Pitala si me da li sam bila u Lisabonu.  Jednom pre više godina reče mi svetska putnica  iz familije da je videla Lisabon i da nema lepšeg grada. Mislila sam da preuveličava. A sada smatram posebnom privilegijom u svom životu što sam ga videla. Prema časopisu Monocle 25, to je najugodniji grad za život na svetu! Potražih fotke, nema nijedne digitalne, sve su u albumu, a sećanja živa u meni. Neću skenirati, pokazaću ti s neta gde mi je srce dvaput ostalo i gde bi volelo da se vrati.
Kad odeš u Lisabon,  obuj cipelice hodalice  i prvog dana spusti se do reke Težo.
Težo
Šetalište je tako dugačko da će malo od tvojih cipelica ostati. Počni od najlepše kule koju si ikada videla, belih čipkanih snova isklesanih u kamenu, Torre de Belem, Belemska kula, čuvara reke Težo. Prošetaj parkom maslinjaka oko nje.
Toree de Belem
Duž obale reke nastavi do spomenika otkrićima Padrao
dos Descobrimentos, u obliku karavele. Portugal je bio velika kolonijalna sila i njegovi morepolovci ostaviše traga po celome svetu.  52 metarski betonski monolit podignut je 1960. povodom 500. godišnjice smrti Henrika Moreplovca, te su na stilizovranom pramcu broda istaknute statue mnogih istraživača i samog Henrika Morepolovca.
spomenik otkrićima
Skreni malo ka gradu, do prelepog manastira Žeronima. U njegovom klosteru zateći će te tišina vekova.
Pedesetgodišnja izgradnja samostana, primjera manuelinske arhitekture, započeta je 1502. prema uputstvima kralja Manuela I., kao spomenik uspešnom putu Vaska da Game u Indiju (koji je u manastiru i sahranjen), a finansirana je porezom na istočne začine.
Jeronimo
Najstariji deo Lisabona je kvart Alfame uskih uličica. Tu se može uveče u restoranu “A Severa” čuti istorija specifične portugalske muzike, fado, muzike koju svi razumeju iako ne razumeju jezik, jer peva o ljubavi. Prvo su ga pevali muškarci, prva žena koja ga je zapevala bila je Severa, a najpoznatija Amalia Rodrigez. Pevača obučenog u crno prate dve gitare, klasična španska i fado gitara, a dok se sluša fado, ne jede se, kelneri ne služe, samo se sluša, i uživa.

Ne sme se propustiti Oceanario, ogroman akvarijum, izgrađen za svetsku izložbu 1998, celovit svet 5 okeana gde šetate između ajkula, nasmejanih raža, pingvina i ostalih poznatih i manje poznatih stanovnika okeana, sa mikroklimama svojstvenim svakom delu (Antarktik, Atlantik, Pacifik, Indijski okean, otvoreni okean).
Oceanario
Na kraju luke je železnička stanica Cais do Sodre s koje polazi linija 4, voz prolazi pored lepih mesta na Atlantiku i završava u gradiću Kaškaiš (Cascais) u kojem je evropska elita zaštićena provela II svetski rat, bajkovit gradić sa prelepim peščanim plažama na okeanu,  stotinama barki u luci, keramičkim tablama  naziva ulica (poželeh da ponesem jednu).

Pa na kraju, kad odlazi,  svako nauči  nešto od muzikalnog portugalskog jezika – Saudade Lišboa, nedostaje mi Lisabon!