U srcu mom je jedno jedinstveno jezero koje postaje sinonim bisera ili biser asocira na njega, Ohridsko jezero. Ko je bio tamo? Mnogi. Ko je čuo za njegove lepote? Svi. Jedno je od prelepih mesta gde bih mogla živeti. A vraćam mu se često, toliko često da su mi rekli da ću se oroditi s tim jezerom. I jesam, čak sam i sina tamo oženila, snajku odande uvezla, s najlepšim makedonskim imenom.
svadba
Jedinstvena flora i fauna čine Ohrid jednim od najvećih bioloških rezervata u Evropi i predstavlja retku zanimljivost za istraživače, koji su ovo jezero nazvali „slatkovodno more". Pojedine vrste koje u njemu žive ostaci su prastarog biljnog i životinjskog sveta Evroazije. Riblji svet jezera, sa 17 različitih vrsta, zaista je neverovatan. Najpoznatije su dve vrste endemskih ohridskih pastrmki, letnica i belvica, jegulja koja može dostići i do 1,5 metar dužine i mala riba plašica, od čije se krljušti pravi čuveni ohridski biser. Ove riblje vrste su pravi izazov za ribare i gozba za gastronome, naročito za one koji probaju pastrmku pripremljenu na čuveni „ohridski način".
Ohridsko jezero 
Svako je odande poneo najlepši suvenir, ohridski biser. Ima ga mnogo, ali nisu svi "pravi". Samo tri porodice prave original biser, preko sedefnog jezgra premazuju sloj presovane krljušti ribe plašice.  A gde je Biljana platno belela? Ovde.
Biljanini izvori

Ohrid leži u dnu Ohridskog polja, na osamljenoj krečnjačkoj hridi (792 m), koja se diže visoko iznad Ohridskog jezera (695 m). Po takvom položaju na hridi ('vo hrid', 'o hrid') došlo je slovensko ime Ohrid.
grad Ohrid 
Ohrid Vevcanski izvori
Karakterističan je po brojnim manastirima i crkvama (na teritoriji Ohrida pravoslavnih crkava i manastira ima koliko i dana u godini - 365), prozirnom jezeru, centralnim gradskim trgom na kome se nalaze penušavi vodoskoci fontane čiji reflektori osvetljavaju razgranato stablo javora - Činar, koje raste tu već oko devet vekova, zatim po ostacima koloseuma, koji se trenutno obnavlja, a koji su izgradili Rimljani.
 kolosum, Ohrid
Zbog svojih karakteristika i lepote Ohrid i Ohridsko jezero su od 1980. godine na spisku
svetskih baština Uneska.
Ohrid
Smešten na obalama Ohridskog jezera, grad Ohrid je jedna od najstarijih naseobina u Evropi. Izgrađen uglavnom između 7. i 19. veka, Ohrid se ponosi najstarijim slovenskim manastirom (Sveti Pantelejmon), a u njemu ima više od 800 ikona vizantijskog stila, koje datiraju iz perioda od 12. do kraja 14. veka. O njihovom značaju svedoči i podatak da se, posle zbirke u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi, zbirka ikona iz Ohrida smatra najvažnijom na svetu.
Kaneo 
Od jedne do druge granice s Albanijom nižu se ljupka mestašca sa prelepim plažama. Ne treba nijedno preskočiti, od Ljubaništa i Peštana na jednoj strani do Radožde na drugoj.
Ohridski labud 
No najlepši dojmovi se nose sa područja manastira Sv. Naum koji je smešten na brdu iznad izvora Crnog Drima. Obavezna je vožnja velikim jezerom, no malo ko se seti da se čamcem na vesla provoza preko jezera koje čine izvori, gde se stotine izvorčića ispod peska i kamena spajaju u jezero, koje onda kao reka Crni Drim ističe u Ohridsko jezero, prolazi kroz njega i izlazi kod Struge. Boje koje se tu mogu videti i bistrina ledene vode jednostavno se ne mogu opisati, treba ih doživeti.
Izvor Crnog Drima
izvor Crnog Drima 
Struga, Crni Drim
 
Ima li negde lepših zalazaka sunca nego na Ohridu?
zalazak sunca na Ohridu