Imala sam divnu tetku. Lepa kao vila, pametna, dobra, tampon zona u porodici za sve nesporazume, rame za plakanje, osmeh za ulepšanje dana. Volela je sve lepo, i da ona bude lepa i sve oko nje toplo i lepo. Ime je dobila po narodnoj pesmi koju ne znam, deda je pevušio "Sanak snila Vojislava kraljica"..i devojčica, sedmo dete po redu, dobi ime. Kad sam u kuhinji, posebno često se nje setim, jer je pravila najbolje pržene lignje i najlepši paradižot. Da pokušamo zajedno?
Lignje
Odabrati što manje lignje, odvojiti krakove i odseći nejestivi deo, izvaditi utrobu i pero, oprati i dobro ocediti. U šerpu s poklopcem na suncokretovo vrelo ulje ubaciti lignje, odmah poklopiti i pržiti 5 minuta, okrenuti, dopržiti, tek tada posoliti. Posebno spremiti preliv od maslinovog ulja, bibera, seckanog belog luka i seckanog prešuna. Lignje izvaditi u činiju i preliti prelivom, poslužiti toplo i paziti da bude dovoljno, jer časkom nestanu sa stola!
Paradižot
Veoma zdrava poslastica na kojoj se deca podižu, jer je bogata lako svarljivim gvožđem i kalcijumom.
Izlomiti u 6 činijica 250 g petit beurre keksa. Staviti na šporet da provri litar mleka, u nj sipati umućen sneg od 4 belanca, okrenuti da očvrsnu belanca, izvaditi ih i staviti na izlomljen keks. U mleko sipati smesu od umućena 4 žumanca, dve kašike kakao praha i 4 kašike šećera. Kad provri, sipati preko belanaca. Ohladiti i jesti u slast!
03/10/2011, 09:12
Gde su lignje??
Njam... njam...
Kažeš bile na stolu??
njam... njam...
jesi li sigurna??:))
03/10/2011, 09:19
Pa i nisam, anam, da spremam ponovo? Odgovaraju li ti ove
lignje
03/10/2011, 09:37
Sreća tvoja da je jutro, navečer bih zagrizla u ekran:))
Kad će moje omiljeno jelo, škampi parisien??
03/10/2011, 09:38
E pa sad, anam...kad ih budem mogla spremiti. Nije štos da nađem sliku s neta, zar ne?
03/10/2011, 09:44
Nikako slika sa neta.
Spremi, a ja ću kao slučajno da naidjem:))
03/10/2011, 09:48
Dogovoreno, anam...samo još malo, da budem fleksibilnijeg rasporeda. Škampe nije lako naći. Za spremanje nije problem.
03/10/2011, 10:57
Podsetila si me na D. Radovića: "Majke, rađajte deci sestre. One postaju tetke, a tetke su najlepši deo svakog detinjstva."
Prvi put čujem za ovaj paradižot. Malo me podseća na šnenokle, koje obožavam. Moraću da probam. I ja ću kao slučajno da svratim, da vidim kako si... :-)
03/10/2011, 11:01
Razmisljanka, paradižot nije uobičajen u srpskoj kuhinjii, ali jeste u dalmatinskoj. Princip je isti kao kod šnenokli, samo je ovo još ukusnija poslastica koja eto ni posle četvrt veka spremanja mojoj deci nije dosadila.
Kad navratiš, biće i toga i
sladoleda
03/10/2011, 11:04
Sladoled moram da 'zaslužim'... U suprotnom, ja tebi donosim sladoled.
03/10/2011, 11:08
Kako god ti kažeš, razmisljanka. I kako bude :))
03/10/2011, 11:13
Dan je pred nama, a okice budne :-))
03/10/2011, 11:17
Da dodam jednu valjanu kaficu da se još lepše razbudimo?
03/10/2011, 11:18
Nego, lignje nisam komentarisala.
Moram priznati da nisam ljubitelj morskih specijaliteta, nisam 'zadojena' njima. Mogu da ih jedem, ali bez oduševljenja i ljubavi. Moja starija ćerka ih obožava (čija li je?!), tako da sam morala da spremam i lignje i morske plodove. Postavi ti još recepata, ne bih li nešto naučila. Inače, ovaj preliv sa belim lukom i maslinovim uljem je odličan. Ja dodam i malo belog vina i prelivam ribu i lignje kad spremim.
03/10/2011, 11:22
Ah, kafica domaća. Uvek ZA!
03/10/2011, 11:24
Ima recepata koji idu samo s belim vinom, kao prelivom i za osnovno spremanje, razmisljanka. Lignje na ovaj način veoma se lako spremaju, jedino je uslov da budu male i sive, nikako očišćene velike bele.
Kod mene lignje nestanu dok kažeš ke..eto, nestadoše i dva slova :)
03/10/2011, 11:33
Onda da ne dolazim ja, poslaću ćerku kod tebe na lignje. :-))
03/10/2011, 11:38
Ti si ljukava ljisica, razmisljanka :)))
03/10/2011, 11:39
Hehe, dobro da ona ne gleda moje komentare, spremila bi me k'o lignje, sve sa prelivom... :-)
03/10/2011, 11:46
Misliš ovako, preliveno ?
03/10/2011, 12:00
Baš tako! :-))
03/10/2011, 12:18
E a ja bas ovog leta naucila da kuvam, za "prvu pomoc" :))
sve sam letela po blogovima da skupljam recepte :)
03/10/2011, 12:22
Behappy, imaš dosta recepata kod mene u kategoriji Recepti, a još više kod domacice. A ako hoćeš, poslaću ti virtuelni kuvar Voki Kostića.
03/10/2011, 12:46
sanjarenja,
mislim da bi mi dobro doslo :) hvla na ideji :D
03/10/2011, 13:05
Stižeeeee, naći ćeš šta ti srce želi!
03/10/2011, 13:20
čini mi se da sam sretao ovo negde, mislim, bilo je tu na stolu... pre samo par trenutaka...
03/10/2011, 13:23
Šuky, pa zar očekuješ da se zadrži duže...ne može, nestabilno je, nestane prebrzo!
03/10/2011, 13:41
Znas sta, ja upravo pecem hleb i jos ove tvoje lignje...mmmmljac!
03/10/2011, 13:44
Lignje, dagnje i po neko jagnje:))))
Ne volim ama bas nista.
Ali mirisi su carobni...mmmmm
03/10/2011, 13:50
Merkur, to dvoje se slaže fenomenalno! Dodaj malo ja tebi, malo ti meni!
03/10/2011, 13:51
Casper, pa ko može sve voleti? Šta ti najviše voliš da pripremaš?
03/10/2011, 14:21
Ma ko mene pita sta volim, kod mene mora da ima mesa, uvek:)
Sve ostalo su za moje ukucane nebitni prilozi.
Ja uvek ubacim mnooogo povrca jer ga volim.
03/10/2011, 14:56
Casper, uglavnom oni i diktiraju jelovnik, jer kome spremamo ako ne njima? Ali vidim da lukavo ubacuješ ponešto zdravo :)
03/10/2011, 15:13
Lignje ne volim, ali za tetku, kako bi ze zargonski reklo, veliki LIKE! I moja je tetka takva, divna zenaaa, i najbolje na svetu a i najbrze pravi mekike :D Tetka je kao zmaj :D
03/10/2011, 15:24
Nesudjena, ništa bez tetki! Suđeno ti bilo da naiđeš na lignje koje ne voliš :) Ne bih se kladila da ih ne bi zavolela da ti ih spremim, m?