Obećala sam Mesecini priču o mom mešenju kolača.
Elem, kad sam kao kao mlada snajka stigla u novi dom, sačekaše me i velika očekivanja. Svekrva je bila sjajna kuvarica i specijalista za kolače svih vrsta, teško joj je bilo parirati. Znala sam solidno kuvati, dalmatinska jela i kolače, a od srpske kuhinje ama baš ništa. No malo pomalo, krene i to. Veoma mi se dopala gibanica i nju prvu naučih. Zatim Vasina torta, koju napravih sledeću. Sledećih godina uigravala sam kombinaciju dalmatinske kuhinje (lagane i zdrave) i srpske (uglavnom teške, masnije, manje zdrave). Kad sam prvi put zvala strica na ručak, reče mi "Ne bih mogao ovog puta!" Ja insistirah, a on će:"Ako sutra ne nađem u čituljama ime tvog muža, dolazim!" Kasnije je tvrdio da to nije rekao, dolazeći često kod mene u gastronomske posete.
Sve je lako, ali slava??? Moja je svekrva spremala bogatu, raznovrsnu slavu čiji su glavni ukras bili prelepi kolači. Jedan je posebno favorizovala, i ona i njeni gosti. Ponudih joj da preuzmem mešenje kolača za slavu, i ona prihvati, uz jedan uslov: da prolećnu tortu ona pravi. A ja se nađem uvređena:
"Mama, ja bih napravila, pa ako ne uspe, nabavljam sve potrebno i imate dovoljno vremena da Vi umesite!"
Ona pristade, ja umesih  kolač, ona proba i reče: "Odsada ti mesiš!" Tako položih majstorski ispit kod svekrve.
Posle podosta godina sin mi se pokaza talentom za kuhinju, očas posla smisli neko jelo ili kolač i napravi ga. Znao je za priču o mom ispitu i zatraži jednom da on napravi Prolećnu tortu. Umesio, servirao, probah, i oduševih se.
"Kakva je?" pita sin.
"Odlična!"
"I...?"
"Nema i - i, sjajna!"
"I????" nestrpljivo će sin.
Konačno mi se upali lampica u glavi: "Odsada ti mesiš!"


Pa, ako ste rešili da polažete majstorski ispit, evo vam recepta:

Prolećna torta
Umutiti dobro 150 g maslaca sa 150 g šećera, dodati umućenih 6 belanaca, 150 g mlevenih oraha i 75 g brašna. Sipati u podmazan i pobrašnjen pleh 25x35 cm i peći na 175 stepeni 15 minuta.
Umutiti 6 žumanaca sa 100 g šećera, preliti pečeno testo i vratiti u isključenu toplu rernu da se suši 20 minuta. Ohladiti. Zatim premazati koru filom i posuti sa 100 g mlevenih oraha.
Fil : Da provri 100g mleka sa 150 g šećera, pa popariti 150 g mlevenih oraha i mutiti dok ne pobeli. Ohladiti i dodati 100 g umućenog maslaca.

prolecna torta