[ Recepti ] 03 Mart, 2010 09:34
Obećala sam Mesecini priču o mom mešenju kolača.
Elem, kad sam kao kao mlada snajka stigla u novi dom, sačekaše me i velika očekivanja. Svekrva je bila sjajna kuvarica i specijalista za kolače svih vrsta, teško joj je bilo parirati. Znala sam solidno kuvati, dalmatinska jela i kolače, a od srpske kuhinje ama baš ništa. No malo pomalo, krene i to. Veoma mi se dopala gibanica i nju prvu naučih. Zatim Vasina torta, koju napravih sledeću. Sledećih godina uigravala sam kombinaciju dalmatinske kuhinje (lagane i zdrave) i srpske (uglavnom teške, masnije, manje zdrave). Kad sam prvi put zvala strica na ručak, reče mi "Ne bih mogao ovog puta!" Ja insistirah, a on će:"Ako sutra ne nađem u čituljama ime tvog muža, dolazim!" Kasnije je tvrdio da to nije rekao, dolazeći često kod mene u gastronomske posete.
Sve je lako, ali slava??? Moja je svekrva spremala bogatu, raznovrsnu slavu čiji su glavni ukras bili prelepi kolači. Jedan je posebno favorizovala, i ona i njeni gosti. Ponudih joj da preuzmem mešenje kolača za slavu, i ona prihvati, uz jedan uslov: da prolećnu tortu ona pravi. A ja se nađem uvređena:
"Mama, ja bih napravila, pa ako ne uspe, nabavljam sve potrebno i imate dovoljno vremena da Vi umesite!"
Ona pristade, ja umesih  kolač, ona proba i reče: "Odsada ti mesiš!" Tako položih majstorski ispit kod svekrve.
Posle podosta godina sin mi se pokaza talentom za kuhinju, očas posla smisli neko jelo ili kolač i napravi ga. Znao je za priču o mom ispitu i zatraži jednom da on napravi Prolećnu tortu. Umesio, servirao, probah, i oduševih se.
"Kakva je?" pita sin.
"Odlična!"
"I...?"
"Nema i - i, sjajna!"
"I????" nestrpljivo će sin.
Konačno mi se upali lampica u glavi: "Odsada ti mesiš!"


Pa, ako ste rešili da polažete majstorski ispit, evo vam recepta:

Prolećna torta
Umutiti dobro 150 g maslaca sa 150 g šećera, dodati umućenih 6 belanaca, 150 g mlevenih oraha i 75 g brašna. Sipati u podmazan i pobrašnjen pleh 25x35 cm i peći na 175 stepeni 15 minuta.
Umutiti 6 žumanaca sa 100 g šećera, preliti pečeno testo i vratiti u isključenu toplu rernu da se suši 20 minuta. Ohladiti. Zatim premazati koru filom i posuti sa 100 g mlevenih oraha.
Fil : Da provri 100g mleka sa 150 g šećera, pa popariti 150 g mlevenih oraha i mutiti dok ne pobeli. Ohladiti i dodati 100 g umućenog maslaca.

prolecna torta
[ Moje priče ] 02 Mart, 2010 08:57
Pokušala je da upije i zadrži u trajnom sećanju svaku boricu na  njegovom čelu, smejalice pored usana, najslađe usne na svetu, tamne oči u kojima se ogledala, nestašni čuperak na vratu. Pogledom pomiluje snažna, lepo oblikovana ramena, ruke koje je obožavala i na čiji dodir bi se uvek vinula do zvezda. Kad bi samo zavrnuo rukave košulje i otkrio ruke, strast bi je preplavila kao cunami. Njegovo telo, vretenasto i oblo, meko, poslastica za milovanje, tako toplo kad se pripije uz njeno, tako podatno...Usnama bi u čupercima na grudima potražila majušne bradavice da ih nežno rastopi. Glavu naslonila na grudi, ušuškala se u njegov zagrljaj, još malo, samo još malo...
On odlazi, zauvek. Poneće je u srcu, poslednju svoju ljubav. Život mu neće dati šanse za popravne ispite, za čežnju za drugima. Ona je njegova poslednja strast, boginja ljubavi, njegova vijagra... Ni dva minuta ne bi izdržao pored nje smireno, uzbuđenje bi ga smesta savladalo i predavao bi joj se bez ostatka. Njene usne, lepljive, od kojih nije umeo da se odvoji, ne zna da li će iko više ljubiti. Ni ne mari. Njegove su sada, i oseća da ih ona neće više nikome ponuditi. Ona je njegova, samo  njegova. I kad se vine velika metalna ptica iznad oblaka, i kad ga satima bude nosila sve dalje od nje, njegove misli će se njoj vraćati. A kad stigne gde ga život nosi, i kad neumoljiva kazna za znane i neznane grehe savlada njegovo oslabljeno telo, duša će njoj odleteti. I ona će je osetiti. Kad joj slučajno neko okrzne uvo, prepoznaće njegov dodir. Kad joj u grudima zadrhti čežnja, osetiće njega u sebi, od dvoje jedno. Njeno srce nikad se više neće osmehnuti.

usne
«Prethodni   1 2 3 4 5 6