[ Slikopisi ] 24 Septembar, 2010 11:38
Danas smo planirale  izložbu koja je baš stigla u Beč, Frida Kahlo, 1.9.-5.12.2010, Bank Austria Kunstforum. Već poduži red pred muzejom,  ulaz 10 E, Ljilja ulazi u većinu muzeja na tuđu muzejsku propusnicu bez provere identiteta. Manju cenu plaćaju seniori, preko 60 godina! Frida Kahlo, slikarka nemačkog porekla, rođena 1907, počinje da slika 1925,  tokom oporavka od  saobraćajne nesreće. Udaje se 1929. za umetnika Diego Rivera (koji je radio murale), ali 1934. sledi raskid. Umrla 1954. Impresivne slike i fotografije, nije dozvoljeno fotografisanje, Ljilja crta  sliku devojčice.
Frida Kahlo
 
Devojcica, Kahlo 
Nastavljamo u ulicu suvenira Freyung, koju nazvasmo nostalgičnom.  U ulici Bognergasse pored starog lokala iz 16. veka sa delikatesima od marcipana “Zum schwarzen Kamel” (gde radi momak iz Osijeka) je kuća koju je oslikao Gustav Klimt.
Klimtova kuca
Užinamo kod “Der Mann”, uzbrdo kod Seizer gasse, odličan kroasan + melanž kafa za 2,8 E. Lep dan, nastavljamo ulicom Graben, pešačkom zonom, ka Stephansplatz, centralnom bečkom trgu. Na njemu se restaurira Stephansdom, gotska katedrala iz 12. veka, nekad najviša građevina u Beču, 137 m. Ne penjemo se 343 stepenika u zvonik. Katedrala ima preko 200 000 crepova koji  formiraju grbove.
Stephansdom
Iza katedrale  počinje Dom gasse, u broju 5 nalazi se Mocartova kuća, ulaz košta 9 E. Obilazimo 3 sprata kuće uz audio vodič na engleskom. Izlazi se kroz bogatu suvenirnicu, sve u stilu Mocarta. Beč je inače očaran Mocartom, 30% suvenira tiče se Mocarta, 30% Sisi i 30% Klimtova slika “Poljubac”, sve ostalo je u 10%!
Mozart
Po  preporuci, svraćamo u “Ottakringer” Brauerei, na odličnu Wiener Schnitzel 9,9 E i Apfelsaft 2,8 E.  Predobro, pa smo  se tek na pola ručka setile da slikamo.
Wiener Schnizel
Po odmoru, nastavljamo u veliki Stadt park, sa mnogo skulptura čuvenih pisaca i muzičara, prelepo negovanim travnjakom, fontanama, jezerom s patkama. Tu se inače održavaju promenadni koncerti, koje nismo zatekli.  Najlepši je spomenik Štrausu. Oduševljava  cvetni sat.
Strauss
 
 Suncani sat
Odmor s kafom u  Kursalon s lepim pogledom na park,  kafe “Johann”. Vraćamo se preko Parkring duž elitne Kärtner strasse s firmiranim radnjama gde ne treba gledati cene da se ne dobije vrtoglavica. Vraćamo se Stephansdom-Graben-Nagler gasse-Freyung  na univerzitet i naš hotel. Iako stalno nosimo kišobrane, a prognoze najavljuju kišu, nijednom nismo otvorile kišobran u Beču!  No čim uđemo u hotel, počne kiša! Beč nas voli!
 
(photos by sanjarenja56)
[ Slikopisi ] 22 Septembar, 2010 12:54

Nakon oduševljavanja u Leopold muzeju, dan još nije završen. Obilazimo zgradu Opere, dalje Karslplatz i Karlskirche.

Karskirche

Kad smo posustale, sjajan  odmor u Kafe “Schwarzenberg”, Kärtnerring 17, na rubu istoimenog trga, uz perfektnu štrudlu od jabuka, Apfelstrudel i kafu (Apfelstrudel 3,1 E + portion Schlag 1,2 E + kafa verlängenter 3,6 E).
Apfelstrudel

Vraćamo se po Kärtnerring nazad ka hotelu, skrećemo kod opere desno do muzeja “Albertina”, od kojeg ide ulica Philharmoniker strasse i u njoj hotel “Sacher”, u kome je redovno red za probu čuvene Sacher torte.

Sacher hotel

Ispred Albertine je i stanica fijakera. Vožnja je skupa, mala tura pola sata je 40 E, do 1 sat 95 E. Idemo kroz Volksgarten sa ružičnjacima gde svaka ruža ima okačeno ime (naprimer ruža Rumba) i fontanama.

Ruzicnjak
Povratak u hotel, odmor pa na filmski festival, večeramo na štandu kod "Ilije" iz Hrvatske. Hladno veče, kratko gledamo prenos iz ciriške opere na festivalu. U povratku, čudimo se bečkoj preciznosti. Za snalaženje: sve ulice počinju brojem kvarta, becirka, naprimer 1., Ebendorfer strasse znači da je ta ulica u 1. becirku. To bi olakšalo snalaženje kad bi kvartovi bili pravilno raspoređeni, što baš i nije slučaj.

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 20 Septembar, 2010 16:00

Krećemo u šetnju duž Ring, ulice koja omeđuje centar Beča i u raznim delovima ima razne prefikse, Opernring, Kärtner ring itd. Nalevo je Rathaus, prelepa Gradska skupština sa balkonima u  muškatlama, ulazni deo našminkan, očišćen, beo, leđni crn. Rathaus

Sledeći po obodu Ringa je Parlament, u starogrčkom stilu, sa korintskim stubovima, statuama u grčkom stilu i karijatidama na bočnoj strani. Parlament

Slikamo lavove isped lepe Palate pravde. U Volksgarten parku s čuvenim ružičnjakom Kinezi rade jutarnju gimnastiku. Palata pravde

Volksgarten

Slede dve zgrade bliznakinje, Kunsthistorisches Museum, između kojih je plac Marije   Kunsthitorisches.

Terezije s njenim spomenikom. Nastavljamo u muzejsku četvrt, Museumquartier, gde više muzeja radi od 10h.  Zanima nas Leopold Museum. