[ Slikopisi ] 26 Jul, 2011 08:42

Leto. Vreme je za odmor. Većina se kupa u znoju lica svog. Poneko će ostvariti putne želje i videti destinacije kojih je odavno željan.

Bora Bora 

Drugi će se zadovoljiti bližim a lepim predelima.

Makarska 

Neki tek počinju da rade, pa još na odmor ne smeju da pomišljaju. Za takve ovaj cvetak!

orhideja 

A nekima je najlepše kod kuće, pa ma gde mogli da odu.

Valjevo

Do viđenja! Želim vam da vam bude lepo, ma gde bili!

[ Slikopisi ] 25 Jul, 2011 07:53
Pitala si me da li sam bila u Lisabonu.  Jednom pre više godina reče mi svetska putnica  iz familije da je videla Lisabon i da nema lepšeg grada. Mislila sam da preuveličava. A sada smatram posebnom privilegijom u svom životu što sam ga videla. Prema časopisu Monocle 25, to je najugodniji grad za život na svetu! Potražih fotke, nema nijedne digitalne, sve su u albumu, a sećanja živa u meni. Neću skenirati, pokazaću ti s neta gde mi je srce dvaput ostalo i gde bi volelo da se vrati.
Kad odeš u Lisabon,  obuj cipelice hodalice  i prvog dana spusti se do reke Težo.
Težo
Šetalište je tako dugačko da će malo od tvojih cipelica ostati. Počni od najlepše kule koju si ikada videla, belih čipkanih snova isklesanih u kamenu, Torre de Belem, Belemska kula, čuvara reke Težo. Prošetaj parkom maslinjaka oko nje.
Toree de Belem
Duž obale reke nastavi do spomenika otkrićima Padrao
dos Descobrimentos, u obliku karavele. Portugal je bio velika kolonijalna sila i njegovi morepolovci ostaviše traga po celome svetu.  52 metarski betonski monolit podignut je 1960. povodom 500. godišnjice smrti Henrika Moreplovca, te su na stilizovranom pramcu broda istaknute statue mnogih istraživača i samog Henrika Morepolovca.
spomenik otkrićima
Skreni malo ka gradu, do prelepog manastira Žeronima. U njegovom klosteru zateći će te tišina vekova.
Pedesetgodišnja izgradnja samostana, primjera manuelinske arhitekture, započeta je 1502. prema uputstvima kralja Manuela I., kao spomenik uspešnom putu Vaska da Game u Indiju (koji je u manastiru i sahranjen), a finansirana je porezom na istočne začine.
Jeronimo
Najstariji deo Lisabona je kvart Alfame uskih uličica. Tu se može uveče u restoranu “A Severa” čuti istorija specifične portugalske muzike, fado, muzike koju svi razumeju iako ne razumeju jezik, jer peva o ljubavi. Prvo su ga pevali muškarci, prva žena koja ga je zapevala bila je Severa, a najpoznatija Amalia Rodrigez. Pevača obučenog u crno prate dve gitare, klasična španska i fado gitara, a dok se sluša fado, ne jede se, kelneri ne služe, samo se sluša, i uživa.

Ne sme se propustiti Oceanario, ogroman akvarijum, izgrađen za svetsku izložbu 1998, celovit svet 5 okeana gde šetate između ajkula, nasmejanih raža, pingvina i ostalih poznatih i manje poznatih stanovnika okeana, sa mikroklimama svojstvenim svakom delu (Antarktik, Atlantik, Pacifik, Indijski okean, otvoreni okean).
Oceanario
Na kraju luke je železnička stanica Cais do Sodre s koje polazi linija 4, voz prolazi pored lepih mesta na Atlantiku i završava u gradiću Kaškaiš (Cascais) u kojem je evropska elita zaštićena provela II svetski rat, bajkovit gradić sa prelepim peščanim plažama na okeanu,  stotinama barki u luci, keramičkim tablama  naziva ulica (poželeh da ponesem jednu).

Pa na kraju, kad odlazi,  svako nauči  nešto od muzikalnog portugalskog jezika – Saudade Lišboa, nedostaje mi Lisabon!
[ Rođendani ] 23 Jul, 2011 07:57

Zahvaljujem onima koji su od ranog jutra poranili sa čestitkama, znajući da ću im se obradovati
cestitke
Da, za one kojima ptičice nisu šapnule: ovde se slavi  jubilarni rođendan
srecan rodjendan
Spremne su vaze za cveće.
cveceMolim da se poslužite, naći će se od svega ponešto
hrana
Ko će mi pomoći da poslužim tortu?
torta
Sladoleda ima neograničeno, podrazumeva se.
sladoled

Da nazdravimo?

