Specijalitet kuće je kokos rolat, neki gosti ne dolaze ako im se ne obeća taj kolač. Lepo pitaju ima li kokos rolata, pa ako ima, dolaze, ako ne, daju mi dovoljno vremena da napravim! I naravno, krenem ja da ga pravim. Nije teško, zaista. Smućkam po redu, stavila sam da provri 250 g mleka sa 340 g šećera, dodala 200 g tvrdog margarina  i pustila da provri.
Onda napravih malu pauzu, odgovorih na komentare na blogu, pogledah poštu. Kad sam se vratila,  nisam primetila da je smesa malo više uvrila. To za kolač nije zdravo.
Dodala sam 300 g kokosovog brašna, promešala, sklonila s vatre, dodala 300 g mlevenog pti ber keksa. Na foliji sam rastanjila  pola smese, ostatku dodala 100 g rastopljene ili rendane čokolade i rastanjila preko svetle mase. Posula kokosom, urolala, posula opet kokosom i stavila u frižider da se stegne. Dok sam rolala, bilo mi je jasno da od celog posla nema ništa i već se žalila persefoni i razmisljanki, s kojima sam paralelno mesila, šta sam uradila. Rolat je izgledao ovako:
kokos rolat
Persefona reče: Pa napravi kuglice! Sin predloži da masu serviram u činijicama i dam kašičice. Dlanovi otpadoše dok sam sve kuglice iz duple količine mase izvadila! Rezultat je bio više nego zadovoljavajući. Gosti se nisu ni setili da pitaju za kokos rolat, a  svi su primetili nove kuglice!

kokos kuglice
Naravoučenije: poraz se može pretvoriti u pobedu, samo ako uložimo malo truda, mašte i volje!
(photos by sanjarenja56)