[ Moje priče ] 16 Jul, 2009 18:05
 Prva se ljubav pamti  dok smo živi, prvi dodir,  prvi poljubac, prvo sve. Isto se tako pamti i prvi spašeni pacijent. On ostaje prva ljubav profesije spašavanja života.
 Bila sam mlad lekar, drugo samostalno dežurstvo nedeljom, smena 24 sata. Taman preuzela dežurstvo i završila vizitu, relativno mirno odeljenje, kad hitna pomoć dovozi njega. Teška i zapuštena bolest bubrega, uremija u završnoj fazi, otkazivanje srca  i pluća. Životno ugrožen, mora se odmah reagovati. Hirurga brzo ubedih da uradi svoj deo, postavljanje cevčice za peritonealnu dijalizu, i odmah sledi korekcija glavnih poremećaja, sestre i ja koncentrišemo se na njega maksimalno. Povuci – potegni, čas se čini da će sile mraka pobediti, čas da ćemo mi. Tri se smene sestara promenile, ja ne videh dežurnu soba ni krevet, smene nema do sutra. Strah njegov neopisiv: “Ne dajte me!”. Ne dajemo. Umor se odagnava,  nema posustajanja. Ujutro sam znala da je pobeda izvojevana. Kad sam predala dežurstvo, on znatno bolje, pregrmeo. Kad se prelomi tanka crvena linija između života i smrti, dalje je lakše, nastupa tim koji oblikuje život. Pripremljen je za dijalizu, veštački bubreg, kasnije bio na kućnoj hemodijalizi, sam sebi radio dijalizu, radio svoj posao, dugo živeo pun život. Nije zaboravljao, povremeno svraćao sa cvećem i osmehom koji  nema poređenja.
Kad je prošlo 10 godina, zamoli me on da dođe kod mene s tamburašima i posluženjem. Obožavam tamburaše, ali sa pacijentima ne održavam kućne veze niti primam velike zahvalnosti. On proguta knedlu. Sledeće godine pozove me šef u sobu na dogovor. Tamo me čeka taj pacijent: ”Doktorka, ovo Vas čeka od mog desetog rođendana. Danas mi je 11 godina otkako ste mi dali život. Molim Vas da nosite ovaj prsten!”
    Otada nosim prsten, a  nisam verena. Valjda sam verenica života.

prsten
[ Humor ] 16 Jul, 2009 10:56
 Što za Crnogorca znači poslovica: "Nikad nije kasno"?
 Uvijek je rano, jado, uvijek!

 Dobio Crnogorac prvu penziju.. Gleda je on i kaže:
 E, oca im! Za isti rad dobio sam dvostruko manje para!

Neke veoma poštuju muža...

 Neki vole skijanje na vodi....

A neki razmišljaju o porezu...

Neki pak nailaze u životu na stalna iznenađenja

[ Moje priče ] 15 Jul, 2009 13:48

Ona je imala 6 izgubljenih trudnoća, svaka veća, zadnja od 5 meseci. Koliko joj je bilo teško da se toliko puta raduje i razočarava, suvišno je reći. Malo ko ostaje normalan. Ona je ostala borac. Rešila je, biće majka, pa neka se i planeta zaustavi ako baš mora! Nosila je svog mališana sa mnogo ljubavi i još više strepnje. Porođaj je krenuo pre vremena, sa 6,5 meseci, bebac malečki, pa još muško! Kad je devojčica u pitanju, lakše je, veća je šansa da pregura. On se pojavio uz sasvim solidnu dreku, čime je najavio svoju premijeru na ovom svetu. Tu smo bile samo babica i ja, ona iskusna, ja početnik, i samo nas dve smo čule gromoglasan plač malog princa. Kasnije je sve išlo po statistikama: dečak, 1250 g, prerano rođen, male šanse...rečeno i mami tako, da ne gaji nade. Mama plače kao kišna godina, suza suzu sustiže, a meni teško da je gledam. Znam šta joj je rečeno, ono što važi za 99 % muških beba u prevremenom porođaju. Ali ja sam ga ČULA! I videla njegovu živahnost. Jesam početnik, nemam iskustva, ne mogu procenjivati kao kolege koje videše tolike porođaje, ali ipak uzmem ženicu za ruku i rekoh joj: "On će živeti. Ja ću mu doći na prvi rođendan, a on čik neka se usudi da me ne dočeka!" Suze presahnuše :"Mislite?".
"Mislim, sigurna sam. Pozovite me na prvi rođendan!"
Bebac je prošao Golgotu, stacionar za nedonoščad, sepsu, 20 dijagnoza od kojih svaka nosi glavicu...i preživeo, bez značajnijih posledica. I posle godinu dana duž mog odeljenja ide dečačić sa velikom belom ružom. Vrte se svi, pitaju se šta će mališan tu. Videh mamu iza njega i shvatih. Došao da me pozove na rođendan!
"Doktorka, ko je to?" pitaju me moje seke.
"Ruža teška 1250 grama!"odgovorih.

