Odgovore na neka od pitanja koja muče mnoge dame daje psihijatar Daniel G. Amen u svojoj knjizi „Seks i mozak“.


Zašto muškarac ne ispušta daljinski upravljač?
Zbog opšteg smanjenja moždane funkcije, muškarcu je potrebno više stimulacije. Dok menja kanale, on je najčešće u potrazi za nečim novim, drugačijim, uzbudljivijim. Žena je obično zadovoljna gledanjem jednog programa, s pričom o odnosima, u kojoj likovi iskazuju emocije. Voli da predviđa šta će uslediti i potreban joj je kontinuitet da bi zadržala pažnju. Daljinski upravljač muškarcu omogućava da divlje surfuje kanalima u potrazi za sjajnom igrom. Muškarci takođe imaju manji opseg pažnje nego žene. Poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) pet puta se češće dijagnostikuje kod muškaraca nego kod žena.

Zašto muškarci ne pitaju za smer kada se izgube?Muškarci ne znaju da su se izgubili, čak i ako četiri puta prođu pored iste benzinske stanice. Oni imaju slabiji pristup desnoj polovini mozga, nadležnoj za globalno sagledavanje. Desna polovina omogućava ljudima da spoznaju kako postoji neki problem − budući da muškarci imaju slabiji pristup do nje, neretko i nisu svesni ako se zbiva nešto loše. Prisutno je to i u brojnim drugim situacijama, osim u vožnji − kad treba priznati kako u vezi ima problema (u 75 odsto slučajeva žene podnose zahtev za razvod ili prekidaju vezu). Muškarci su takođe izrazito usmereni na pronalaženje vlasitog puta. Priznanje da ste se izgubili je priznanje neuspeha, a to je nešto što muškarci veoma retko i nerado čine.


Zašto muškarci ne pamte datume kao što su rođendani i godišnjice?
Muškarci su muškarci. Oni razmišljaju o tome kako zaraditi novac za porodicu, o takmičenju sa drugim muškarcima i o seksu. Za razliku od žena, koje misle, misle i misle o vezi, muškarci su zaposleni aktivnostima. Ne znači to da vole manje, oni samo vole kao muškarci. Zbog toga često zaboravljaju važne datume, čak i onda kada se jako trude da se to ne dogodi.