[ Moje priče ] 11 Januar, 2012 21:31
Pacijent se često veže za lekara kao  svoj oslonac i lekar postaje neophodnost za život koja prevazilazi domete medicine. Takvih primera ima jako mnogo.  Ko  od nas nije upoznao moć osmeha lekara  ili sestre,  osmeha koji oslobađa od straha i omogućuje nam da podnesemo teške intervencije, bolne procedure? Kako nastojim da čoveka sklopim iz kockica i sastavim celinu, kao pazl, iz stotina nalaza  i drugih mišljenja, šalju mi kolege iz drugih ustanova kad treba shvatiti celinu, a ne samo ono što je u domenu specijalnosti.  
Godinama mi dolazi Ljubinka, moja vršnjakinja. Problema ima nebrojeno, nešto iz moje oblasti, mnogo više iz drugih. Izvlačila sam je iz svega i svačega. Kad sastavim sve njene probleme u jednu priču, znam šta ona može, a šta ne, dok drugi uglavnom prihvate da znaju deo. Ali su svesni njene kompleksnosti, pa za sve kažu: „To će Vama Vaša doktorka...“ ne misleći na lekara opšte prakse, nego na mene. Prihvatile smo to obe, pa nijedan korak ne preduzima pre savetovanja sa mnom. Ako idem na odmor, nju hvata panika,  ne zna kako će pregurati taj period.
A od 1999. me zove majkom. Smešno bi bilo ako ne znamo razlog. U toku rata je njen otac u Surdulici bio loše, pa je htela da ode kod njega. Ona, kojoj treba pomoć za svaki korak. Kupila kartu za voz i s kartom došla kod mene da me pita za dozvolu. Nisam joj dozvolila. Nije mogla da pomogne ocu, a svoje stanje bi bitno pogoršala. Nije otputovala. Voz je bombardovan u Grdeličkoj klisuri i njen vagon je pogođen, stradali su neki iz njene porodice. Poginula bi da je bila u tom vagonu. Otada, Ljubinka me zove majkom. Smem li da joj to zabranim?
voz 
[ Humor ] 11 Januar, 2012 10:04

Uđe tip predveče u kafić i sedne za šank pored vrlo zgodne mlade žene. Odmeri ju na brzinu, neprimetno, a zatim ležerno pogleda na sat. Opazivši to žena ga upita : "Imate dogovoren spoj? Ona kasni?"
- "Ne" , reče on, "upravo sam kupio ovaj sat - čudo od tehnike- i testiram ga."
Žena će zaintrigirano: "Čudo od tehnike? Što je to tako posebno na njemu?"
- "Koristi alfa talase i telepatski komunicira sa mnom!" - odgovori on.
- "I što vam sad govori?" - znatiželjno će dama.
- "Pa... kaže mi da ne nosite gaćice...."
Žena se zahihoće: " Mora da vam je pokvaren sat, jer ja nosim gaćice!"
Čovek kucne po satu par puta i objasni: " Prokleta naprava, ide sat vremena unapred."

Došao mladić kod sveštenika da se ispovedi: "Oženio sam se."
Sveštenik, sav u čudu: "Mladi gospodine, pa to nije greh."
Mladić:" Ja se ipak KAJEM!
"

Pričaju dva Dalmatinca:
Duje - Sinoć sam na Poljudu upozna pravu, dobru, perverznu curu. Doveja san je doma, a ona mi kaže: "Ponizi me"
Ante: I što si joj uradija?
Duje: E, a obuka san joj dres Dinama!

Došla plavuša s vozačkog ispita i upita drugu plavušu:
- Ne shvatam kako sam pala na vozačkom. Došla sam do kružnog toka, na znaku je pisalo 30 i ja sam 30 puta kružila oko znaka. Instruktor mi je rekao da sam pala.
Na to će druga plavuša: " Možda si pogrešno brojala!".


Pita policajac kolegu:
"Šta je to - vodom ide, ne brčka, šumom ide, ne šuška?"
"Da nije zagonetka?"

 