 

I šta kažete, kakav mi je partner za ovaj slavljenički valcer?

[ Humor ] 22 Jul, 2011 09:24

Otišao Srbin kod poslovnog partnera, Grka u goste. Kad tamo ovaj živi u nekoj super luksuznoj vili, ispred dva fenomenalna auta, unutra skupi nameštaj...Pita ga Srbin: "Boga ti, kaži mi kako si uspeo sve ovo da steknes?"
Kaže njemu Grk: "Vidiš onaj most tamo?"
Srbin:"Vidim."
Grk: "Eee, pa vidiš taj most je trebao da bude širok 55 m, a napravio sam ga širine 50 m i od para za tih 5 m je sve ovo."
Dođe Grk kod Srbina posle godinu dana, a ovaj ima vilu duplo veću od njegove, pet automobila ispred, bazen, posluga...
Pita ga Grk:" Kako si uspeo za samo godinu dana da stekneš sve ovo?"
Srbin:"Vidiš onaj most tamo?"
Grk: "Ne vidim."
Srbin: "EEEEEEEE..."

most 

Kamion udario u Lalin auto. Na sudu, advokat vozača kamiona ispituje Lalu.
"Zar niste gospodine, neposredno posle udesa, izjavili da vam ništa ne fali?" - upita advokat.
"Paaa, objasniću vam kako je bilo. Taman sam natovario moju najbolju kravu Rumenku na..."
"Nisam vas pitao za detalje - prekide ga advokat. - Samo odgovorite na pitanje! Da li je tačno da ste vi sami izjavili neposredno posle udesa da niste povređeni?"
Lala odgovori: "Paa upravo sam krenuo na vašar sa mojom kravom Rumenkom na prikolici..."
Advokat ga ponovo prekine:" Gospodine sudija, samo želim se potvrdi činjenica, da je gospodin izjavio policiji koja je izašla na lice mesta, da je on nepovređen i da mu ništa ne fali. A eto sada, nekoliko nedelja posle udesa menja priču, i tuži mog klijenta. Ja sam ubedjen da je on prevarant.
Molim vas recite mu da samo odgovori na postavljeno pitanje.
Sad se već i sudija zaintrigirao za Lalinu priču, pa uzvrati advokatu:" Neka ga, nek' ispriča šta ima da kaže u vezi svoje krave."
Lala se uljudno zahvali, i počne izpočetka:" Paa, kao što već rekoh, taman sam natovario svoju najbolju kravu Rumenku na prikolicu i krenuo na vašar, na raskrsnici se pojavio neki veliki kamion, prošišao na crveno, i pravo u moj džip. Bacio nas je sve u jarak - ja odleteh u levi, a Rumenka u desni jarak. Mnogo je bolelo i nisam mogao da se pomerim. I onda sam čuo Rumenku kako stenje i muče. Znao sam da je jako
povredjena. Ubrzo se pojavila policija. Kad je dežurni video moju Rumenku izlomljenu i svu u krvi, on izvadi pištolj i upuca je u glavu, pravo medju oči, da se ne muči. I onda je prešao put, došao do mene, i upitao "Kako se osećate"?
Pa šta biste mu vi rekli?"
[ Humor ] 21 Jul, 2011 08:40

"O, mlada gospođice. Svaki put kad vas vidim, kako se smejete, želim da vas pozovem kod mene."
"Niste oženjeni?"
"Ne, zubar sam."

Ginekologa zove pacijentkinja:
"Izvinite, doktore, da li sam možda kod vas zaboravila gaćice?"
"Ne, nisam ih video u ordinaciji."
"Hvala lepo, verovatno su ostale kod zubara."


Neurotik je onaj koji gradi gradove u oblacima.
Psihotik je onaj koji tamo živi.
Psihoterapeut je onaj koji ubira kiriju.

U ordinaciji zviždi pacijent i kaže psihijatru:
"Doktore, ja mislim, da sam ptica!"
"Što ne odletite nazad u čekaonicu, ja ću da pozovem bolnicu, da vam pripreme gnezdo!".

gnezdo 

1 2 3 4 5  Sledeći»