[ Slikopisi ] 02 Novembar, 2011 16:12
Kovačica u južnom Banatu osnovana je 1802. godine kada se 200 porodica evangelističke vere doselilo iz Slovačke jer su u doba Austrougarske monarhije dobili garancije od bečkog dvora da će imati pravo slobode veroispovesti ako budu živeli u graničnom pojasu. Zemlju su otimali od močvara i šuma i vredan narod je oko kovačnice, po kojoj je Kovačica dobila ime, napravio naselje. Kasnije postaje poznata po naivnoj umetnosti. Naiva je slikanje autentičnog života.  U organizaciji "Izletnik" obilazimo evangelističku crkvu čiji je sveštenik lepa mlađa žena Ana, koja nam priča o istoriji Kovačice. Crkva je oslikana ornamentima. Oltarsku sliku  „Isus na Maslinovoj gori“ je 1845 naslikao Konstantin Danilo.
 evamngelisticka crkva Kovacica
oltarska slika
U crkvi su prelepe orgulje, donete iz Češke 1829. godine.  Organista svira samo za nas.
orgulje Kovacica
Galerija naivne umetnosti, Masarikova 65, osnovana je 1955,  svakog oktobra slikari članovi poklanjaju joj po jedno svoje delo. Postavke se menjaju, samo ostaju nedirnute sobe rodonačelnika naive, Zuzane Halupove i Martina Jonaža sa originalnim njihovim delima.
Zuzana Halupova 
slika Zuzane Halupove
 
Martin Jonaz 
Likovno stvaralaštvo kovačičkih naivnih slikara je jedinstvena i upečatljiva pojava. Na osnovu tematike i umetničkog izraza stručnjaci ga svrstavaju u grupu poetsko-realističnu. Na slikama ovih autora predstavljena je seoska realnost, ali u poetskom duhu. Slikaju čarobne prizore iz svog detinjstva i mladosti, svoju okolinu, ovdašnje ljude za vreme rada i odmora u raznim seoskim prilikama, koje se vezuju za navike i običaje, duboko uronjene u tradicionalan narodni folklor. To je jezgro njihovog umetničkog stvaralaštva, predstavljenog ponajviše na uljanim slikama, na kojim je svaki od njih srećno pronašao svoj lični tematski okvir i umetnički izraz.
naiva 
Za proslavu 200-godišnjice seobe Slovaka i osnivanja Kovačice slikar Jan Glozik je naslikao grandiozno platno na kome je prikazana seoba iz slovačkih planina i naseljavanje u Kovačici. Na platnu je tačno 200 osoba, kao spomen na 200 porodica koje su se tada naselile, a u slici se vešto skriva i slikarev autoportret.
Jan Glozik 
Prekoputa Galerije naivne umetnosti obilazimo galeriju“Babka“ sa prelepim slikama umetnika naive.
Galerija Babka
 
tri neveste
 
babka 
Nazdravljam ovoj divnoj umetnosti čašom novog rozea!
roze

(photos by sanjarenja56)

[ Humor ] 02 Novembar, 2011 11:45

 Kaže Mujo Hasi: " Moj stariji sin potpuno liči na mene."
"To je zbog uticaja genetskog faktora!"
"A, zašto onda mlađi liči na komšiju?"
" E to ti je zbog uticaja sredine!"

Pacijent ulazi u ordinaciju kaže lekaru:
"Moj prijatelj je imao seksualni odnos sa nepoznatom ženom i sada se boji, da se nije zarazio kakvom polnom bolešću."
"Hm, najbolje onda da spustite pantalone i pokažete mi svog prijatelja."
 

Žali se pacijent zubaru.
"Zub ste mi izvadili za pet minuta i za to tražite 50 evra?!?!"
"Ako želite, mogu ja da vam ga vadim i dva sata!"