[ Lekopisi ] 19 Jul, 2011 19:37

Kao lekar početnik dežurala sam uz glavnog internistu. Njega sam zvala ako baš „zagusti“.  Stiže  mi mlađi čovek s urtikarijom („koprivnjačom“) po celom telu, jasan znak ozbiljne alergije. Naravno, postavih mu mali milion pitanja kako je do toga došlo, pokušavajući da ustanovim šta je moglo biti uzrok. Samo je nestandardno bilo što je tog dana izišao iz  klinike, gde je proveo nekoliko dana posle povrede i alergije na vakcinu protiv tetanusa. To se sredilo i na otpustu nije imao nikakve znake alergije, a on se dobro osećao. Došao je kući i okupao se. Ništa neobično, vraćam se ponovo na kliniku, na vreme posle nje, ali opet, ništa značajno. Trebalo mi je podosta vremena dok se nisam setila da ga pitam:“A čime ste se okupali?“ misleći na promenu uobičajenog sapuna za kupanje.
„Faksom!“ reče on mirno.
„Molim?“
„Faks helizim, kao i obično!“ odgovori on.

(Za nepoznavaoce,  „Faks“ je odličan  deterdžent za mašinsko pranje veša. Tada sam prvi put čula da se neko njime i kupa!
Nakon terapije,  pacijentu je bilo sasvim dobro, čak je sutradan došao da traži potvrdu da mu je zaista bilo loše, kao opravdanje za nedolazak na posao!)

