[ Slikopisi ] 14 Novembar, 2011 20:12

Kad stignete u Novi Bečej prošetajte tiskim kejom (bez obzira da li vas vodi "Izletnik" ili idete sami).

tiski kej 

A posle toga u naselju Vranjevo možete obići muzej advokata dr Vladimira Glavaša.tabla muzeja 

Da vidimo kako se nekada živelo. Ovi moleri su znali svoj posao Smile

zidovi 

Nije lako kuvati u ovoj kuhinjici.

kuhinja u muzeju 

Tu je i spomen soba kompozitora Josipa Marinkovića.

portret Josipa Marinkovica 

Da li je on svirao na ovom harmonijumu?

 

Na ovakvu dnevnu sobu u bidermajer stilu pristajem i danas!

dnevna soba 

Spavaća soba mi deluje udobno.

spavaca soba 

U dvorišnim prostorijama je i vinski podrum.

vinski podrum 

Koliko li ovakvih lepih mesta krije ova zemlja? Ne znamo za njih, ne obilazimo ih, malo zato što nemamo vremena, pomalo zato što za njih ne znamo.

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 14 Novembar, 2011 00:21

Morate verovati onom ko vas vodi - da biste pošli na izlet u nepoznato. Zna se vreme polaska i otprilike povratka, a destinacija je nepoznata. Samo jedna napomena: izlet se zove Veselica, biće tamburaša i treba poneti cipelice za igru. lako je pogoditi da vas vodi "Izletnik", osnovan 1974, koji nastoji da što većem broju ljudi prikaže običaje i kulturu raznih naroda. Pa krenuli smo preko Pančevačkog mosta i na svakoj raskrsnici se pitamo kuda ćemo. Na kružnom toku autobus napravi pun krug, pa za svaki pravac mislimo da je onaj pravi. Dok pijemo kafu licemerku (sa rumom i šlagom), šarmantna novinarka čita nam pesmu Radjarda Kiplinga "Ako" i priča nam o krajevima kuda putujemo. Kružnim tokom ukrug, desno Vršac, levo Novi Sad, pravo za Kikindu. Nastavljamo prema Kikindi, prolazimo banju Melenci, pa Zrenjanin, centar Banata, grad budućnosti, kako kažu. Desno ostavljamo prevodnicu kanala Dunav-Tisa-Dunav.

 prevodnica Dunav Tisa Dunav

Stižemo u Novi Bečej, grad čiji centar polazi od keja na Tisi.

Tiski kej

U nekom od ovih čamaca možda su se voleli čuveni ljubavnici iz prelepe pesme "Čamac na Tisi"!

camac na Tisi

Vreme je za odmor u klubu koji me odmah osvojio adekvatnim imenom. 

 

klub Anki 

Nastavljamo na Biserno ostrvo, koje je nastalo tako što je Tisa pregrađena 1904, ispravljen tok Tise da ne plavi, meandar Tise skraćen sa 22 na 6 km.  Nazvano je bisernim po dinjama Tiski biser. Jedino tu uspeva sorta grožđa muskat krokan, dovezena iz Francuske, na peskovitom a vlažnom tlu, od koje se pravi odlično suvo belo vino  „Tisla perla“ koje se pilo i na čuvenim dvorovima, a voleli su ga Tesla i Tito.

Biserno ostrvo

muljaca za grozdje

Tiska perla

Probamo ga na lep način, odlična pogača, grožđe i vino.

proba vina

Pošto smo se ovde odmorili, idemo dalje. Prolazimo žitni magacin pored nekad najveće žitne luke na Tisi. Ulazimo u naselje Vranjevo, pored crkve je etno muzej i rodna kuća advokata dr Vladimira Glavaša. Posebnu šetnju ovim muzejom prirediću u sledećem postu.

muzej Vladimira Glavasa 

Idemo da vidimo šta je to zaštitio UNESCO. Putujemo kroz njive putem u izgradnji do lokaliteta Arača, ostataka crkve iz 11-12 veka, koja je mnogo puta paljena i rušena, a prvi put obnavljana 1370. Bila je benediktinski samostan u 18 veku i onda napuštena. Kad god je obnavljana, dograđivani su delovi u raznim stilovima. Čujete šapat vekova kroz  impresivne zidine...

Araca

Araca

Vraćamo se u šetnju tiskim kejom u Novom Bečeju, kejom koji ima 99 klupa...nismo ih brojali...

Tiski kej 

Čeka nas hotel "Tiski cvet", nazvan po čuvenom prirodnom fenomenu cvetanja Tise.

hotel Tiski cvet

Kad vas na ulazu u salu dočekaju raspevani tamburaši, jasno vam je da će Veselica opravdati svoje ime.

tamburasi 

Svima su ispunili sve muzičke želje. Najteže im je bilo sa mnom, naravno, jer u tašni uvek nosim spisak sa 52 pesme za merak. A iznenadila nas je sve gospođa Ruška neviđenom energijom u pesmi i igri, iako dama ima 76 godina - niko nije uspevao korak s njom da drži! Za takve izlete u budućnosti, za takve dane ispunjene lepotom i vedrim druženjem, za sve vas koji čitate,  ova je zdravica. Živeli!

čaše 

(photos by sanjarenja56)