Kad sam prošle jeseni odlazila u Beč, prognoza je bila: od sedam dana dva vedra, ostalo kiša. Nosila sam kišobran non stop i kiša bi padala tek kad uđem u hotel. Ovog puta prognoza je bila još gora, za Prag od pet dana svih pet kiša, pljuskovi i grmljavine. Od vremena zavisi i utisak o nekom gradu. Ponela sam svoj čarobni kišobran i evo rezultata: svi obilasci uz vedro ili oblačno vreme, kiša samo dok sam pod krovom ili kao noćna uspavanka.
kisobran
Obećala sam odgovor na pitanje da li je lepši Prag ili Beč. Jedni mi rekoše da Pragu nema poređenja, drugi da nema Beču. Naravno, poredimo samo gradove iz perioda Austrougarske monarhije, drugi evropski gradovi nemaju komparaciju, Barselona i Lisabon se ne porede ni sa kojim drugim.  Zaključak: Prag je lepši. Vltava daje poseban šarm Pragu, život se odvija oko nje i na njenim mostovima, nešto što baš nedostaje Beogradu, ali i Beču.
Vltava, pink tenk

zastave EDTA
U nekoliko nastavaka daću slikopis Praga, uz  osvrt na njegov istorijat i sadašnjost. Sad bih samo rekla: hvala čarobnom kišobranu što sam uspela da za kratko vreme mnogo toga vidim u Pragu. I da dodam da je moja kuma bila u pravu kad je rekla da  nijedan grad nema ono što ima zlatni  Prag: jedinstven pogled sa Karlovog mosta na bezbrojne zlatne  tornjeve Hradčana.
kapija Karlovog mosta 
(photos by sanjarenja56)