[ Recepti ] 07 Mart, 2010 10:01
Danas vam se baš sprema nešto novo, a i raspoloženi ste za učenje? Niste baš vični u kuhinji? Dobro, upisujem vas u nedeljnu školicu kuvanja.
Spremaćemo rolnice sa šampinjonima i prazilukom.
Prvo molim pripremite 3 oblande, 400 g belog dela praziluka i 400 g svežih šampinjona!

Operite i iseckajte praziluk. Očistite, operite i iseckajte šampinjone. Na vrelo ulje prvo sipajte praziluk, pa šampinjone, i propržite desetak minuta zajedno. Dodajte pola kašičice soli, pola kašičice vegete, malo bibera i origana. Na tri oblande namažite  po trećinu ove vruće mase po celoj površini. Odmah toplo rolajte uzduž, da se dobiju veće rolne.

Secite oštrim nožem rolnice oko 2 cm širine i pržite na ulju (posna varijanta) ili uvaljajte u prezlu pa jaje i pržite (mrsna varijanta). Rezultat će biti veoma ukusan.
[ Recepti ] 03 Mart, 2010 09:34
Obećala sam Mesecini priču o mom mešenju kolača.
Elem, kad sam kao kao mlada snajka stigla u novi dom, sačekaše me i velika očekivanja. Svekrva je bila sjajna kuvarica i specijalista za kolače svih vrsta, teško joj je bilo parirati. Znala sam solidno kuvati, dalmatinska jela i kolače, a od srpske kuhinje ama baš ništa. No malo pomalo, krene i to. Veoma mi se dopala gibanica i nju prvu naučih. Zatim Vasina torta, koju napravih sledeću. Sledećih godina uigravala sam kombinaciju dalmatinske kuhinje (lagane i zdrave) i srpske (uglavnom teške, masnije, manje zdrave). Kad sam prvi put zvala strica na ručak, reče mi "Ne bih mogao ovog puta!" Ja insistirah, a on će:"Ako sutra ne nađem u čituljama ime tvog muža, dolazim!" Kasnije je tvrdio da to nije rekao, dolazeći često kod mene u gastronomske posete.
Sve je lako, ali slava??? Moja je svekrva spremala bogatu, raznovrsnu slavu čiji su glavni ukras bili prelepi kolači. Jedan je posebno favorizovala, i ona i njeni gosti. Ponudih joj da preuzmem mešenje kolača za slavu, i ona prihvati, uz jedan uslov: da prolećnu tortu ona pravi. A ja se nađem uvređena:
"Mama, ja bih napravila, pa ako ne uspe, nabavljam sve potrebno i imate dovoljno vremena da Vi umesite!"
Ona pristade, ja umesih  kolač, ona proba i reče: "Odsada ti mesiš!" Tako položih majstorski ispit kod svekrve.
Posle podosta godina sin mi se pokaza talentom za kuhinju, očas posla smisli neko jelo ili kolač i napravi ga. Znao je za priču o mom ispitu i zatraži jednom da on napravi Prolećnu tortu. Umesio, servirao, probah, i oduševih se.
"Kakva je?" pita sin.
"Odlična!"
"I...?"
"Nema i - i, sjajna!"
"I????" nestrpljivo će sin.
Konačno mi se upali lampica u glavi: "Odsada ti mesiš!"


Pa, ako ste rešili da polažete majstorski ispit, evo vam recepta:

Prolećna torta
Umutiti dobro 150 g maslaca sa 150 g šećera, dodati umućenih 6 belanaca, 150 g mlevenih oraha i 75 g brašna. Sipati u podmazan i pobrašnjen pleh 25x35 cm i peći na 175 stepeni 15 minuta.
Umutiti 6 žumanaca sa 100 g šećera, preliti pečeno testo i vratiti u isključenu toplu rernu da se suši 20 minuta. Ohladiti. Zatim premazati koru filom i posuti sa 100 g mlevenih oraha.
Fil : Da provri 100g mleka sa 150 g šećera, pa popariti 150 g mlevenih oraha i mutiti dok ne pobeli. Ohladiti i dodati 100 g umućenog maslaca.

