a ako je potreban degustator da proceni jeste li uspeli, evo stižeeeeem!

Sladoled od čokolade
Umutiti 100 g rendane ili topljene čokolade, 1 žumance, 70 g šećera, 1 kašičicu "Gustin", 200 g mleka i kuvati na pari do vrenja, uz mešanje. Provrelo skloniti i ohladiti. Dodati 200 g umućene slatke pavlake i zamrznuti uz povremeno mešanje.

sladoled od cokolade
Sladoled od vanile
Dobro izmešati 5 žumanaca i 150 g šećera, dodati 2 vanilin šećera i 250 g mleka. Mešati na pari dok ne provri, naglo ohladiti, dodati 200 g umućene slatke pavlake i zamrznuti uz mešanje.

vanila sladoled 

Voćni sladoled
Očišćeno i oprano vrlo zrelo voće 250 g (jagoda, malina, ananas, breskve, banane itd) propasirati u sok, dodati 70 g šećera u prahu i 200 g umućene slatke pavlake. Zamrznuti mešajući.

vocni sladoled 

(posvećeno merkur)

[ Recepti ] 27 Decembar, 2010 09:34
Praznici su na pragu. Niste baš neki ljubitelj mešenja i pečenja torti, a ipak ih volite? Hteli biste zadiviti goste svojim poslastičarskim umećem, želite biti sigurni da ćete uspeti  u tome, bez  mogućnosti promašaja? Trebate jednostavnu, ukusnu, lepu tortu koja se skoro svima dopada? Markiza je pravi izbor. Dajem najjednostavniju varijantu.
Krećemo na slatki zadatak:
Fil: Mikserom umutite 125 g maslaca sa 50  g šećera u prahu i 4 žumanca, dodajte 200 g mlevene čokolade ("Čokoleva") ili rendane ili otopljene čokolade.
Umutite mikserom 4 belanca i dodajte smesi. Sve dobro umutiti.
Obložite folijom šerpu od 3 litra. Uzmite 300 g piškota i umačite ih u mlako mleko, pa ih poređajte na dno šerpe i polovine piškota kao tarabu uza zid šerpe. U sredinu uspite fil, a u fil zabodite preostale mlekom okvašene piškote. Stavite u frižider da se stegne do sutra.
Sutradan tortu istresite pomoću folije na tanjir i premažite sa dva umućena šlaga iz kesice ili slatkom pavlakom. Uživajte!

torta 

[ Recepti ] 30 Avgust, 2010 21:07

Po želji Nastasje, podelila bih s vama recept mladenačke torte koju ste već videli. Ko je raspoložen da mesi? Niko? Ajde, uzima se kao opravdano do prve zgode kad će vam zatrebati ukusna svečana torta.

Mladenačka torta

Prva kora: Umutiti 4 belanca sa 130 g šećera, dodati 150 g mlevenog oljuštenog badema, dve ravne kašike brašna, umutiti i sipati u podmazan i pobrašnjen okrugli pleh. Peći na 200 stepeni 12-15 minuta.
Druga kora: Napraviti glilijaš: istopiti 130 g šećera do zlatnožute boje, dodati 150 g mrvljenih oraha, pa pomešati i izručiti na navlažen tanjir. Ohladiti. Onda samliti grilijaš. Umutiti 4 belanca sa 1 kašikom šećera, dodati grilijaš, 2 ravne kašike brašna i peći u namazanom i pobrašnjenom okruglom kalupu 12-15 minuta.
Treća kora: Umutiti 4 belanca sa 130 g šećera, dodati 150 g mlevenog pečenog lešnika, dve ravne kašike brašna, umutiti i sipati u podmazan i pobrašnjen okrugli pleh. Peći na 200 stepeni 12-15 minuta.

Fil: Umutiti 12 žumanaca sa 8 ravnih kašika šećera i 2 vanilin šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Ohladiti, dodati umućeno 250 g maslaca i filovati prvu, pa drugu, pa treću koru i namazati tortu i okolo. Celu premazati sa dva umućena šlaga. Ukrasiti mladenačkim ukrasima. Jesti uz najlepši osmeh na licu!

mladenacka torta
 

[ Recepti ] 16 Mart, 2010 11:39

Raspoloženi ste da zadivite goste toplim predjelom, ili lepim glavnim jelom? Nemate ideje, šta to još nisu jeli, šta to još niste spremali? Jeste li se zabavaljali s kanelonima? Niste? E, pa vreme je.

Punjeni kaneloni

Na maslinovom ulju propržiti jedan seckani crni luk, pa sipati sadržaj limenke s iseckanim pelatima od paradajza 500 g  ili iseckano očišćeno 500 g paradajza. Dodati bosiljak,  biber i prokuvati desetak minuta.
Pripremiti kutiju sa 20-25 kanelona, 250 g.

Izmrviti 450 g belog sira ili fete, dodati seckano 100 g praške šunke, 150 g seckanog mocarela sira, domešati 2 jajeta, pa 2 kašike rendanog parmezana. Dodati biber i bosiljak. Smesom puniti kanelone i ređati u pleh 20x30cm, preliti smesom od paradajza i posuti sa 3 kašike rendanog parmezana. Peći na 220 stepeni 30 minuta. Servirati vruće, sa zelenom salatom.
[ Recepti ] 10 Mart, 2010 11:30

Krenem od postavke da je nema dobre posne torte koja se može meriti s mrsnima. A Jelena kaže: "Probaj moju!" Probam, zatražim još jedno, pa još jedno parče, i konačno napravih je sama...

Jelenina torta

-Umutiti 3 vanilin pudinga sa malo Fanta soka od pomorandže i 200 g šećera, pa usuti u 750 ml vrelog Fanta soka. Skuvati, dodati 250 g margarina i otopiti. U polovinu odmah dodati 100 g čokolade za kuvanje i otopiti. Druga polovina ostaje žuta. Ohladiti obe smese.
-Mleveni posni keks 300 g nakvasiti Fantom, oko 100 g, da bude  meka smesa, i dodati 250 g umućenog margarina sa 100 g šećera u prahu.
-Na tacnu 20x30 cm naređati jedan sloj posnog keksa, 250 g, okvašenog Fanta sokom. Preko premazati sloj od mlevenog keksa, pa žuti puding. Poređati 20 čokoladnih bananica kao sledeći sloj, pa premazati čokoladnim filom. Celu tortu premazati sa 3 šlaga umućena s vodom.  
Jesti u slast!