bacila je sve niz reku

[ Moje priče ] 10 Januar, 2012 09:34
Rođena sam 100 metara od mora u gradiću u kome se škola prekidala kad počne da pada sneg, jer će se otopiti do kraja časova, pa da deca vide sneg. Nikad klizala, nisam ni imala po čemu, osim po problemima. Dolaskom u Beograd upoznah sasvim drugačije zime, čak sam i postavljene čizme i debeli kaput kupila! Već posle tri godine rešio je  suprug da mi pokaže čari zimovanja. Prvo 1975. u Visokim Tatrama, Slovačka, prelepim planinama. Za prvi put, naučiti hodati po snegu, planinariti terenima gde su lavine česte, grejati se u planinskoj kućici uz topli čaj između nekoliko sati snežnih pešačenja. Nije bilo lako, ali ostadođe divna sećanja na skijaške terene Štrbske Pleso i Tatranske Lomnice i prvu skakaonicu koju ikad videh.  Sledeće zime kupismo slovačku opremu pa počeh nevešto skijati u Tatrama. Po Durmitoru 1977. volela sam terensko skijanje i otkrivanje neugaženih snežnih predela kojima niko još nije prošao. Već se Šara 1979. pokazala u svoj svojoj lepoti, predivni tereni kao stvoreni za veleslalome. Bohinjska Bistrica 1980. i skijanje na Kobli, s pogledom na Triglav ostadoše u prelepim uspomenama. Kad smo se popeli na Koblu u skijaškim cipelama, planinari su tražili da se uključimo u sledeću ekspediciju na Triglav! Semenik u Rumuniji 1981. postaje prekretnica, jer se  upisujem u školu skijanja bivšeg šampiona Rumunije po imenu Kornelius Ružička. Ne bih baš da se hvalim, nisam bila talentovani skijaš, a ko je još video Dalmatinku dobru na skijama? Ali sam naučila da uživam u spustu i slalomu, da koristim žičaru (ne preterano vešto) i da konačno moje skije idu tamo gde ja hoću, a ne gde one hoće!  Posle toga skijanje na Divčibarama predstavljalo je radost, jer sam konačno umela da upravljam skijama kako sam ja htela. Kopaonik 1982. smrzao me do koske,  nije me oduševljavalo skijanje po zaleđenom Starom Rudištu. Tari 1988. prikazala sam svoje poletarce koji su počeli da skijaju i preuzimaju štafetnu palicu od roditelja. Sledeća Tara 1990. za mene je bila više sankanje nego skijanje, dok stariji sin upisuje skijašku školu. Vlašić sa zaleđenim padinama i temperaturom do -25  ostade mi 1991. u  trajnom smrznutom sećanju. Moja skijaška “karijera” završila se 1992. na Zlataru, posle čega sam skijašku opremu predala naslednicima.
Iz ovog perioda nemam digitalne fotografije, pa ih ne mogu postaviti, a skeniranjem brojnih albuma ne volim da se bavim, pa ćete ovog puta dobiti guglovan  izbor pomenutih planina. Nadam se da ne zamerate.
Tatre Durmitor
Sara Kobla
Semenik Vlasic
[ Mudrosti s neta ] 09 Januar, 2012 15:30

Prvo mi je biljanak čestitala, a nisam razumela zašto. Onda je misha bio ljubazan da mi pošalje ove blog procente. Želja nekoliko blogera bila je da postavim na blogu. Prema: http://www.alexa.com/siteinfo/blog.rs procenti posete blog.rs ovako stoje (provereno po savetu muckos  i postavljeno današnje stanje):

Where Visitors Go on Blog.rs?
No. / Subdomain / Percent of Visitors:

1.auto.blog.rs 30.74%
2.makilemuzika.blog.rs 12.77%
3.blog.rs 12.05%
4.sanjarenja56.blog.rs 6.26%5.
5.blog.blog.rs 5.79%
6.erotskeprice.blog.rs 3.10%
7.
ancisal.blog.rs 2.78% 
8.
baddancer.blog.rs 2.71%
9.aforizmi.blog.rs 1.97%
10.luna71.blog.rs 1.44%
11.misha.blog.rs 1.43%
12.jelenak85.blog.rs 1.24%
13.anagram.blog.rs 1.23%
14.razmisljanka.blog.rs 1.01%
15.muckos.blog.rs 1.01%
16.3msc.blog.rs 0.98%
17.biljanak.blog.rs 0.97%
   metric.blog.rs 0.97%
18.marcotespi.blog.rs 0.95%
   bilecasports.blog.rs 0.95%
   feed.blog.rs 0.95%
19.casper.blog.rs 0.80%
20.domacica.blog.rs 0.68%
   phedredelaunay.blog.rs 0.68%
   dalia.blog.rs 0.68%
21.stepskivuk.blog.rs 0.66%
22.hyperblogger.blog.rs 0.63%
23.nena58.blog.rs 0.62%
24.ljubavnik.blog.rs 0.60%
25.merkur.blog.rs 0.58%
26.pricalica.blog.rs 0.51%
   bezimena.blog.rs 0.51%
27.behappy.blog.rs 0.50%
   ivicamilaric.blog.rs 0.50%
28.anam.blog.rs 0.49%
29.mediterraneo.blog.rs 0.49%
   nesudjena.blog.rs 0.49%
 OTHER %


 

 

[ Fotografija ] 08 Januar, 2012 21:56

Upravo sam dobila  današnje fotografije. Na Badnji dan orkanska bura oduvala je brodove u makarskoj luci, polomila stoletne borove, izazvala haos. Kad se priroda ljuti, valja se primiriti, s njom dogovora nema.

makarska luka

makarska luka

plaza

sruseni bor

slomljeni bor 

(photos by Dule)