[ Recepti
]
24 Decembar, 2011 09:10
Specijalitet kuće je kokos rolat, neki gosti ne dolaze ako im se ne obeća taj kolač. Lepo pitaju ima li kokos rolata, pa ako ima, dolaze, ako ne, daju mi dovoljno vremena da napravim! I naravno, krenem ja da ga pravim. Nije teško, zaista. Smućkam po redu, stavila sam da provri 250 g mleka sa 340 g šećera, dodala 200 g tvrdog margarina i pustila da provri.
Onda napravih malu pauzu, odgovorih na komentare na blogu, pogledah poštu. Kad sam se vratila, nisam primetila da je smesa malo više uvrila. To za kolač nije zdravo.
Dodala sam 300 g kokosovog brašna, promešala, sklonila s vatre, dodala 300 g mlevenog pti ber keksa. Na foliji sam rastanjila pola smese, ostatku dodala 100 g rastopljene ili rendane čokolade i rastanjila preko svetle mase. Posula kokosom, urolala, posula opet kokosom i stavila u frižider da se stegne. Dok sam rolala, bilo mi je jasno da od celog posla nema ništa i već se žalila persefoni i razmisljanki, s kojima sam paralelno mesila, šta sam uradila. Rolat je izgledao ovako:

Persefona reče: Pa napravi kuglice! Sin predloži da masu serviram u činijicama i dam kašičice. Dlanovi otpadoše dok sam sve kuglice iz duple količine mase izvadila! Rezultat je bio više nego zadovoljavajući. Gosti se nisu ni setili da pitaju za kokos rolat, a svi su primetili nove kuglice!
Onda napravih malu pauzu, odgovorih na komentare na blogu, pogledah poštu. Kad sam se vratila, nisam primetila da je smesa malo više uvrila. To za kolač nije zdravo.
Dodala sam 300 g kokosovog brašna, promešala, sklonila s vatre, dodala 300 g mlevenog pti ber keksa. Na foliji sam rastanjila pola smese, ostatku dodala 100 g rastopljene ili rendane čokolade i rastanjila preko svetle mase. Posula kokosom, urolala, posula opet kokosom i stavila u frižider da se stegne. Dok sam rolala, bilo mi je jasno da od celog posla nema ništa i već se žalila persefoni i razmisljanki, s kojima sam paralelno mesila, šta sam uradila. Rolat je izgledao ovako:

Persefona reče: Pa napravi kuglice! Sin predloži da masu serviram u činijicama i dam kašičice. Dlanovi otpadoše dok sam sve kuglice iz duple količine mase izvadila! Rezultat je bio više nego zadovoljavajući. Gosti se nisu ni setili da pitaju za kokos rolat, a svi su primetili nove kuglice!

Naravoučenije: poraz se može pretvoriti u pobedu, samo ako uložimo malo truda, mašte i volje!
(photos by sanjarenja56)
24/12/2011, 10:02
Hmm..odmah se setih ove pesme
http://www.youtube.com/watch?v=_wG6Cgmgn5U&feature=related
i da, pribelezi jedan potvrdan odgovor za sutra :)
24/12/2011, 10:05
Vesela, pesma je adekvatna. Skup je kod mene, pa polećemo, ovaj polazimo.
24/12/2011, 10:07
Znači, naravoučenije: za slučaj poraza, uvek treba imati u rezervi korpu. :-)
24/12/2011, 10:12
Baš tako, razmisljanka...sve se da popraviti ako se ne gube nervi.
24/12/2011, 10:15
Oh, pa najbolji su kolaci koji uspeju tako da moras da napravis kuglice od njih :D
A meni su od Rafaelo kuglica ispale stanglice, jer nikako nisu htele da se prave kuglice, pa sam smesu lepo razvukla na oblandu, i posula kokosom, i bilo je mmmmmm :D :D :D
24/12/2011, 10:46
Suncica, mogle bismo objaviti naše greška recepte! Eto, ti objasni kako se prave rafaelo oblande!
24/12/2011, 11:08
Uh, sto ja umem da se iznerviram kad mi nesto ne uspe... isplacem se a onda i ja smuckam ono sto je moguce:)
24/12/2011, 11:24
Casper, sada znaš za drugo rešenje: napišeš mejl jednoj od kulinarskih savetnica (razmisljanka, persefona, anam) i u kratkom roku dobiješ bar od jedne smirujući savet šta da radiš, a da ne gubiš nerve. Uvek su rešenja jednostavna, ali kad se iznerviramo, ne vidimo ih.
24/12/2011, 11:41
To je filozofija koja se ne odnosi samo na rolat, tako treba i u životu.
24/12/2011, 12:19
Baš tako, razmisljanka, zato i jeste naslov posta ovakav :)
24/12/2011, 12:32
Eto vidis malo mastovitosti i napravi ti jos bolje:-)
24/12/2011, 12:52
Lady88, to i jeste poenta priče :)))
24/12/2011, 13:05
Mmm, što su lepe ove okrugle greške.
24/12/2011, 13:23
Biljanak, ne znam da li su lepe, ali ukusne jesu :))
24/12/2011, 13:28
Ja samo nesto pravim mesim..iz kuhinje ne izlazim :)
http://www.prva.rs/sr/video/info/explosive/mediaSet/3001/EXploziv+22.12.
evo link Kuglofa
24/12/2011, 14:45
Nije kraj dok sudija ne odsvira svoje:))) Vidiš da se sve može kad se hoće:))))
24/12/2011, 14:56
Zvezdatvoja, voliš ili moraš? Hvala ti za link!
24/12/2011, 14:57
Persefona, nego šta, naročito uz dobre savetnice :)
24/12/2011, 15:01
:)
ne sumnjam ja da bi se ti i sama dosetila, ali gužva i nedostatak vremena i sve ono što je išlo uz te pripreme, samo su te malko... to! znaš ti već šta:)))
24/12/2011, 15:08
Persefona, znam već šta...možda bi ekpserimentisanje malo potrajalo, kad se iznerviram kao Casper!
24/12/2011, 16:04
Ijaoooo... nema me... da se ne uvrti nešto...
24/12/2011, 18:16
Anam, šta si ostavila na šporetu??
24/12/2011, 18:52
Mnogo volim da kuvam, bilo da je slatko ili slano. I moram priznati to radim jako dobro
24/12/2011, 19:14
Zvezdatvoja, verujem ti. Kulinarstvo je umetnost i ne ide to svima.
24/12/2011, 19:16
Tako rade vešte domaćice!
Sada se sitni kolači najčešće naručuju, a nekada, kad smo pravili po najmanje deset vrsta, najbolji je bio onaj koji se napravi od ostataka, otalo malo melvenih oraha, malo keksa, malo čokolade....sjajan kolač.
24/12/2011, 19:23
Da znaš, nena58, to bi mogao da postane novi specijalitet kuće...ostatak kolač :)
01/02/2012, 11:22
Bio sam za Svetog Jovana kod ujaka na slavi. Sitni kolaci su me "dotukli" na kraju. Nisam mogao da im odolim posle silne sarme i pecenja.