[ Slikopisi ] 03 Jul, 2011 17:08

Prag je grad kulture, umetnosti, romantike...U njemu se obavezno obilaze  Hradčany, Praški hrad (Praški dvor), jedan od najpoznatijih dvorova Evrope i prema Ginisovoj knjizi rekorda,  najveći dvorski kompleks na svetu.
Hradcany
Ovaj zamak, nastao u 9 veku, sedište je kraljeva, vladara, a danas  predsednika republike.
predsednicka palata
To je čitav veliki kompleks građevina, katedrala, crkava, istorijskih spomenika i muzeja, a njegovo razgledanje može potrajati i ceo dan.
krilo Hradcana
Na Hradčanskom trgu, na kojem se nalazi kip prvog čehoslovačkog predsjednika Masarika, glavni je ulaz u zamak.
Trg Hradcany
Na ulazu u prvo dvorište stoje tradicionalno obučeni stražari koji stoje nepomično, a zapanjilo me je kad sam čula da je jedan od uslova za njihov posao: fakultetsko obrazovanje!
pocasna straza
Kapija na severu vodi do kraljevske bašte i Praškog zamka sa galerijom koja sadrži dela iz vremena vladavine Rudolfa II. Tu se može videti i kraljevska ergela. Ispred trećeg dvorišta je nova kraljevska palata u kojoj je sedište sadašnjeg češkog predsednika. Baš je muzika dočekivala nekog visokog gosta.
muzika predsednicka
U samom centru tog kompleksa nalazi se Katedrala Svetog Vita, u kojoj sam se osećala kao u vremenu renesanse. Na ulazu u katedralu su zlatna vrata ukrašena raznobojnim mozaikom. Na fasadi najlepša je ogromna rozeta koja prikazuje stvaranje sveta u 8 "slika".

Sv Vit 


Osim ove katedrale, u okviru kompleksa nalazi se i Bazilika Sv. Đorđa i Zlatna ulica. Prvu sam obišla, drugu ne, ali sam zato prošetala parkovima palate Wallenstein.

Wallenstein 

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 03 Jul, 2011 06:01

Karlo IV (13461378) bio bi čuveni vladar i da nije podigao prelep most preko Vltave u Pragu. Kažu da je imao 4 žene i 4 fakulteta, pa statue dama na njegovom spomeniku neki tumače fakultetima, a drugi njegovim brakovima

KarloIV 

WinkTeško da biste  most promašili i da ne piše na njemu koji je.

natpis Karlov most

Ima tu i podataka o izgradnji mosta.

gradnja Kralovog mosta

Rezultat je prekrasan most ukrašen sa 30 skulptura i jednom sakrivenom, na stubovima mosta, kojim obavezno prođe svaki turista kad poseti Prag i noću uživa u predivnom pogledu s mosta na Hradčane. Dodirom reljefa na statui Sv. Jovana Nepomuka levom rukom poželi se želja koja se ne sme nikom reći da bi se ispunila Smile

Karlov most

Gledan sa mosta Legija, Karlov most dominira panoramom Praga.

panorama s mostom 

(photos by sanjarenja56)