[ Recepti ] 08 Januar, 2016 06:34
Neki su pitali kako se pravi česnica i šta je to. To je fina pogača i može se
praviti na više načina. Evo jednog od njih. Pogača pogodna za sve lepe prilike.
U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i izmrvljen jedan
sveži kvasac. Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g glatkog belog ili polubelog brašna sipajte 2,5 kašičice soli i jedno jaje.
Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. Umesite meko testo. Neka odstoji na
toplom 20 minuta.

 


Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na kvadrat
i narendajte trećinu od 250 g putera. Testo presavijte s
leve i desne strane po trećinu prema sredini pa s donje
i gornje. Ostavite testo da se podiže 10 minuta.


Ponovo razvaljajte testo i narendajte još trećinu putera.
Savijte ga ponovo i ostavite 10 minuta.


Razvaljajte testo, narendajte poslednju trećinu putera
i presavijte ga. Ubacite novčić, ako je česnica u pitanju.
Ostavite 20 minuta na toplom i zagrejte rernu.


U pouljeni pleh stavite pogaču i premažite jednim slanim žumancem.
Pecite na 200 stepeni 35 minuta. Jedite u slast!

dscn5427

 

 

 

 

 

 

 (slika i mesi Sanjarenja 56)

[ Praznici ] 07 Januar, 2016 07:51

Domaćin unosi badnjak, koji predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže
predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je
rođen Isus.


Na trpezi je obavezno i Božićno žito. Prema verovanju, ono pokazuje koliko će
naredna godina biti berićetna, a svetlost sveće ili kandila koja probija put kroz
zelenilo pšenice – obasjava dom domaćina u narednoj godini životnošću, 
srećom i  toplinom.


Položenik pali badnjak i ako on lepo gori, s mnogo varnica, godina će
biti srećna i puna blagostanja.


Domaćica mesi česnicu u koju stavlja srebrni ili zlatni novčić. Domaćin lomi
česnicu redom i namenjuje komade putniku namerniku, položeniku, kući,
domaćinu, domaćici, ukućanima. U čijem se komadu česnice nađe novčić,
imaće srećnu godinu.


(slikala Sanjarenja 56 u svom domu)

[ Moje pesme ] 05 Januar, 2016 15:36

 

Letos sam te želela,
tvoju lepotu sanjala

 (Dalje)

[ Recepti ] 04 Januar, 2016 13:23

Odabrati što manje lignje, odvojiti krakove i odseći nejestivi deo,
izvaditi utrobu i pero, oprati i dobro ocediti. U šerpu s poklopcem
na maslinovo vrelo ulje ubaciti lignje, odmah poklopiti i pržiti pet
minuta, okrenuti, dopržiti, tek tada posoliti.
Posebno spremiti preliv od maslinovog ulja, bibera, seckanog belog
luka i seckanog prešuna. Lignje izvaditi u činiju i preliti prelivom,
poslužiti toplo i paziti da bude dovoljno, jer časkom nestanu sa stola!
 
 
 
 http://www.youtube.com/watch?v=xM2R_evubhI
[ Moje pesme ] 03 Januar, 2016 07:35


 

Kad otrovnu reč
kao eksere prospeš  (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 240 241 242  Sledeći»