Pivo je češki brend i svaki veći grad ima svoju pivaru. Brend je i šljivovica, koja je napravljena kao eliksir života! U ulici Vitezna, koja s Male strane ide pravo na most Legija, nalazi se češki tradicionalni restoran „Olympia“. Kuhinja je izvanredna, može se probati zanimljivo predjelo od više vrsti šunki, uz ukusan sos, pa sledi jedna svinjska butka po osobi (spasavaj se ko može!) i zasladi sve kolačem od borovnice.
butka i pivo
Na maloj strani restoran „Pivnice u Glaubice“ (kod grlice) nudi odličan gulaš sa hnedličkama. Ja uzeh bečku šniclu, kao da sam u Beču!
becka snicla
Na Trgu Republike u kiosku jedu se klobasa, odlične kobasice svih vrsta. Ako ste za nešto suptilnije, blizu je  nacionalni restoran „Mucha“, prelepo uređen, odlična usluga i kuhinja, ukrašen posterima poznatog slikara Alphons Maria Mucha. Sjajna atmosfera, čak i ja probam pivo (ne dopada mi se). Odlična večera, ja biram gulaš i knedličke, pita s jabukama odlična.
Mucha
Ko je raspoložen za kulinarske i vizuelne egzibicije, treba posetiti zanimljivi restoran „U Pavaoka“ (kod pauka), u podrumu, osvetljen samo pravim svećama, srednjevekovna večera i program, glasna muzika, trbušne plesačice (s vatrom, zmijom itd), gusari koji mačuju i pucaju. Zanimljiva večera, obilna i ukusna, u nekoliko tura (pirinač sa šampinjonima, više vrsta mesa i kobasa, više vrsta knedlički, divan medeni kolač).

igra sa vatrom

kod Pauka 

Prija na sve to i dobra kafa!

kafa 

Ove zlatne ribice iz jezerceta palate Valenštajn ne treba jesti. Njima valja reći želju da se opet ovde vratite!

zlatne ribice

Pa da onda pri krstarenju Vltavom probate preostali  gastronomski repertoar!

 

(photos by sanjarenja56)