Hajdelberg 15.3.2008.

Upravo je završen 32. po redu godišnji nefrološki seminar u Hajdelbergu, najbolji u Evropi. Nemci petočlanoj srpskoj ekipi već 8 godina besplatno serviraju najnovija znanja iz nefrologije, sa odličnim smeštajem i transferom do aerodroma, dok 900 Nemaca redovno plaća ceo seminar, za akreditaciju. Uživam u svakom trenu, velika je privilegija dobiti toliko znanja serviranog u 3 odlično isplanirana dana, gde sve funkcioniše savršeno u minut. Organizator i domaćin prof. Eberhard Ritz, predsednik svetskog nefrološkog udruženja, sa srpskom ekipom radosno završava svaki seminar, uz pozdrave i poziv “Do sledeće godine!”

I dok se učesnici  s nemačkog govornog područja brzo vraćaju u svoje zemlje, naša ekipa ima još jedan dan da opušteno sabere utiske i uživa u bajkovitom gradu u kome imate utisak da je vreme stalo. I eto me sada na brdu iznad Hajdelberga, u starom dvorcu, odakle puca predivan pogled na grad, ljupko opružen duž reke Nekar. Umivene stare fasade blistaju pod prolećnim suncem, stari most sa lepim kapijama ponosno dominira panoramom. Prelepi izlozi okićeni pre Uskrs  zadivljujuju maštovitošću i smislom za lepo. Glavnom ulicom šetaju nasmejana lica iz raznih delova sveta.

Ne osećam se ovde kao stranac, nego kao dobrodošao gost i kolega čije se mišljenje uvažava. I želim da sva naša mladost, ali i moji vršnjaci, dožive da budu građani Evrope i sveta.