Imala sam divnu tetku. Lepa kao vila, pametna, dobra, tampon zona u porodici za sve nesporazume, rame za plakanje, osmeh za ulepšanje dana. Volela je sve lepo, i da ona bude lepa i sve oko nje toplo i lepo. Ime je dobila po narodnoj pesmi koju ne znam, deda je pevušio "Sanak snila Vojislava kraljica"..i devojčica, sedmo dete po redu, dobi ime. Kad sam u kuhinji, posebno često se nje setim, jer je pravila najbolje pržene lignje i najlepši paradižot. Da pokušamo zajedno?


Lignje
Odabrati što manje lignje, odvojiti krakove i odseći nejestivi deo, izvaditi utrobu i pero, oprati i dobro ocediti. U šerpu s poklopcem na suncokretovo vrelo ulje ubaciti lignje, odmah poklopiti i pržiti 5 minuta, okrenuti, dopržiti, tek tada posoliti. Posebno spremiti preliv od maslinovog ulja, bibera, seckanog belog luka i seckanog prešuna. Lignje izvaditi u činiju i preliti prelivom, poslužiti toplo i paziti da bude dovoljno, jer časkom nestanu sa stola!

Paradižot
Veoma zdrava poslastica na kojoj se deca podižu, jer je bogata lako svarljivim gvožđem i kalcijumom.
Izlomiti u 6 činijica 250 g petit beurre keksa. Staviti na šporet da provri litar mleka, u nj sipati umućen sneg od 4 belanca, okrenuti da očvrsnu belanca, izvaditi ih i staviti na izlomljen keks. U mleko sipati smesu od umućena 4 žumanca, dve kašike kakao praha i 4 kašike šećera. Kad provri, sipati preko belanaca. Ohladiti i jesti u slast!

paradižot

 (photos by sanjarenja56)