Nedavno mi došla nezakazana dama. Ima sina advokata, pred ženidbu. Insistira da je baš ja primim, a gužva neviđena. “Vi niste moj pacijent”, rekoh.
“Nisam, ali sam mama Vaše ruže”.
Ostadoh duže da je primim...

[ Moje priče ] 14 Jul, 2009 15:30
“Ništa se nije desilo,
 Samo je prolaznost mahnula krilom,
 Hodamo bliski jedno drugom,
 A nema ničeg čega je bilo...”
Ovo je meni najlepši deo poeme „Dva čoveka” koju je Jovan Popović napisao u godini mog rođenja. Otac moje prijateljice, izuzetni intelektualac, s kojim je bio praznik divaniti, pravi gospodin, obožavao je tu poemu i mene je zarazio. Tako smo se i pozdravljali, ja bih rekla prvu, on drugu, ja treću, on četvrtu strofu.
Moja prijateljica ode u daleku zemlju i zamoli da pomognem ako zagusti.  I stigne njen tata jednog dana s visokom temperaturom i čudnim bolovima, u teškom stanju. Na ultrazvuku u jetri viđena katastrofa, najsličnija raširenim metastazama raka. Obigravam, sufliram kolegama, on tone. Niko se ne odlučuje na operaciju, jer se očekuje da umre na stolu. Ali čim mi  tog jutra nije odgovorio na prvu strofu pesme, otrčala sam mom omiljenom hirurgu, dovukla ga, on rešio da ga operiše na moj i njegov  rizik. Operacija preteška, jedva pregurao, nalaz: litar gnoja u apscesu jetre! Nekoliko dana bio između onog i ovog sveta. Kad je još bio polusvestan, reče mi hirurg da me neće poznati, ali ipak odosmo u vizitu. On dremka, bled i iscrpljen,. a ja počnem:
„Ništa se nije desilo…”.
On otvori oči: "Samo je prolaznost mahnula krilom"-
Meni sunce granu: „Hodamo bliski jedno drugom"
Široki osmeh: „A nema ničeg čega je bilo”.
Svima u viziti zasuziše oči, a hirurg reče:”On će živeti 100 godina!”.
Pesmu smo ponavljali još mnogo puta dok nije otišao u rajske predele u solidnoj starosti. Možda i sada nekoga gore pozdravlja sa: „Ništa se nije desilo...”

[ Humor ] 13 Jul, 2009 20:14

Mujo na kvizu "Ko želi biti milioner" odgovara na pitanje za 100.000.
Pitanje glasi: Koji je glavni grad Hrvatske:
a) Knin
b) Zagreb
c) Sisak
d) Split
Mujo se misli i misli...
"Ja bih ipak pozvao pomoć, iskoristio bih džokera "pomoć prijatelja",pa  bi pozvao svog prijatelja Sulju.
"U redu, pozvat ćemo vašeg prijatelja Sulju. - odgovara voditelj.
"Halo, Suljo? Ovde voditelj kviza Milioner. Vaš prijatelj je zapeo na jednom pitanju pa izvolite, imate 30 sekundi.
"Zdravo Suljo, šta ima? - upita Mujo.... Kako su ti Fata i deca, imal' šta novo?
I tako teče priča dok ne istekne 30 sekundi, sirena se oglasi, a Mujo ga ne upita pitanje.
Voditelj upita: "Pa dobro Mujo, zašto niste pitali Sulju za odgovor?
"Ma šta ću ga pitat', znam ja odgovor, al' sam iskoristio priliku da se čujem s njim u Australiji

Sin nekog arapskog šeika studira u Beogradu...
Nakon mesec dana piše kući...
"Srbija je prelepa, ljudi su jako ljubazni i baš mi se sviđa ovde...Samo mi je ponekad neprijatno kad idem na fakultet u mom pozlaćenom Mercedesu, a neko od mojih profesora izlazi iz tramvaja...`
Posle nekoliko dana stiže mu ček na milion dolara sa kratkom porukom roditelja...
"Nemoj da nas sramotiš, kupi i ti tramvaj...`