[ Rođendani ] 31 Oktobar, 2011 01:30
Na ovom blogu svi znaju mandraka čarobnjaka, njegove divne priče i vrckave aforizme. Raduju se toplim, mudrim, drugarskim komentarima. Ako ne postizava da vidi sve onda kad je objavljeno (zbog poslovnih i porodičnih obaveza), uvek  naknadno korektno obiđe parohiju i pogleda zaostale postove, što još malo ko radi. Svi znate da je objavio sjajnu knjigu "Pod svodovima desetog sela" koju mnogi od nas drže kao dragocenost u svojoj biblioteci. Uskoro će njegove umotvorine naći mesto i u knjizi "Ulicama Blogograda". Znam da bi mi zamerio na dugačkoj govoranciji, pa ću vas samo podsetiti na njegovu knjigu i pozvati na čast! Naravno, rođendan mu je, a lepih želja bezbroj! Živeo nam mandrak72! I molimo ga da prenese čestitke i grlici, koja retko navraća ovde, ali to ne znači da je zaboravljena! Srećan rođendan, grlice naša!
mandrak Pod svodivima desetog sela
posluzenje
rucak
torta
pice 
[ Generalna ] 30 Oktobar, 2011 14:33
Po želji Roksane, današnja tema je Aleksandar Makedonski ili Aleksandar Veliki.
Ko ne zna za njega? Svi znaju. Kako je dobio ime Aleksandar? To ime znači „Onaj koga poštuju ljudi, onaj koji brani ljude“. A nadimak Veliki je dobio sa 14 godina, kad ga je otac Filip posmatrao kako kroti konja Bukefala. Divnog neukrotivog konja niko nije mogao ga uzjaše. Kažu da je Aleksandar sačekao doba dana kad su senke najduže i namestio se tako da je njegova senka izgledala jako velika. Konj je pomislio da je u pitanju div i pustio ga da ga uzjaše.  Filip je tada rekao“Ti si veliki, sine, i odsad ćeš se tako zvati!“ Otada su  Aleksandar i konj Bukefal bili nerazdvojni, u pobedama i porazima.
Alekandar i BukefalAleksandrovi roditelji su bili makedonski kralj Filip II i epirska princeza Olimpijada. Učio ga je Aristotel. Umeće u ratovanju pokazuje rano. Nakon smrti Filipa II proglasio se kraljem. Makedonija je tada imala veliku vojnu premoć nad Grčkom. Nakon što su ga  izaslanici svih grčkih gradova, osim Sparte, imenovali vrhovnim vojnim zapovednikom u pohodu na Persiju i nakon što je pokorio Tribale i Ilire, kreće u pohod na Persiju 334. p.n.e. sa oko 30000 pešaka i 5000 konjanika. U bici uvek u prvom redu zajedno s pešadincima, uživao je veliki ugled među svojim vojnicima. 
AleksandarIskoristio je krizu velikog Persijskog carstva i nezaustavljivo napredovao. Mnogi gradovi u Maloj Aziji otvorili su Aleksandru vrata i dočekali ga kao spasitelja. U osvojenim gradovima izbacivao je tirane i uspostavljao demokratska uređenja. Prilikom ulaska u grad Gordion mačem je presekao čuveni Gordijev čvor i time ispunio proročanstvo prema kojem će onaj koji odmrsi ovaj zamršeni čvor vladati Azijom.
Gordijev cvor Persijski car Darije III poražen je u  odlučujućoj bici kod Isa 333.p.n.e. iako je predvodio brojniju vojsku. Nastavio je vojni pohod i 332.p.n.e. bez otpora ušao u Egipat, gde je slavljen kao oslobodilac. Tu osniva grad Aleksandriju. U nastavku pohoda osvaja celu Persiju i Vavilon proglašava glavnim gradom svoje imperije.  U nameri da udruži Makedonce i Persijance u jedan narod i time spreči buduće sukobe, nagovarao je makedonske vojnike i oficire da uzimaju za žene Persijanke.
igra AleksandarNije poznato koliko je daleko na istok dospeo Aleksandar. Vojska je odbila da ga prati do kraja sveta. Umesto toga planirao je da krene na sever Afrike, ali  iznenada umire u svojoj 33. godini života.  O uzroku se špekuliše, od bolesti do trovanja. Jedinog legitimnog naslednika  Aleksandra IV Makedonskog rodila je baktrijska princeza Roksana  meseci nakon njegove smrti, ali je dete ubijeno i počiva u grobnici sa dedom Filipom u gradu Egeju, današnjoj Vergini. Bila sam tamo i poklonila se senima Aleksandrovog oca i sina.
grob u Vergini
Aleksandar spada među najznačajnije ličnosti u ljudskoj istoriji. Tokom 13 godina vladavine stvorio je je jedno od najvećih carstava u istoriji  Iako se to carstvo raspalo gotovo odmah nakon njegove smrti, posledice njegovih osvajanja bile su dalekosežne. Osnivanjem gradova podstakao je razvoj trgovine i ekonomije. Od 334.godine p.n.e, kada je Aleksandar krenuo na Persiju, računa se početak novog istorijskog razdoblja, helenizma. Grčki jezik je potisnuo aramejski, službeni jezik u Persiji. Kao vojni genije Aleksandar je bio uzor mnogima, prvo Cezaru.
 
