[ Slikopisi ] 05 Maj, 2016 15:00


Pada kiša. Autoputem pa odvajanje za Požarevac, prelazimo Veliku Moravu


Selo Poljana 9 km od Požarevca, 1632 žitelja. Pešice uzbrdo, do crkve Vaznesenja
gospodnjeg, na mestu starog manastira Sestroljin.

 


Razgledamo 12. etno festival, pod krovom je izložba starih jela,
koja čeka prolazak komisije

 

 Poslijepodne se vraćamo u Dom kulture
na folklorni dio festivala. Nastupa guslar
iz Trebinja Rajko Milojević


pa Kulturno umetničko društvo „Poljana“, mali ansambl


KUD iz Blaca


Smederevo, KUD „Jerina“


Mali harmonikaš Filip Ilić iz Požarevca


Baričko kolo, KUD „Sinđelić“ iz Svilajnca, odlični


KUD iz Trebinja


Za sjajnu harmonikašicu Milenu Minić iz Lučice
još će se čuti. Radojka Živković dobija naslednicu


Nastavlja se veselo i razigrano


Šlag na tortu predstavljao je mali harmonikaš Jovan
Petrović, 10 godina, sa spletom narodnih kola


Puni lepih impresija, vraćamo se kućama

(slika Sanjarenja56)

[ Moje priče ] 09 Februar, 2016 18:07


Beč je samoj sebi obećala. Pokojni suprug je nikad nije vodio tamo, iako je znao s društvom da se spakuje u kola i ode na sajam… za nju nikad nije bilo mesta. I iste te godine kad je upoznala Oriona, kockice su se sklopile. S prijateljicom se dogovorila da se nađu na sladoledu i dogovore za odmor. Našle su se tu i rođaka i druga prijateljica. 
“Nikako da se dogovorimo gde ćemo na odmor, a prvi put ga koristimo istovremeno” reče Jelena.
“A što ne odete u Beč?” zapita Biljana.
“Zašto da ne?” reče Milena.
“Odlična ideja!” zaključi Ljera. I dogovor je sklopljen. Dok ona bude ženila sina, Milena će rezervisati hotel i karte za autobus, a Jelena će sa interneta pokupiti sve što treba videti i probati. Tako i bi. Čim su krenule, znale su da će biti sjajno. Prognoza vremena je obećavala pet dana kiše i dva dana sunčano, pa su za ta dva dana planirale otvorene lokacije, Donauturm, Prater i Schoenbrunn. U novinama su našle obaveštenje da se upravo u Beču otvara izložba Fride Kahlo. A na licu mesta Beč im se otvorio kao knjiga. Čim su se iskrcale, naišao je taksista Bobi, njihove gore list, i odvezao ih do hotela, pansion “Residenz” u centru, na obodu Ringa, iza leđa Rathaus. Prijatelji Milenini savetovali su to mesto. Hans na recepciji oduševio se što može vežbati jezik jer je poreklom iz Kikinde… Dao im je pristup kompjuteru pa su svakog jutra mogle pogledati prognozu vremena za taj dan i odabrati šta će videti. Jelena bi odvojila listove s opisima lokacija i druge papire s opisima jela koje treba probati. A mesta su sa sama otkrivala, ako bi rekle: ”Hm, tu negde treba da je Demel!”, tabla bi im se stvorila u vidnom polju. Dok su šetale oko Stephansdom, a ona svom prijatelju u Makarsku poslala poruku, odmah je stigao odgovor: ”Svratite na bečku šniclu obavezno!” i tako je jelovnik za taj dan bio rešen. Na kraju odmora Milena je razočarano rekla da nije videla spomenik Mocartu. “Okreni se, iza tebe je!” nasmejala se Jelena.
No za Oriona nije našla vreme. Kad mu se javila da je u Beču, napisao je da baš preko Beča putuje u Srbiju i može da svrati. Rado bi video izložbu Fride Kahlo. Nije ga ohrabrila, tako ju je kasnije prekorio. Nije mu rekla da bi ga rado videla. Nekako joj se nije uklapao susret s njim sa detinjim oduševljenjem koje su Milena i ona osećale za Beč. A znala je, ako ga pozove da se vide, to je njen konkretan korak koji će voditi vezi – na koju još nije bila spremna…
Tako je Orion otputovao drugim putem i leteo po Srbiji dok je ona istraživala Beč. Kad se vratila, stigao je paketić s filmom “Frida”. Uz film je priložio lepu razglednicu obojenih kamenčića i na njoj napisao: “Nadam se da je tvoj njemački (engleski) dovoljno dobar da bi mogla da uživaš u ovom izuzetno dobrom filmu. Ukoliko imaš problema, pozovi me na sarmu i kolače pa ću da ti prevodim… Poz. Orion.” Na lep način ju je prekoreo što nisu zajedno bili na izložbi… što nije pristala da se vide i sam se pozvao kod nje. Opet je preskočila pravi odgovor koji je on verovatno očekivao.

