[ Slikopisi ] 22 Januar, 2016 09:33

Renovirani somborski gradski muzej priredio nam je prisećanje na prošla vremena i dalje, na period koji niko od nas ne pamti.


Ispred muzeja su se ranije okupljali fijakeristi, nešto kao taksi stanica za fijakere.


Idemo u potragu za muzejskim blagom. Pratimo mapu.


Neka pradavna vremena.

 


Stari gradski salon


Šarmantni album


Kovačka radionica


Tu je stari fijaker. Vozilo se polako, a stizalo.


Ovako se tkalo. Razboj


Po čemu su poznati staparski ćilimi? Sastavljeni su iz dve pole


Lepa je dalmatinska srpska svečana nošnja,


Kuhinjski ukrasi
„a što piješ kad ti škodi,
ko će kući da te vodi?“


Unutrašnjost kuće u Kupusini


Divna kaljeva peć Žolnaj, vrednost sama po sebi


Prelepa carica Sisi u prirodnoj veličini. Struk 48 cm!


Da navratimo posle u dalmatinski podrum?


(slika i priča Sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 21 Januar, 2016 08:10

Sombor je grad umetnosti. Ima dve vrhunske galerije.

 


Ulazimo u zgradu Preparandije, nekad Učiteljske škole. Preparandija (nemački Präparandschule od latinski praeparandus: koji se treba unapred spremiti i nemački Schule: škola) je pripremna škola,  učiteljska škola ili škola za učitelje u osnovnim školama. U njoj je
 galerija Save Stojkova, rođenog portretiste, preminulog 2014.

 


Uradio je preko 17000 radova, na staklu i na platnu.

 

 


Ušao je u 100 najboljih svetskih majstora realne naive.

 


Preparandiju, učiteljsku školu, su pohađali i Isidora Sekulić
i Jovan Dučić.


Prolazimo izložbu Zapisi o vremenu, Pavle Blesić.


Čeka nas Galerija Konjović, u kojoj su dela neprocenjive
vrednosti, zaveštane Somboru

 

 


Slikam razne faze stvaralaštva Milana Konjovića

 

 


Autoportret iz 1933 (smatra se remekdelom),


poslednji autoportret,


fotografija zgodnog Milana Konjovića
sa suprugom Emom, Čehinjom


U nastavku prolazimo pored poznatog Somborskog pozorišta.


(slika i priča Sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 20 Januar, 2016 09:20

Gde smo ono stali u tom Somboru? Aha, na početku :)

Maglovito jutro. Nakon skoro tri sata vožnje, stižemo u Sombor, 50 ooo stanovnika,
najzeleniji grad, gde na jednog stanovnika dođu dva stabla!


Prolazimo kroz drvorede kestenova, lipa, akacija.


Odmor u prijatnom ambijentu restorana „Fijaker“


uz odličnu doboš tortu :)


Vodič Milan Vojinović nas vodi u prelepu Karmelićansku crkvu,
koju Somborci zovu „crkva sa dva tornja“.

 


Lep ikonostas i pomoćnih 8 oltara. Crkvu su Somborci podigli 1904, 
a niko je nije hteo, pa se uselio Karmelićanski red iz Pešte ( red koji ne sme da radi bogoslužbene radnje za novac). Na stubovima je prikazana Isusova golgota.


Ima divne orgulje, najveće posle zagrebačkih.
U crkvi se često održavaju horske svečanosti.


Prelep vitraž Sv. Barbare.


Šetamo duž Glavne ulice,


srećemo somborskog fotografa Ernesta Bošnjaka


i na trgu Sv. Đorđa slikamo se sa kipom Laze Kostića na klupi
ispred kuće Julijane Palanački s kojom se oženio i tako postao Somborac.


Na trgu je i lepa pravoslavna crkva Sv.Đorđa, izgrađena za samo dve godine, 1759-61.


Ostavljamo Lazu u razmišljanju… šetnju nastavljamo sutra…


(slika i priča Sanjarenja56)

[ Recepti ] 18 Januar, 2016 14:08

Nedeljom se „Politika“ kupuje najviše zbog nedeljnog dodatka „Magazin“ u kojem se objavljuju zanimljivosti i izbor najboljih recepata. Svako čiji recept se objavi, siguran je da će ga raviti stotine ljudi. Do sada su mi recepte objavljivali pet puta. Drago mi je što su ovog uta stavili fotorecept pužića od mesa, jer znam da će obogatiti mnoge kuhinje.

Slika jeste pola recepta…

A za one koji su propustili recept na blogu,
a ovo im je presitno na čitanje, evo i podsetnika:

Pužići s mesom

U 500 ml mlakog mleka sipajte 3 ravne kašike šećera i jedno pakovanje kvasca. Ostavite
da nadođe na toplom petnaestak minuta. U 1100 g brašna sipajte 2 ravne kašičice soli
i 150 g ulja, pa nadošli kvasac. Umesite tvrđe testo, pa ostavite na toplom da nadođe
1-1,5 sat. Ako nemate specijalnu dasku za mešenje, preko stola razvijte prijanjajuću
foliju (posle rada se samo pokupi i lako se čisti). Testo podelite na 24 dela i svaki
razvaljajte u oval, pa duž elipse stavite fil. Umotajte kao palačinku i urolajte spiralu.
Slažite u mašću namazana dva pleha od rerne. Premažite slanim jajetom i ostavite
još da porastu petnaestak minuta. Pecite na 200 stepeni 20 minuta.
Fil: Na dva seckana crna luka propržite 600 g mlevenog mesa, dodajte vegetu, biber,
alevu papriku i origano.
Pužići su idealni za putovanja, zamrznete ih, ponesete zamrznute i posle 2-3 sata
jedete kao da su sada pečeni

[ Slikopisi ] 17 Januar, 2016 06:57

Kad imate prijatelje svuda, ne morate razmišljati kuda možete otići. Pozvali su nas na 23. sremski svinjokolj u Voganj, selo pored Rume. To je tradicionalna manifestacija na kojoj nastoje promovisati prave vrednosti u svinjogojstvu i obradi mesa.

 

 


Prikazani su stari načini obrade svinje, pravljenje svežih kobasica,
kuvanje svinjokoljskog paprikaša.


Imalo se šta probati i poneti kući od mesnih specijaliteta.


Birane su razne ekipe u raznim kategorijama


Nakon svinjokolja svi su se doterali pa došli u restoran „Krajina“,
gde je prvo KUD „Voganj“ pokazao da folklor uvek oduševi

 


„Laste prolaste“


Podeljene su zahvalnice pa nagrade pobednicima u raznim kategorijama


Bili smo gosti na odličnom ručku


i zaigrali uz tamburaše „Rumske lole“


Posle smo mi nastavili na degustaciju odličnih vina u vinariju „Stamenković“.
Težak zadatak :)


Pa se osladili makovnjačom u etno kući „Sokačić“ u Popincima


i uz smeh i pesmu se vratili kućama.


(slika i „pati se“ Sanjarenja 56)