Prag zovu gradom hiljadu tornjeva, Zlatni grad (zbog pozlaćenih vrhova tornjeva). Jedan je od najlepših gradova na svetu. U srednjem veku bio je drugi po veličini grad u Evropi, posle Rima.
Prag
Najstarije jezgro Praga je Višehrad, gde je ćerka velikog kneza Kraka, kneginja Libuše, proročica, po legendi imala viziju da će grad osnovati s nekim ko postavlja prag za kuću i našla seljaka Pšemislava kako to radi, pa se udala za njega i s njim osnovala dinastiju Pšemislavića. Posle je Libuše na višehradskoj steni imala viziju o zlatnom gradu koji će postati čuven: „Vidim grad čija će slava dotaknuti zvezde!“ Ostaci njenog grada još se vide pored Vltave.
grad Libuse
Prag je zvanično osnovan u 9. veku, 880 godine, podizanjem praškog dvorca na brdu Hradčany koje ima  oblik delfina. Kraljevski grad je podignut na brdu tog oblika da se nikad ne bi mogao srušiti!
Hradcany
Ispod Hradčana formira se Mala strana i pravi se prvi most, Juditin most, čije osnove su upotrebljene za Karlov most. Sa Karlom IV u 14. veku nastupa zlatno doba Praga. Parlament plemića je mogao da oduzme krunu kralju, pa se kruna nije nasleđivala. Nesuglasice su se rešavale defenestracijama, izbacivanjem kroz prozor, specifičan praški način ubistva.
prozori Wallenstein
Sa starogradske strane je Klementinum, univerzitet.
Klementinum
Idemo uzanim ulicama s kaldrmom do astronomskog sata, na zvoniku Orloy. Kažu da ga je napravio 1410. godine majstor koji je oslepljen nakon rada, da ne napravi drugi takav! Satni mehanizam ima astronomski deo (predstavlja pozicije Sunca i Meseca), šetnju apostola i kalendar. Na pun sat izlaze apostoli i još neke figure (Smrt, predstavljena kosturom) kroz prozore, prizor koji čeka masa okupljenih turista.
Orloy
Crna kula su preostala ulazna vrata u Prag.  Danas Prag preko nje i drugih kula lako i jednostavno ulazi – u srca onih koji ga jednom vide i odmah se u taj grad zaljube.
 Crna kula Prag
(photos by sanjarenja56. Video sa You Tube)