[ Recepti
]
04 Decembar, 2009 11:21
Njami šampinjoni
Vreme je posta. Nešto ukusno, jednostavno i brzo? A usput, i prste da poližete? Može?
Šampinjoni s orasima
Sameljite 100 g oraha i pomešajte sa margarinom.
Očistite 500 g kg krupnijih šampinjona, odvojite kapice od nožica. U kapice stavite po grudvicu od oraha. Na vrh svake možete staviti parčence suve šljive. Slažite ih u margarinom podmazan pleh. Nožice stavite okolo i pospite orasima. Lagano posolite.
Zagrejte rernu na 150 stepeni i pecite 15 do 20 minuta. Servirajte vruće, sa zelenom salatom.

(photo by sanjarenja56)
[ Recepti
]
02 Decembar, 2009 16:24
Sunce za ručak
Dolaze vam gosti, ili ste samo rešili da trpezu pretvorite u praznik? Ne biste hleb, nego nešto lepše, jedinstveno, da se topi u ustima? Imam rešenje, napravite "Sunce". Umesih ga, uslikah ga, a vi probajte, pa mi kažite kako vam je uspelo.
U 500 ml mlakog mleka sa 1 kašičicom šećera udrobite 1 kvasac. Ostavite da nadođe 15 minuta.
U 800 g mekog brašna dodajte 1 jaje, pune 2,5 kašičice soli i mleko s kvascem.
Umesite glatko testo, ostavite 15 minuta da miruje, pa na pobrašnjenoj dasci razvijte tanku izduženu elipsu. Celu premažite sa narendanih 125 g tvrdog margarina, pa urolajte uzduž elipsu u dugačku "rolnu". Rolnu secite nožem na roladice širine 3 cm i ređajte ih u margarinom namazanu okruglu tepsiju jednu do druge. U razmake između rolada stavite štapiće 125 g margarina. Ostavite 15 minuta, pa premažite sa 3 slana žumanceta. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 35 minuta. Uživajte!

(photo by sanjarenja56)
[ Recepti
]
29 Septembar, 2009 09:21
Tajna dobre kuhinje
Kažu da dobro kuvam. Imam veliki sređen receptar sa oko 900 proverenih recepata, koji ću jednom možda i izdati u nekoj lepoj verziji. Za neko dobro jelo mogu potražiti recept iz svog ili domacicinog receptara, izmisliti nešto novo, isprobati. Ali da li mogu izmisliti materijal, namirnice za to jelo? Pa, ne baš. Upotrebiću ono što mogu da kupim, u prodavnici, na pijaci. Osim? Osim ako nemam prijatelja koji pod Avalom gaji ekološko povrće. A imam. Voju. I spremim ručak u kome je prilog bio pire krompir. Pire ko pire, rekli bismo. E, nije! Sin odmah pita: "Šta si radila ovom pireu?" "Ništa naročito, čak manje nego inače"-odgovaram. "Nikad ti bolji nije bio! Seti se šta si mu radila!" insistira sin. I setim se! Upotrebila Vojin krompir! Ostalo još malo, ispečem sutradan krompir, prste da poližeš! Sledećom zgodom ispržim crni luk, papriku, paradajz u sataraš, sve Vojini proizvodi...i nikad slađi sataraš nismo jeli! Zaključak: tajna dobre kuhinje je ne samo u veštini spremanja, nego i u upotrebljenim namirnicama. Izvinite me, idem da skoknem do Voje, možda je brao paprike ili vadio krompir...

[ Recepti
]
23 Septembar, 2009 06:29
Probajte rafiole
Neki dragi blogeri došli su da mi ulepšaju popodne promocije moje prve knjige "Valcer". Posle pesama probali su rafiole. Pa, ako su im se dopali pa su se se pitali kako se prave, evo mog recepta:
Rafioli
Umutiti 130 g svinjske masti sa 130 g šećera i 3 žumanca. Dodati kašičicu ruma, rendanu koru 1 limuna, 2 vanilin šećera i 200 g mlakog mleka, pa 500 g mekog brašna. Napraviti masno testo. Uzimati komade testa, rastanjiti ih na dasci, isecati delove kvadrate veličine oko 10 cm, na sredinu staviti kašičicu fila i pažljivo preklopiti kvadrat. Dobija se trougao koji se utapka prstima oko fila i iseče polumesečasti oblik nožem za testo. Stavljati u podmazan i pobrašnjen pleh od rerne. Premazati smesom jednog belanca, 2 kašike mleka i kašičice šećera i peći na 250 stepeni 10-15 minuta, da blago porumene.
Fil: Pomešati 100 g mlevenih badema sa 80 g rendane čokolade, 50 g šećera, korom 1 limuna i kašičicom ruma.

[ Recepti
]
04 Jun, 2009 10:12
Ručak
Danas nam dolaze gosti na ručak. Hteli bismo nešto jednostavno, lako, brzo, ukusno, a da ne može da omane. Već smo uzeli dobro crno vino, "Vranac", "Aleksandrija" ili "Postup", spremili gibanicu kao predjelo, londonere kao kolač, i između je sasvim pogodno smestiti
Meso u saftu
Uzeti 800 g svinjskog ili junećeg buta, iseći na manje šnicle, propržiti na ulju i složiti polovinu u vatrostalnu posudu. Posuti vegetom, biberom, seckanim peršunom, seckanim belim lukom i premazati smesom pola pavlake (100g) sa kašikom brašna. Preko staviti ostalo proprženo meso i posuti vegetom, biberom, seckanim peršunom, seckanim belim lukom, pa premazati smesom pola pavlake sa kašikom brašna. Naliti sve supom da ogrezne, pokriti poklopcem vatrostalne posude, staviti u rernu zagrejanu na 220’ i peći 90 minuta.
Servirati toplo sa pire krompirom i zelenom salatom. 