prolecna torta
[ Recepti ] 25 Februar, 2010 09:17
Za vreme posta često nije lako smisliti zdrav i ukusan jelovnik niti ga pripremiti. Ima u Beogradu jedan restoran čije osoblje to dobro zna. Za vreme celog trajanja posta u tom restoranu se služi kompletan posni meni, po receptima čuvanog kuvara, počev od dve čorbe, dvadesetak vrsta vrlo ukusnih glavnih jela, desetak salata, dve -tri poslastice. Može se sipati na principu švedskog stola koliko se želi, za samo 600 dinara. I kako se zove restoran? "Sunce", pored Doma omladine, Dečanska 1
tel: 3248 474.
  Evo jednog ručka, a vi probajte, ako već niste. Prijatno vam!
[ Recepti ] 28 Januar, 2010 11:56

Jede vam se nešto lagano slano, nešto jednostavno, ukusno, posno, ono, da probate, a da ništa ne ostane? Jeste li pravili piticu prazilukicu? Niste? Odmah da to ispravimo, moliću lepo!

Uzeti 500 g tankih kora za pitu. Pouljiti pleh. Fil: Očistiti 500 g praziluka (beli deo), oprati, iseckati sitno i dinstati na ulju s bibrerom i 1,5 kašičicom soli. Ređati 2 kore, red fila, dve kore, i ponavljati, a  svaku koru poprskati kiselom vodom i premazati uljem. Zadnju koru posuti susamom. Peći na 200 stepeni 20 minuta (može se i na kraj dve kore staviti fil i urolati ).

pita prazilukica

[ Recepti ] 20 Decembar, 2009 21:15

Nađem recept za kuglice od badema. Materijal posni, mogle bi dobro poslužiti kao inovacija za slavu, da malo obogatim repertoar. Nabavim lepo sve, očistim grdan badem (ko zna šta se tu radi, zna da nije zabavno skuvati badem, pa ljuštiti pa peći), sameljem krupno kako piše i krenem da sastavljam sve po receptu. Ali da se sastavi, ni pod razno neće. Ploča da nastane od te smese može, ali kuglice, ni pod raznorazno. Šta sada da radim od tolikog dobrog materijala? Baš ga je šteta. I  uključim malo maštu, malo žal za dobrim sastojcima, dodam ovo, dodam ono, i sastavi se. Ali nisu kuglice, pre liči na kamenčiće. Požalim se dobrom kulinaru i on reče: "Pa neka bude novi kolač, Dalmatinski kamenčići!". Odmah ideja prihvaćena.
I počne slavsko gošćenje, na kraju kolači. Gosti godinama isti, znaju uobičajen šareni repertoar, i svi se odmah baciše na novi kolač. Ali ne samo da su ga probali, nego smazali dok si rek'o keks, i što je još gore, svi traže  recept! A otkud da se setim šta sam i koliko toga ubacila? Naravno, obećam svima da će kasnije dobiti recept, nije mi papir pri ruci...i posle slave hajde Jovo nanovo, prisećam se šta sam mogla staviti i sve to lepo merim. Ispadnu savršeni kamenčići, recept napisan i uredno svima podeljen. Otada na slavi svi prvo pitaju ima li kamenčića...
Pa, za one koji bi da se manje muče, a naprave isto, evo i recepta:


Dalmatinski kamenčići

Obariti, oljuštiti i ispeći (na 150 stepeni oko pola sata) 300 g badema. Ohladiti i krupnije samliti.
Skuvati sirup od 250 g šećera i 5 kašika vode, dodati 100 g crne čokolade i 100 g tvrdog margarina. Kad se rastopi, skloniti s vatre i dodati 100 g mlevenog posnog keksa, zatim samlevene bademe. Malo prohladiti i formirati kamenčiće rukom, uvaljati ih u mleveni keks ili čokoladne mrvice ili kokos brašno i stavljati u 50 papirnih korpica.

(photo by sanjarenja56)