Nađem recept za kuglice od badema. Materijal posni, mogle bi dobro poslužiti kao inovacija za slavu, da malo obogatim repertoar. Nabavim lepo sve, očistim grdan badem (ko zna šta se tu radi, zna da nije zabavno skuvati badem, pa ljuštiti pa peći), sameljem krupno kako piše i krenem da sastavljam sve po receptu. Ali da se sastavi, ni pod razno neće. Ploča da nastane od te smese može, ali kuglice, ni pod raznorazno. Šta sada da radim od tolikog dobrog materijala? Baš ga je šteta. I  uključim malo maštu, malo žal za dobrim sastojcima, dodam ovo, dodam ono, i sastavi se. Ali nisu kuglice, pre liči na kamenčiće. Požalim se dobrom kulinaru i on reče: "Pa neka bude novi kolač, Dalmatinski kamenčići!". Odmah ideja prihvaćena.
I počne slavsko gošćenje, na kraju kolači. Gosti godinama isti, znaju uobičajen šareni repertoar, i svi se odmah baciše na novi kolač. Ali ne samo da su ga probali, nego smazali dok si rek'o keks, i što je još gore, svi traže  recept! A otkud da se setim šta sam i koliko toga ubacila? Naravno, obećam svima da će kasnije dobiti recept, nije mi papir pri ruci...i posle slave hajde Jovo nanovo, prisećam se šta sam mogla staviti i sve to lepo merim. Ispadnu savršeni kamenčići, recept napisan i uredno svima podeljen. Otada na slavi svi prvo pitaju ima li kamenčića...
Pa, za one koji bi da se manje muče, a naprave isto, evo i recepta:


Dalmatinski kamenčići

Obariti, oljuštiti i ispeći (na 150 stepeni oko pola sata) 300 g badema. Ohladiti i krupnije samliti.
Skuvati sirup od 250 g šećera i 5 kašika vode, dodati 100 g crne čokolade i 100 g tvrdog margarina. Kad se rastopi, skloniti s vatre i dodati 100 g mlevenog posnog keksa, zatim samlevene bademe. Malo prohladiti i formirati kamenčiće rukom, uvaljati ih u mleveni keks ili čokoladne mrvice ili kokos brašno i stavljati u 50 papirnih korpica.

(photo by sanjarenja56)