U svom današnjem postu mssams se pita da li su moguća precizna predviđanja, što me je podsetilo na neverovatan događaj koji još ne mogu objasniti.
U gimnaziji sam imala drugara Boška koji je bio neupadljiv po svemu. Kasnije je diplomirao ekonomiju, ali se više bavio proricanjem nego ekonomijom. Na proslavi godišnjice mature, kad smo se svi okupili, on je bio zvezda dana. Svi su čekali u redu da im proriče. I dođe red na mene, gurnuše me, sve sam propuštala bez želje da ga čujem. Ali, na nagovor drugih, sela sam preko puta njega. Uzeo je moju šoljicu od kafe i okrenuo je.
"Ti si nefrolog? Ali tebe najmanje zanimaju bubrezi!"
"Pa to jedino i radim!" usprotivila sam se.
"Radiš, ali te mnogo više zanima sve ispod bubrega!"
"To je posao urologa!" odgovorila sam.
"Nema veze. Uskoro ćeš početi da radiš infekcije niže od bubrega, po tome ćeš postati čuvena, pisaćeš radove, držaćeš predavanja o tome, odasvuda će ljudi zbog toga kod tebe dolaziti!"
Rekla sam mu da je to nemoguće, da takve infekcije ne postoje. Tada nisam ni znala za njih. Godinu dana kasnije moja je bolnica počela da radi bris uretre na hlamidije, novost u našoj medicini. Stiže mi pacijent koji je dva mesec  imao jako pečenje pri mokrenju, obišao sve urologe, niko mu pomoć nije našao. Očajan stigao do mene, uputila sam ga na bris uretre, već se za dva vratio s pozitivnim nalazom hlamidija. Dala sam mu terapiju i posle tri dana je došao da me ljubi od sreće, pečenja više nije bilo. On je u mojoj svesci sa 1500 pacijenata imao počasno prvo mesto. Tako sam počela da radim ono što je tada malo ko znao, a druge specijalnosti još nisu shvatile značaj tih infekcija. Trebalo je nekoliko godina dok nisu postale rutinski pregled i dok nisu svi počeli da misle na njih. Za to vreme prošla sam zemlju i Evropu uzduž i popreko pričajući o infekcijama hlamidijama i mikoplazmama, koje su se ubrzo pridružile prvima.  Odasvuda su mi stizali pacijenti, mnogi sa sterilitetom izazvanim tim infekcijama. Sada su te infekcije nešto što se rutinski traži i smatra se velikim propustom ako se na njih ne pomisli. Ali kada mi je Boško predvideo šta je predvideo, niko, pa ni ja, nije znao da ću se ovim baviti. I šta da mislim o predviđanjima?

proricanje