praviti na više načina. Evo jednog od njih. Pogača pogodna za sve lepe prilike.
U 200 ml mlakog mleka stavite 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i izmrvljen jedan
sveži kvasac. Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g glatkog belog ili polubelog brašna sipajte 2,5 kašičice soli i jedno jaje.
Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. Umesite meko testo. Neka odstoji na
toplom 20 minuta.

Testo razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na kvadrat
i narendajte trećinu od 250 g putera. Testo presavijte s
leve i desne strane po trećinu prema sredini pa s donje
i gornje. Ostavite testo da se podiže 10 minuta.

Ponovo razvaljajte testo i narendajte još trećinu putera.
Savijte ga ponovo i ostavite 10 minuta.

Razvaljajte testo, narendajte poslednju trećinu putera
i presavijte ga. Ubacite novčić, ako je česnica u pitanju.
Ostavite 20 minuta na toplom i zagrejte rernu.

U pouljeni pleh stavite pogaču i premažite jednim slanim žumancem.
Pecite na 200 stepeni 35 minuta. Jedite u slast!
(slika i mesi Sanjarenja 56)
08/01/2016, 23:57
Божићна чесница је за Божић само. Василица за Нову годину и тако. А Божићној чесници се посебно радују деца.
09/01/2016, 07:43
Kako se ne bi radovala, pricalice? Kad srećni novčić mogu dobiti.
09/01/2016, 13:38
У крају поред Дрине, одакле су моји пок. родитељи, обичај је да мушкарац ујутру порани, заложи ватру и започне припру теста за чесницу и тесто стави у крај шпорета да надође. Потом устаје домаћица, домеси тесто, украси чесницу плетеницом , птицом или животињицом од истог теста. Домаћин вади новчић који зна да буде стар и педесетак година и даје домаћици да га сакрије у чесницу. Налазач добија други новац док се пронађени новчић чува за идући божић. Тиме у припреми чеснице симболично учествује и домаћин.
09/01/2016, 13:50
To je lep običaj, Laki, i treba ga se setiti. Moj novčić je star 77 godina.
Dobro si me setio ukrasa, sledeći put moja česnica dobiće pletenicu :)