Mediterraneo mi je zatražio priču o mladosti, ljubavi, mansardi. Ne pamtim da sam pisala po "narudžbi" još od gimnazije. Pa, da vidimo da li će naručilac biti zadovoljan.

Mansarda mali raj...

Na maloj mansardi s pogledom na more živeli su njih dvoje,  u nekom nedavnom vremenu. Tako su se jednostavno našli, zavoleli, počeli da žive zajedno. Kao da je to nešto najprirodnije na svetu. U svemu se podržavali, pomagali, delili svaki trenutak osim kad bi radili ono od čega su živeli. Vodili bi ljubav s potpunim predavanjem i dok bi slatko iscrpljeni ležali, njegov pogled bi odlutao ka stropu, kao da prati neku bubu. Pogledala bi i ona, tamo nije bilo ničega. Samo njegova misao.
„Ti me ne voliš!“ rekla bi ona suznih očiju!
„Volim te više od sebe!“ rekao bi on.
Poljubio bi je, čvrsto zagrlio i ona bi načas zaboravila zašto ga je optuživala da je ne voli. Nije imala nikakve materijalne dokaze, nije primećivala suparnice, bio je stalno s njom. Samo u trenucima njegove misaone odsutnosti nije osećala sebe, njegove misli su odlazile ko zna kuda, ko zna kome. Nekim prošlim neostvarenim snovima? Nekim lepim sećanjima u kojima nije ona? U tim trenucima njegov zagrljaj bi se rasplinuo, kao da ne drži nju, kao da je ne oseća. Njegov duh nije bio s njom. Bila je ljubomorna na misli. Glupo, osećala je. Ali to je bilo jače od nje.
Nije imala hrabrosti da ga pita o čemu tada misli. Samo bi se izvila iz zagrljaja i sakrila negde da plače. Potrajalo bi dok se on seti da pođe za njom. Ne bi mu rekla razlog. On bi je obgrlio, ona bi plakala, i tako do sledećeg puta. Dok joj se nije jednom zagledao u suzne oči i zapitao bolno:
“Zašto plače ona koju volim najviše na svetu?“
„Ljubomorna sam na tvoje misli, što ne znam gde odlutaju od mene!“.
„Bolje da ne znaš, mila. Voleo sam, i kad nam je najlepše bilo, ona je poginula. Mislio sam da to neću preživeti. Jedva sam. Kad si se ti pojavila, ličila si mi na anđela koji mi je poslat da me nauči da ponovo živim. Zavoleo sam te do najveće dubine svog bića. I kad nam je najlepše, ja se bojim. Samo se bojim da te ne izgubim!“
Mediterraneo