[ Moje priče ] 03 Januar, 2012 17:21
Kad moj sin nekom drugome priča o svojoj majci, voli da kaže: “Ona je startovala Tita i uvela seksualnu revoluciju u Makarskoj“. Podrazumeva se da ovo ne treba shvatiti bukvalno. Obe postavke imaju svoje objašnjenje.
Karavana brigadira je okupila 2000 brigadira koji su gradili Jugoslaviju i mladih aktivista. Naravno, bila sam u drugoj grupi. Kolona od 50 autobusa obilazila je sva posleratna gradilišta, Šamac-Sarajevo, Brčko-Banovići itd. Stigosmo u Slavonski brod, ugostili nas vojnici u kasarni, vojnički pasulj i recitovanje uz logorske vatre. U neko doba pozvaše nas u dom kulture, velika sala sa zgodnom galerijom. Zadranin Mišo i ja smestismo se na galeriji, ostali počeli da plešu. Kad li dolaze rmpalije i strogo nas pozivaju da napustimo galeriju. Bez objašnjenja. Siđosmo u salu. Posle kraćeg vremena dolaze Tito, Jovanka i cela svita. Smeštaju se na galeriju.  Čine čast Karavani brigadira. Brigadiri započinju Kozaračko kolo, cela sala igra. Utom meni pade paklena ideja na pamet:“Mišo, ja ću pozvati Tita na ples, a ti pozovi Jovanku!“. Prilazimo galeriji, nalazim se na dva metra od Tita, deli nas samo ograda galerije. Mišo iza mene, čim ja pozovem Tita, on će Jovanku. Ne primećujem da li nas neko popreko gleda. Tito me pogleda, nasmeši se i meni se noge odsekoše. Jedini put u životu ostala sam bez reči. Ono „Druže Tito, jeste li za ples?“ neće da pređe jezik, pa neće. Udahnula sam duboko,  Tito me gleda, Mišo me gurka, ali glas ne izlazi iz grla.  Konačno Mišo preseče nezgodnu situaciju, šapne mi „Kukavico!“ i odvuče me. Nisam se osvrnula da vidim kakav mi je pogled Tito uputio. I dan danas žalim za propuštenom prilikom, ali...mnoge prilike dobijate jednom u životu, do vas je kako ćete ih iskoristiti.
A kako sam uvela seksualnu revoluciju? Nisam, časna reč, ali može tako da se prevede.  Meri Kvant uvela miniće, stigla moda, ali u školu ne može da uđe. U školi se nose uniforme,  školske kecelje, strogo do kolena i preko. Sve na isti kalup. Bila sam  vitka, sa dugom kosom do početka butina,  izgledala dovoljno dobro za minić. Sašila sam mini uniformu, jedva malo ispod butina, saginjanje strogo zabranjeno. Kad sam se pojavila u gimnaziji, tajac. Najbolji đak Makarske, omladinski predsednik, član svih mogućih tela koja odlučuju o podobnosti za mlade (naprimer član komisije za odobravanje koje filmove mladi ispod 18 smeju da vide) obukla uniformu-minić, i to kakav minić! Profesori nisu ni reč rekli, meni nisu smeli. Devojke su smesta prihvatile izazov koji su jedva čekale i sutradan su sve uniforme bile skraćene na mini dužinu! Da li je time baš počela seksualna revolucija u Makarskoj, kako zamišlja moj sin, ocenite sami.
mini suknje
 
[ Restorani ] 02 Januar, 2012 18:20

U restoran idem kad nešto slavim, kad se društvo okuplja, kad se tamo priprema nešto što ne spremam kod kuće ili samo zbog dobre usluge.  Ako se svi ovi razlozi sastave, onda taj restoran postaje "moj".  Laskavu titulu "moj restoran" poneo je "Lorenzo i Kakalamba", čije drugo ime je "Deselepojede" (Gde se lepo jede). U prospektu restorana piše: "Deselepojede je mesto gde možete da probate najukusnija jela Toskane i starog Pirota u prijatnoj atmosferi i potpuno nesvakidašnjem ambijentu". Pa, da uđemo?

Lorenzo i Kakalamba

ulaz

Obavezna je  rezervacija, jer je restoran uglavnom pun. Ko jednom dođe, mora ponovo.

 

Dekoracija se stalno menja, a po originalnosti joj nema premca.

jelka 

zid restorana

Ni jelovnik nije običan. Uverite se.

jelovnik

Poželeli ste malo bibera? Stiže. Pazite, ovo nije bazuka!

biber

Salata s lignjama bila je mmmmm njam!

salata s lignjama 

 Piletina s pršutom i maskarpone sosom zadovoljila je sva čula.

piletina s prsutom

Poslastice su posebna priča. Izabrati je nemoguće. Ako uzmete "Italijanski poljubac"

italijanski poljubac 

...nećete imati gde da smestite "Selekciju delicija", a ona je neoprostivo ukusna!

selekcija delicija 

U najskorije vreme moram smisliti novi razlog za slavlje u "Lorenzo i Kakalamba"...a to zaista neće biti teško.

 (photos by sanjarenja56)

[ Generalna ] 02 Januar, 2012 08:06

Knjiga "Ulicama Blogograda" pokazala je da nemoguće može postati moguće. Sećate se možda da sam prošlog leta pisala o akciji na drugom blogu, u kojoj je sakupljan novac za aparat koji će otkloniti glavobolje blogerki Tajanad (koja je i na našem blogu bila aktivna neko vreme). Blogerska su se srca ujedinila, svako je uplatio koliko je mogao i sakupljeno je dovoljno. Na blogu je nedavno osvanula vest kojoj su se svi obradovali:

Hvala svim blogerima
Nakon dugo vremena Tajanad opet ima osmijeh na licu. Od srca se zahvaljuje svim blogerima za pomoć pri kupnji stroja, koji joj je otklonio glavobolje. A najveća pobjeda je što joj tumor nije narastao ni milimetra otkad je počela koristiti stroj. Sada su šanse za odlazak na operaciju svedene na minimum. Zdravlje je doista najveće bogatstvo koje možemo posjedovati.

Nemoguće ipak može postati moguće ako se u to veruje i blogerska srca slože!

 

 

[ Praznici ] 01 Januar, 2012 15:32
"Danas je prvi dan, početak.
Želim vam da Vas ne boli ono što Vas je bolelo, a da Vas voli ono što Vas nije volelo.
Želim da Vam deca budu bolja od Vas, da se više Vi hvalite njima nego oni Vama.
Želim da Vas dobro služe noge, da na njima provedete veći deo nove godine, da imate više posla nego vremena.
Želim Vam da budete potrebniji drugima, nego oni Vama.
Da želite i možete više nego što Vam treba, a da sve što vam pretekne  podelite sa onima koji ne mogu kao Vi.
Nemojte uzimati mnogo više nego što dajete. Mislite malo na one kojima će morati da uzmu ono što Vama budu dali.
Želimo Vam da dobijete stan ako ga nemate ili da umete da se radujete ako ga već imate.
Da vam ono što imate ne bude manje od onoga što nemate.
Želimo Vam, na kraju, da ova godina ima više sreće sa Vama nego prethodna!"
Duško Radović
zdravica 
promocija
Ulicama Blogograda 
rodjendan
tamburasi
BANTAO bal
s Dobricom Ericem
promocija
 
Kod Corkana 
Zvonko Bogdan i Anka 
jelka
 
 
(photos by sanjarenja56)
«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8