Ima ljudi koji nam ostanu zauvek u sećanju. Prizovemo im sliku lako, samo čujemo sličan glas i eto njih. Doktorka Desa je od tih nezaboravnih i nezaboravljivih. Upoznala sam je za vreme opšteg staža u domu zdravlja. Dospela  sam na dečje predškolsko i provodila dane s njom, malo sa zdravom, malo s bolesnom decom. Začarala me brzo nestandardnim prilazom poslu. Ma šta se dešavalo, dete bi lako nasmejala, opustila, nje se niko nije plašio, ma kako stroga izgledala. Svako je dete poznavala u dušu i lako i brzo primećivala sve novo šta se dešavalo, a roditeljima prilazila strogo i zapovednički. Deca su uvek bila u pravu, roditelji samo ako se baš potrude.  Nije bilo lako zadobiti ni njeno poštovanje ni poverenje. Imala sam samo jednu veliku zamerku. Da nije pušila kao smuk, bila bi savršeni pedijatar. Naučila me mnogo, „supala“ sam znanje kao sunđer. I kad se završilo obavezno stažiranje, nastavila sam da dolazim kod nje kad god bih mogla.  Nije pedijatrija bila ono što sam želela da radim, samo sam htela da o deci znam više. I jednom joj tako rekoh:“Ako jednom budem imala decu, Vi ćete biti njihov lekar!“ Glasom promuklim od cigareta samo se nasmejala.

Sedam godina kasnije odavno sam bila  nefrolog i nisam dolazila kod nje. Nismo se ni čule ni viđale, ali sam se rado sećala skupljanja bisera znanja kod nje. Kad sam konačno dobila  jedanaestogodišnju bitku za svoje prvo dete,  na samom početku trudnoće pozvala sam je telefonom da joj saopštim lepu vest.

„Kako ste, šta ima kod Vas?“ zapitala sam je uvodno.

„U kom ste mesecu, Ana?“ odgovorila mi je.

Zar sam mogla i pomisliti da ću starog pedijatrijskog vuka i na tren zavarati da je „onako“ zovem? Naravno, ona je postala pedijatar moje dece. I dan danas sećamo se rado jedna druge i pozdravljamo se. Ne viđamo se,  povukla se na sever Vojvodine da živi svoje zaslužene mirne godine. Želim joj da ih bude mnogo, u zdravlju i veselju.