S7303919

[ Susreti ] 06 Februar, 2016 13:54

Mnogi živimo u Beogradu, ali o njemu jedva da nešto znamo, samo smo zagrebli površinu i dalje nismo išli.

DSCN9685

  Neki su upoznavanju tajni Beograda posvetili godine. Mislim na Zorana Lj. Nikolića,  publicistu, autora serije knjiga: „Beograd ispod Beograda“, „Tajne Novog Beograda“, „Grad tajni“, „Masonski simboli u Beogradu“ i najnovije, „BG priče“.

DSCN9692

DSCN9690

   

DSCN9697

   

  U prijatnom ambijentu restorana „Tajni začin“, poznavaoca beogradskih tajni predstavio je Denis BožovićA onda je Zoran Nikolić držao našu pažnju oko 3 sata. Na šta bi naišli oni koji bi pokušali uraditi metro u Beogradu ( na kakve tajne prolaze, pećine i lagume), kako je nasipana baruština i građen Novi Beograd, ko su sve bili masoni i čime se to dokazuje, kakve tajne kriju neke zgrade i mostovi…

DSCN9695

DSCN9696

  Većina je kući ponela poslednju njegovu knjigu.  Da se podseti na miru…

bg_price_vv

(slikala Sanjarenja56) 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Moje priče ] 29 Januar, 2016 11:21
Ne pričam o Palčici, o, ne...samo o nekim davnim željama. Nisam imala lutku kao devojčica. Čudna mi čuda, reći ćete...mnoge su devojčice i onda imale prave lutke, ne krpene, a ja nisam. Ni lutku ni druge igračke...nije bilo novca za te "luksuze". Gledala sam lutke drugih i ostala željna. Ujak mi je "navigavao", plovio morima, obišao ceo svet. Svako mu je nešto tražio, a ja bih se šćućurila  u ćošku i čekala da primeti da i ja nešto želim...Jednom me je primetio.
"A šta bi ti, Seko?"
"Jednu lutku, da je kao palac velika..samo da je prava...i strana..."
I prođe jedna plovidba, druga, i treća...pratili smo emisiju "Gde se nalaze naši brodovi" i u mislima putovali s njima. Ujak bi se vratio, doneo svakome ponešto, a meni ne...dok jednoga dana nije doneo veliku kutiju i u njoj crnu lutku, oko pola metra visoku, u šarenoj egzotičnoj haljinici, koja je treptala plavim očima i govorila: "Ma-ma". Reče mi: "Seko, tvoja je lutka porasla!".

Treba li naglašavati da je to bila najlepša lutka na svetu? Ma, i u svemiru! Otada je svuda sa mnom, i dan danas...promenila haljinice, promenila gradove,  ali ne i mesto u srcu. Lutka veća od palca...
 
 

[ Moje priče ] 28 Januar, 2016 11:28

Celog je veka želela ono što nije imala.

Kao devojčica je gledala lutke drugarica i godinama 

tražila prvu lutku. Dobila je kad je već prerasla, 

ali lutku svuda drži blizu sebe. Kao devojka je 

gledala nakit svojih drugarica, ona je imala nešto 

skromno. Kao odrasla naučila je da će imati ono 

što želi ako bude celog veka učila i radila non 

stop, pa je počela tako, videla rezultate i nastavila. 

I eno je, uči i dalje, radi stalno i kad drugi 

odmaraju, putuje i sebi redovno obezbedi 

poneku radost. Da li se dobra vila umešala u priču?

 Donela joj nešto? 

Ne, samo joj je njen anđeo na ramenu šapnuo: „U se

 i u svoje kljuse“, pa ga je poslušala. 

Život je jedan, ako se sami ne pobrinemo, i od 

bajke ćemo napraviti haos, a od haosa bajku.

1795518_246158508896889_763141969_n


1 2 3 ... 240 241 242  Sledeći»