[ Slikopisi ] 04 Jul, 2011 18:01

Pivo je češki brend i svaki veći grad ima svoju pivaru. Brend je i šljivovica, koja je napravljena kao eliksir života! U ulici Vitezna, koja s Male strane ide pravo na most Legija, nalazi se češki tradicionalni restoran „Olympia“. Kuhinja je izvanredna, može se probati zanimljivo predjelo od više vrsti šunki, uz ukusan sos, pa sledi jedna svinjska butka po osobi (spasavaj se ko može!) i zasladi sve kolačem od borovnice.
butka i pivo
Na maloj strani restoran „Pivnice u Glaubice“ (kod grlice) nudi odličan gulaš sa hnedličkama. Ja uzeh bečku šniclu, kao da sam u Beču!
becka snicla
Na Trgu Republike u kiosku jedu se klobasa, odlične kobasice svih vrsta. Ako ste za nešto suptilnije, blizu je  nacionalni restoran „Mucha“, prelepo uređen, odlična usluga i kuhinja, ukrašen posterima poznatog slikara Alphons Maria Mucha. Sjajna atmosfera, čak i ja probam pivo (ne dopada mi se). Odlična večera, ja biram gulaš i knedličke, pita s jabukama odlična.
Mucha
Ko je raspoložen za kulinarske i vizuelne egzibicije, treba posetiti zanimljivi restoran „U Pavaoka“ (kod pauka), u podrumu, osvetljen samo pravim svećama, srednjevekovna večera i program, glasna muzika, trbušne plesačice (s vatrom, zmijom itd), gusari koji mačuju i pucaju. Zanimljiva večera, obilna i ukusna, u nekoliko tura (pirinač sa šampinjonima, više vrsta mesa i kobasa, više vrsta knedlički, divan medeni kolač).

igra sa vatrom

kod Pauka 

Prija na sve to i dobra kafa!

kafa 

Ove zlatne ribice iz jezerceta palate Valenštajn ne treba jesti. Njima valja reći želju da se opet ovde vratite!

zlatne ribice

Pa da onda pri krstarenju Vltavom probate preostali  gastronomski repertoar!

 

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 03 Jul, 2011 17:08

Prag je grad kulture, umetnosti, romantike...U njemu se obavezno obilaze  Hradčany, Praški hrad (Praški dvor), jedan od najpoznatijih dvorova Evrope i prema Ginisovoj knjizi rekorda,  najveći dvorski kompleks na svetu.
Hradcany
Ovaj zamak, nastao u 9 veku, sedište je kraljeva, vladara, a danas  predsednika republike.
predsednicka palata
To je čitav veliki kompleks građevina, katedrala, crkava, istorijskih spomenika i muzeja, a njegovo razgledanje može potrajati i ceo dan.
krilo Hradcana
Na Hradčanskom trgu, na kojem se nalazi kip prvog čehoslovačkog predsjednika Masarika, glavni je ulaz u zamak.
Trg Hradcany
Na ulazu u prvo dvorište stoje tradicionalno obučeni stražari koji stoje nepomično, a zapanjilo me je kad sam čula da je jedan od uslova za njihov posao: fakultetsko obrazovanje!
pocasna straza
Kapija na severu vodi do kraljevske bašte i Praškog zamka sa galerijom koja sadrži dela iz vremena vladavine Rudolfa II. Tu se može videti i kraljevska ergela. Ispred trećeg dvorišta je nova kraljevska palata u kojoj je sedište sadašnjeg češkog predsednika. Baš je muzika dočekivala nekog visokog gosta.
muzika predsednicka
U samom centru tog kompleksa nalazi se Katedrala Svetog Vita, u kojoj sam se osećala kao u vremenu renesanse. Na ulazu u katedralu su zlatna vrata ukrašena raznobojnim mozaikom. Na fasadi najlepša je ogromna rozeta koja prikazuje stvaranje sveta u 8 "slika".