kupanje 

[ Lekopisi ] 18 Jul, 2011 18:19
Jedina osoba koja će ceo naš vek provesti s nama smo- mi sami. Ako volimo sebe, posvetićemo pažnju svom zdravlju bar s vremena na vreme. Zdravlje nas retko služi ako u njega bar malo truda ne uložimo. Na VMA u Beogradu lepo piše: "Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu". Pa, šta da radimo da nam ne bi ostala samo jedna želja? Svako doba ima svoje potrebe i pravila. Nikotin nije dozvoljen ni u jednom dobu, ako sebe volimo i sebe poštujemo. Jedino pravo mesto za cigarete je kanta za otpatke. A vi niste kanta za otpatke, zar ne? Vi želite da trajete. Život je jedan, premijera sa neproverenom reprizom.
zabranjeno pusenje
Teren Srbije siromašan je selenom, nema ga u zemlji, pa ga nema u biljkama, i zato smo bili skloniji mnogim ozbiljnim bolestima i pre Černobila i pre rata 1999. Šta raditi? Svakog dana popiti tableticu-dve Selenium (Bioeselen), tačna doza određena prema dobi i polu, ili pojesti 2-3 zrna brazilskog oraha, koji je bogat selenom.
Ako imamo 15-30 godina, posvećujemo posebnu pažnju infekcijama, naročito seksualno prenosivim, kao što su hlamidije i mikoplazme (o njima je bilo reči u posebnom postu, u kategoriji Lekopisi). Sve dame su sklone običnim mokraćnim infekcijama tipa E. coli, zbog anatomskih posebnosti dama i blizine izvora infekcije (crevo). Ako se desi pečenje pri mokrenju, često i bolno mokrenje, trkom u prvu laboratoriju da se uradi urinokultura, pa doktoru da odredi terapiju. Mladi muškarci često imaju seksualnoprenosive infekcije, pa se kod iscedka i peckanja trebaju javiti urologu, dermatovenerologu, nefrologu, ko im je tada najbliži.
Sve dame od 20 do plus pedeset trebaju jednom godišnje posetiti ginekologa, da se uradi pregled, Dopler jajnika, kolposkopija, Papanicolau, cervikalni bris, ultrazvuk dojki, a češće preglede određuje ginekolog. U nekim centrima to sve postoji na jednom mestu u jednom danu, kao u Beogradu, gde se kao jednodnevni PGS program devet godina sprovodio u Ginekološkoj bolnici u Kraljice Natalije, a i sada postoji u skraćenoj formi.
Muškarci posle 50. godine moraju jednom godišnje uraditi PSA, analizu iz krvi koja pokazuje da li se prostata počela ludirati u smislu uvećanja (adenom) ili raka.
Ako u porodici ima hipertenzije, smanjujemo so od malena i ne pušimo (naravno). Ako ima dijabetesa, smanjujemo koncentrovane slatkiše od malena i nastojimo da ne budemo gojazni. Ako svakodnevno jedemo porciju sladoleda zimi i leti, biće nam zahvalan naš želudac (oblaže ga i štiti bolje od lekova) i naši krajnici (retke će biti upale grla kod redovnih sladoledomana). Fizička aktivnost bira se prema sklonostima, bitno je da je svakodnevna.
setanje
Naravno, ne mogu obuhvatiti celu medicinu u par redaka. Ovo su bile male napomene, a detaljnije kroz komentare.
[ Lepota ] 14 Jul, 2011 21:47
Na jednom drugom blogu ovih dana naučila sam vrednost pozitivne energije, lekciju ljudskosti, naučila da nemoguće može postati moguće. Popularna blogerka, skromna i jednostavna, Tajana, ima jake i stalne glavobolje zbog dobroćudnog tumora u mozgu na nezgodnom mestu. Tumor je već jednom operisan, bilo je bolje, dok nije opet počeo da raste. Lokalizacija mu je veoma nezgodna, oko nerva u centru za ravnotežu, i nova operacija je veliki rizik, potvrdili su i veliki medicinski autoriteti. Ona je morala da nauči da živi s nepodnošljivim glavoboljama, stalno na ivici da više ne može izdržati. Onda joj se majka razbolela od raka pluća  i ona je iz Zagreba majku odvela u Ljubljanu kod  lekara Staneta Potokara u Ljubljanu, koji se bavi fitoterapijom i onkobioterapijom. Majka je pomenula problem ćerke i on je primenio na njoj dejstvo posebnog aparata  koji odašilje elektroimpulse, što je rezultiralo da ona ceo dan nije imala bolove! Preporučio joj je da koristi aparat godinu dana 2x5 minuta, za to vreme ne bi imala bolove, a posle godinu dana ne bi bilo ni tumora, jer aparat deluje kao gama nož na nivou elektroimpulsa. Cena je 2500 E. Tajana nije tražila pomoć, samo se na blogu pohvalila danom bez bola, kao da takav dan većini ljudi nije nešto sasavim  obično. Provesti jedan dan bez bolova, Tajana je smatrala neprocjenjivim darom. Blogeri su odreagovali prvo radošću, a onda akcijom. Prvo je jedna blogerka otvorila račun u banci na koji su svi voljni blogeri mogli uplatiti koliko mogu, a zatim je troje blogera oformilo poseban blog „blog ti pomog'o” pod motom “Darujmo joj život bez bolova“ na kome su sproveli aukciju predmeta čiji prihod ide za kupovinu aparata. Neki dobročinitelj je uplatio celu svotu i ono što je već uplaćeno u banku biće upotrebljeno za uvozne dozvole i poreze, a ako nešto preostane, preliva se u sledeću humanitarnu akciju.  
Detalje možete videti na
http://pomozblog.blog.hr/2011/07/1629356178/darujmo-tajani-zivot-bez-bolova.html
Deluje li vam sve ovo kao bajka? Da li bi i na ovom blogu bila moguća takva akcija, da je nekome zaista zatrebala takva pomoć?
srce 
[ Mudrosti s neta ] 14 Jul, 2011 07:43

Fudbal okuplja dve vrste muškaraca: one koji nemaju devojke i one koji imaju žene.
Hrabri muškarci treskaju vratima kad dolaze u kuću, a kukavice samo kad odlaze.
Ako rešite sve probleme svoje dece, ona neće imati drugih problema sem vas.
Ima velike sirotinje medu našom decom, kojoj, sem para, roditelji nisu mogli ništa drugo dati.
Mi mnogo volimo da imamo, ali ne umemo da živimo od onoga što imamo. Ništa što imamo ne može nas učiniti toliko srećnim koliko nas može učiniti nesrećnim ono što nemamo.
U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.
Pošteni su pošteni zato što ne smeju ili ne umeju da budu nepošteni.
Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno.
Žena je kao zima, ima dobre i loše strane. Dobre strane joj se vide, a loše osećaju.

Dusko Radovic 

[ Slikopisi ] 13 Jul, 2011 11:11

Kad maštam, o njoj maštam
Makarska luka
Kad želim da odem negde, tamo želim...
luka
Kad negde tražim sebe, tamo se nađem
more
Kad su mi oči pune lepote i zadovoljstva, u njoj sam
vrata
Kad patim što sam otišla, nju napuštam
plaza
Tako je lako pogoditi o kom gradu pričam.
Makarska
Makarska 3
(photos by sanjarenja56)

Neki su ovo već videli pre godinu dana...ponavljam viđeno, ponavljam snove.