Kad sam se zaputila u Kovačicu, ni sanjala nisam šta ću sve videti. Pošto me je fascinirao graditelj violina Jan Nemček, prvo ću o njemu, a ono, za što ste svi čuli, ostavićemo za drugi put.

Jan Nemcek 

Jan Nemček je druga generacija graditelja violina u porodici Nemček, time se bavi preko 30 godina,  umetničku radionicu nasleđuje sin, a prve korake ka tome  već pravi njegova unuka.

Jan Nemcek 

Ko ne bi voleo da bude prva violina u nečijem, a barem u svom životu? A kako se pravi taj divni sopranski instrument? Za donju tablu traži se rebrasti javor, a za gornju tablu rezonantna smrča koja raste iznad 800 m.  Najpogodnije rastu u Lici i Bosni. Najbolje je kada graditelj može sam odabrati drvo još u šumi, proceniti njegov zvuk, a onda ga zamoliti za oproštaj, poseći i pretvoriti u violine koje će živeti vekovima.

violine 

dve violine, Nemcek 

Pri ručnom oblikovanju čuva se prirodna tekstura drveta da bi vibiralo kako treba, tabla se stanjuje dok se ne dobije ton G.

majstor Nemcek svira 

Moguće je popraviti staru violinu koja je sva u komadima, vratiti joj lepotu i sjaj, pa čak i da svira skoro kao nekada! Ova prekrasna violina s intarzijom potiče iz 1510. godine!

violina iz 1510 godine 

Nekada je dovoljno rekonstruisati violinu,  ukrasiti je dekupaž tehnikom, pa bude i instrument i ukras!

dekupaz tehnika 

Najmanju violinu umetnik je napravio za svoju unučicu kad je imala godinu dana! Malena je počela da svira. Sada ona sa 8 godina već počinje da radi na svojim prvim violinama.

najmanja violina 

(photos by sanjarenja56)  

Evo šta je pre 2 godine sam umetnik Jan Nemček rekao o svom radu.