Sv Vit 


Osim ove katedrale, u okviru kompleksa nalazi se i Bazilika Sv. Đorđa i Zlatna ulica. Prvu sam obišla, drugu ne, ali sam zato prošetala parkovima palate Wallenstein.

Wallenstein 

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 03 Jul, 2011 06:01

Karlo IV (13461378) bio bi čuveni vladar i da nije podigao prelep most preko Vltave u Pragu. Kažu da je imao 4 žene i 4 fakulteta, pa statue dama na njegovom spomeniku neki tumače fakultetima, a drugi njegovim brakovima

KarloIV 

WinkTeško da biste  most promašili i da ne piše na njemu koji je.

natpis Karlov most

Ima tu i podataka o izgradnji mosta.

gradnja Kralovog mosta

Rezultat je prekrasan most ukrašen sa 30 skulptura i jednom sakrivenom, na stubovima mosta, kojim obavezno prođe svaki turista kad poseti Prag i noću uživa u predivnom pogledu s mosta na Hradčane. Dodirom reljefa na statui Sv. Jovana Nepomuka levom rukom poželi se želja koja se ne sme nikom reći da bi se ispunila Smile

Karlov most

Gledan sa mosta Legija, Karlov most dominira panoramom Praga.

panorama s mostom 

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 30 Jun, 2011 14:42

Malo je reka kojima je podignut spomenik na samoj reci. Na prevodnici usred Vltave u Pragu ponosno stoji spomenik Vltavi, koja je predstavljena kao lepa devojka u pokretu, i ispod nje četiri devojke koje su njene pritoke.
spomenik Vltavi
Ko ne bi odao i takvo kameno priznanje ovako lepoj reci?
Vltava i Karlov most
Njeni su mostovi jaki i stameni, kao most Legija.
most Legija
Protiv poplava je brane balvani (mada ne znam kako to funkcioniše?)
balvani na Vltavi
Pošto je Vltava plitka i delimično plovna, između  Karlovog mosta i mosta Legija postoji prevodnica, koja dnevno prevede 800 brodova u oba smera.
prevodnica na Vltavi
Na lepoj reci odmaraju i šepure se beli labudovi. Nigde ih ne videh u tolikom broju

labudovi na Vltavi

...dok veliki Smetana s obale pogledom prati voljenu reku...

Smetana
 

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 28 Jun, 2011 19:51
Kad sam prošle jeseni odlazila u Beč, prognoza je bila: od sedam dana dva vedra, ostalo kiša. Nosila sam kišobran non stop i kiša bi padala tek kad uđem u hotel. Ovog puta prognoza je bila još gora, za Prag od pet dana svih pet kiša, pljuskovi i grmljavine. Od vremena zavisi i utisak o nekom gradu. Ponela sam svoj čarobni kišobran i evo rezultata: svi obilasci uz vedro ili oblačno vreme, kiša samo dok sam pod krovom ili kao noćna uspavanka.
kisobran
Obećala sam odgovor na pitanje da li je lepši Prag ili Beč. Jedni mi rekoše da Pragu nema poređenja, drugi da nema Beču. Naravno, poredimo samo gradove iz perioda Austrougarske monarhije, drugi evropski gradovi nemaju komparaciju, Barselona i Lisabon se ne porede ni sa kojim drugim.  Zaključak: Prag je lepši. Vltava daje poseban šarm Pragu, život se odvija oko nje i na njenim mostovima, nešto što baš nedostaje Beogradu, ali i Beču.
Vltava, pink tenk

zastave EDTA
U nekoliko nastavaka daću slikopis Praga, uz  osvrt na njegov istorijat i sadašnjost. Sad bih samo rekla: hvala čarobnom kišobranu što sam uspela da za kratko vreme mnogo toga vidim u Pragu. I da dodam da je moja kuma bila u pravu kad je rekla da  nijedan grad nema ono što ima zlatni  Prag: jedinstven pogled sa Karlovog mosta na bezbrojne zlatne  tornjeve Hradčana.
kapija Karlovog mosta 
(photos by sanjarenja56)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 21 22 23  Sledeći»