 
[ Knjiga Blogograda ] 29 Oktobar, 2011 17:21

Putovanje ulicama Blogograda predložio  je dežurni čarobnjak ovog bloga mandrak72. Reakcije blogera bile su pozitivne, pa smo Šuky i ja razmislili može li se to realizovati. Ako on besplatno i dobrovoljno preuzme sakupljanje radova i dizajn, što je najteži i naskuplji deo posla,  onda se može izvesti. Ako posle toga uspemo zajedno da uradimo korekcije i ispravke, što nije mali posao, može ličiti na nešto. Lektorku imamo, ali nemamo vreme, jer je većina želela da knjigu ima do Nove godine. Radovi pristižu sporo, okrnjeno, sa više ispravki od strane svakog blogera, pa je to uzelo više vremena nego što smo predvideli. Kad sam čak i ja, koja imam iskustva u pravljenju knjige, slala radove 4 puta, umesto jednom i tačka - šta da očekujem od neiskusnih? Bojim se da će Šukiju pući film. Zato molim da u ovoj fazi svi budu maksimalno ekspeditivni, da preostali pošalju  radove po uputstvima datim na Šukijevom blogu,  sa svime što je navedeno: naziv vaše ulice u Blogogradu (vašeg dela knjige), radovi, podaci o autoru i fotografija, te da zvockaju što manje, da bi  dizajner bio maksimalno skoncentrisan i u svom  oskudnom slobodnom vremenu uradio knjigu.
http://suky.blog.rs/blog/suky/generalna/2011/10/26/knjiga-zavrsni-radovi
http://suky.blog.rs/blog/suky/generalna/2011/10/27/blogograd-knjiga-izgled

Na svom blogu stepski vuk je dao potrebne detalje za uplatu učešća od 4000 din.
http://stepskivuk.blog.rs/blog/stepskivuk/generalna/2011/10/28/ulicama-blogograda#comments
Dileme oko važnih detalja date su kod marcotespi na
http://marcotespi.blog.rs/blog/marcotespi/generalna/2011/10/28/knjiga-i-oko-nje...
Kad Šuky završi dizajn, zajedno ispravke i ja uradim recenziju,  knjiga se štampa u jednom primerku A5 i nosi u Skerlićevu 1 za  CIP (8-14.30) zajedno sa predstavnikom Književnog kluba koji ima ovlašćenje ili bez njega. Početkom godine plaćalo se 1000 din za ISBN broj plus pri predaji materijala 500 din za CIP. CIP se podiže sutradan do 14 -15h, vraća se materijal. CIP se unosi u knjigu i tada knjiga može na štampanje, koje je zakazano za 15.11.2011. Čini mi se da je stepskivuk dobrovoljac za dve šetnje do Skerlićeve 1 kod Narodne biblioteke, ili se varam?
Administrator bloga se saglasio da se naziv domena koristi u imenu knjige, želi da pomogne koliko može i da prisustvuje promociji, čime mislim da smo i pravne začkoljice završili.
Dok se knjiga štampa, vi pripremajte toalete. Promocija je zakazana za 12.12.2011.u 17h, rezervišite to vreme, a sve detalje ćete saznati u posebnom postu na vreme i još detaljnije mejlom. Tada ćemo podeliti zadatke, ko donosi piće (muškarci), a ko iće (dame), ko poziva medijsku podršku (marcotespi, dmc) i ko ide kojim redom u programu. Promociju vodi moja malenkost. Svako će biti prozvan i pročitati jedan svoj rad, osim ako ne delegira nekog da to uradi umesto njega. Sa promocije svi bi trebali da ponesu svoje knjige, sećanja na jedno lepo veče i na upoznavanje sa blogerima koje nisu znali uživo, na aplauze koje su dobili dok su čitali svoj rad i utisak da su deo istorije, objavljivanja prve blogerske knjige grupe autora. Evo, dobijate još jedan zadatak, prečešljajte malo net i vidite da li smo u tome u Srbiji prvi, kao što mislim da jesmo. Ako ima pitanja, tu sam.

[ Humor ] 28 Oktobar, 2011 20:41

Medicinski Fakultet u Novom Sadu. Na pismenom ispitu iz biologije palo je pitanje: "Navedite 7 prednosti majčinog mleka!".
 
Jedan student je napisao:
1) to je najbolja hrana za dete
2) na idealnoj temperaturi  
3) održava imunitet protiv bolesti
4) nije skupo
5) vezuje majku i dete
6) uvek je tu
 
Tu se zablokirao, nikako da se seti sedme prednosti. U poslednjem trenu, upaničen, pred samu predaju rada, dodao je:
7) Nalazi se u 2 uzbudljiva pakovanja... van domašaja mačke
.... Dobio je desetku!

Stala debela Fata ispred čarobnog ogledala i pita ga:
• Ogledalce, ogledalce, ko je najljepsi na svijetu?
Ogledalo će na to:
• Pa skloni se, ništa ne vidim!

 

sekira u medu 

[ Moje pesme ] 27 Oktobar, 2011 20:15

Kažeš da me voliš
a gledaš u daljinu
i pogled moj
izbegavaš

Kažeš da sam prva
a brojati ne znaš
kolikima si to
isto rekao

Kažeš da sam jedina
najdraža,
najvažnija
i gledaš za drugom

Pišeš mi bez kraja
na kilo
na metre
gde s tolikim pesmama?

A ja sam ti tražila
samo jedno
dosta istine
s malo ljubavi

Sad idem bez žaljenja
i neću se okrenuti
ma koliko plakao
suzama lažnim.

Za moju dragu muckos, koja ni ne sluti kolike su njene moći!

1 2 3 4 5 6 7 8 9  Sledeći»