Ako malo skitam po Evropi i nisam tu nekoliko dana, da li se prihvata da me ovde zameni jedna lepa pita, kraljica moje rerne? Mislim, dok je jedete da me se neki put setite? Uz obećanje da po povratku pišem izveštaj?
Pita sa šampinjonima
Fil:
Propržiti na ulju iseckana 3 crna luka, dodati 700g iseckanih šampinjona (iz turšije ili očišćenih i opranih svežih), narendati 3 šargarepe, prodinstati, dodati vegetu, biber, origano, pa 300 g seckane praške šunke. Dinstati desetak minuta.
Ređanje: U nauljen pleh 30x40 cm idu 2 tanke kore, pa2 kašike fila, pa 2 kore i ponavljati, na vrhu su kore. Iseći kocke i preliti smesom od umućena 3 žumanca, 1 mileram-kisela pavlaka, ulje 100g, kisela voda 200ml, sneg 3 belanca.
Peći na 200 stepeni 30-35 minuta

I dogovorismo se za novi blog samit, približi se vreme, a svi počinju da javljaju da je u centru grada gužva, štrajk, ne može se proći. Kako da se nađemo? Dogovor jedan, drugi, i sasvim se prirodnim pokaže rešenje da se svi nađu kod mene. Dakle, slede SMS (blago nama u eri mobilnih telefona!) s objašnjenjima kako da me nađu. Društvo snalažljivo, očas posla svi pohvataše koordinate, i evo nas na samitu u kućnim uslovima. Nespremna domaćica susreta iznela je sladoled i londonere, a spremna učesnica samita zahtevala da se recept pojavi ovde. Neka bude!
Londoneri
Penasto umutiti 250 g maslaca sa 125 g šećera, dodati 6 žumanaca, pa koru 1 limuna i 300 g brašna. Sipati u podmazan i pobrašnjen pleh 30x40 cm i tanko premazati sa 2 kašike džema od kajsija. Peći na 170 stepeni 15 minuta, pa premazati šamom, posuti seckanim orasima i dopeći na 150 stepeni 30 minuta, od polovine prekriveno folijom.
Šam: Umutiti 6 belanaca sa sokom pola limuna i 150g šećera

Noćas smo suprug i ja sedeli
na kauču i razgovarali o životu.
Razgovor nas je odveo i na razmišljanje o
dignitetu ljudskog života.
Rekao mi je:
-Draga, ako se meni nešto dogodi, da bih bio u stanju
vegetiranja, ovisan o aparatima i tečnosti, molim te, isključi sve stvari koji
me drže na životu.
Čim je to rekao, ustala sam, isključila TV aparat i uzela mu pivo iz
ruke.
*****
1. Samo dve stvari su estetski savršene – sat i mačka
(Kartije).
2. Kada se uzmu u obzir osobine koje mačke
imaju, kao čistoća, nežnost, strpljenje, hrabrost i ponos, koliko nas bi –
pitam ja vas - bilo u stanju da bude mačka? (Meri).
3. Mačku ne možete posedovati. Najviše što
možete jeste da joj budete partner (Svenson).
4. Sve nas, u dubinama našeg bića, pokreću
isti nagoni. Samo mačke imaju hrabrosti da otvoreno žive po njima (Bakbaum).
5.Volim mačke jer volim svoj dom: vremenom
one postanu vidljivi deo njegove duše (Žan Kokto).
6. Kad bismo svakome koga sretnemo toliko
tepali kao svojoj dragoj maci, i oni bi preli (Bakbaum).
7. Ljudi koji mrze mačke – osvanuće u svom
sledećem životu kao miševi (Resnik).
******
Paradižot
Liči na šnenokle, ali nije, ukusnije je i zdravije,
koncentrat gvožđa (protiv anemije) koje se lako koristi i kalcijuma. Ima jednu manu – što ga češće
jedeš, više ti se jede! A pravi se lako.
Izlomiti 250 g petit beurre keksa (Soko Štark, Kraš) u 6 činijica. Skuvati litar mleka, ubaciti
sneg od umućena 4 jajeta, okrenuti ih da se skuvaju do 5 minuta, pa skuvana belanca staviti na izlomljen keks.
U mleko sipati umućena 4 žumanca sa 4 kašike šećera i 2 kašike kakao praha, pa
pustiti da provri. Smesu sipati preko keksa sa belancima i ostaviti da se
ohladi. Jesti u slast!