Beč me oduševio svime osim odnosom prema liku i delu Johana Štrausa mlađeg. Dok se Mocartu poklanja pažnja na svakom koraku, Štrausa kanda smatraju zabavljačem, neozbiljnim kompozitorom? Njega, kralja valcera? Bila sam uvređena što je njegov muzej tako skroman. Ne biste ga lako ni našli da se neko pametan nije setio da kod ulaza napravi restoran "Tročetvrtinski takt"
Restoran 3/4 takt
U muzeju je sve krajnje jednostavno, ali toplo podseća na velikana.
Strausov muzej
Johan Štraus mlađi (Johann Strauss jr) živeo je od 25.10.1825. do 3.6.1899. u Beču. Čuveni austrijski kompozitor, dirigent i violinista bio je proslavljeni "kralj valcera" i predstavnik klasične bečke operete. Kocertnim turnejama po Evropi i SAD širio je slavu svoje muzike. Komponovao je  168 valcera (na čemu mu od srca zahvaljujem), 117 polki, niz četvorki, marševa, mazurki, galopa i 16 opereta. Klasični bečki valcer umetnički je usavršio i podigao ga na nivo koncertne orkestarske muzike.
Svojom raspevanom i prijemčivom melodikom njegovi su valceri osvojili svet i ostali popularni do današnjeg dana, a najpoznatiji su svakako "Na lepom plavom Dunavu" i "Priče iz bečke šume".
Johann Strauss
U muzeju se nalaze predmeti koje je koristio Johan i porodične fotografije.
Strauss muzej

Strauss muzej
U Stadtparku najlepši je Štrausov spomenik, tu mu se bar Beč odužio za slavu kojom ga je ovenčao.
Strausov spomenik
Klanjajući se senima velikana, pokušala sam naći suvenir koji će me uvek podsećati na Beč. Ima li nešto lepše, a jednostavnije od figurine Štrausa kako svira na svojoj čuvenoj violini? Sada je stalno pored mene.
figurina Strauss
(photos by sanjarenja56)