[ Slikopisi ] 20 Januar, 2016 09:20

Gde smo ono stali u tom Somboru? Aha, na početku :)

Maglovito jutro. Nakon skoro tri sata vožnje, stižemo u Sombor, 50 ooo stanovnika,
najzeleniji grad, gde na jednog stanovnika dođu dva stabla!


Prolazimo kroz drvorede kestenova, lipa, akacija.


Odmor u prijatnom ambijentu restorana „Fijaker“


uz odličnu doboš tortu :)


Vodič Milan Vojinović nas vodi u prelepu Karmelićansku crkvu,
koju Somborci zovu „crkva sa dva tornja“.

 


Lep ikonostas i pomoćnih 8 oltara. Crkvu su Somborci podigli 1904, 
a niko je nije hteo, pa se uselio Karmelićanski red iz Pešte ( red koji ne sme da radi bogoslužbene radnje za novac). Na stubovima je prikazana Isusova golgota.


Ima divne orgulje, najveće posle zagrebačkih.
U crkvi se često održavaju horske svečanosti.


Prelep vitraž Sv. Barbare.


Šetamo duž Glavne ulice,


srećemo somborskog fotografa Ernesta Bošnjaka


i na trgu Sv. Đorđa slikamo se sa kipom Laze Kostića na klupi
ispred kuće Julijane Palanački s kojom se oženio i tako postao Somborac.


Na trgu je i lepa pravoslavna crkva Sv.Đorđa, izgrađena za samo dve godine, 1759-61.


Ostavljamo Lazu u razmišljanju… šetnju nastavljamo sutra…


(slika i priča Sanjarenja56)

[ Recepti ] 18 Januar, 2016 14:08

Nedeljom se „Politika“ kupuje najviše zbog nedeljnog dodatka „Magazin“ u kojem se objavljuju zanimljivosti i izbor najboljih recepata. Svako čiji recept se objavi, siguran je da će ga raviti stotine ljudi. Do sada su mi recepte objavljivali pet puta. Drago mi je što su ovog uta stavili fotorecept pužića od mesa, jer znam da će obogatiti mnoge kuhinje.

Slika jeste pola recepta…

A za one koji su propustili recept na blogu,
a ovo im je presitno na čitanje, evo i podsetnika:

Pužići s mesom

U 500 ml mlakog mleka sipajte 3 ravne kašike šećera i jedno pakovanje kvasca. Ostavite
da nadođe na toplom petnaestak minuta. U 1100 g brašna sipajte 2 ravne kašičice soli
i 150 g ulja, pa nadošli kvasac. Umesite tvrđe testo, pa ostavite na toplom da nadođe
1-1,5 sat. Ako nemate specijalnu dasku za mešenje, preko stola razvijte prijanjajuću
foliju (posle rada se samo pokupi i lako se čisti). Testo podelite na 24 dela i svaki
razvaljajte u oval, pa duž elipse stavite fil. Umotajte kao palačinku i urolajte spiralu.
Slažite u mašću namazana dva pleha od rerne. Premažite slanim jajetom i ostavite
još da porastu petnaestak minuta. Pecite na 200 stepeni 20 minuta.
Fil: Na dva seckana crna luka propržite 600 g mlevenog mesa, dodajte vegetu, biber,
alevu papriku i origano.
Pužići su idealni za putovanja, zamrznete ih, ponesete zamrznute i posle 2-3 sata
jedete kao da su sada pečeni

[ Slikopisi ] 17 Januar, 2016 06:57

Kad imate prijatelje svuda, ne morate razmišljati kuda možete otići. Pozvali su nas na 23. sremski svinjokolj u Voganj, selo pored Rume. To je tradicionalna manifestacija na kojoj nastoje promovisati prave vrednosti u svinjogojstvu i obradi mesa.

 

 


Prikazani su stari načini obrade svinje, pravljenje svežih kobasica,
kuvanje svinjokoljskog paprikaša.


Imalo se šta probati i poneti kući od mesnih specijaliteta.


Birane su razne ekipe u raznim kategorijama


Nakon svinjokolja svi su se doterali pa došli u restoran „Krajina“,
gde je prvo KUD „Voganj“ pokazao da folklor uvek oduševi

 


„Laste prolaste“


Podeljene su zahvalnice pa nagrade pobednicima u raznim kategorijama


Bili smo gosti na odličnom ručku


i zaigrali uz tamburaše „Rumske lole“


Posle smo mi nastavili na degustaciju odličnih vina u vinariju „Stamenković“.
Težak zadatak :)


Pa se osladili makovnjačom u etno kući „Sokačić“ u Popincima


i uz smeh i pesmu se vratili kućama.


(slika i „pati se“ Sanjarenja 56)

[ Slikopisi ] 16 Januar, 2016 07:08

Na prvom ovogodišnjem izletu krenuli smo u Vrbas. Vodi Keti, pun autobus vozi Vlada.

 Stižemo u Vrbas, u centru Bačke, 25000 stanovnika, sa 23 nacionalnosti, multikulturalan grad. Gradom protiče reka Jegrička. Ulazi vodič Iva Srdanović i vrlo zanimljivo priča nam o svom gradu.

 Kapela Vodice, na lekovitom izvoru.

 Šetnja do crkve Vavedenje presvete Bogorodice, građene 1738, sa spomenikom Arseniju Čarnojeviću u porti. Čita se molitva Sv Vasilija velikog za zdravlje.


Ulazimo u etno kompleks, dočekuje nas Pavle, razgledamo Muzej revolucije, Bapinu bazu, bazu „Centar“, koja nije otkrivena za vreme II sv. rata, a  skrivali su se najviši partijski kadrovi.

 U kompleksu je i najstarija kuća na području Vojvodine.

 Obilazimo evangelističku staru crkvu, u lošem stanju, i ulazimo u reformatorsku, sa orguljama, jedna je pored druge.

 Prolazimo staru i poznatu vrbašku gimnaziju

 Gradski muzej ima izložbu povodom 111 godina vatrogasnog društva.

 Razgledamo prvu kupljenu kolsku pumpu.

 Iva nas vodi na „šlajz“, do brane i ustave Velikog Bačkog kanala, zvanog i Francov kanal,  koji je genijalno projektovao Jožef Kiš, mađarski plemić, ali je tokom radova degradiran i nikad nije dobio zaslužene počasti za kanal koji je oživeo Vojvodinu.

 Po svojoj želji, sahranjen je blizu tog mesta, s pogledom na kanal, a na grobu je epitaf:

„Ovde leži Jožef Kiš, mađarski plemić.
Da je besmrtan, potvrđuje Francov kanal.
Da je smrtan, ovaj mermer.“
   

(Slika i piše Sanjarenja 56)

[ Generalna ] 14 Januar, 2016 06:54

Da bi odrasle osobe shvatile, njima uvek treba objašnjavati.

Odrasle osobe vole cifre.

Tužno je zaboraviti prijatelje.

Čovek je usamljen i među ljudima.

Samo deca znaju šta traže.

Ono što čini lepotu, nevidljivo je..

Najvažnije je ono nevidljivo.

Čovek samo srcem dobro vidi.

Znam, pogodili ste.
Antoan de Sent-Egziperi, „Mali princ“

 

 A sada, ako još niste videli animirani film „Mali princ“, pogledajte ga, iznenadite se jednakoj ozbiljnosti s kojom ga gledaju odrasli i deca. I podsetite se na dete u sebi.

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 ... 240 241 242  Sledeći»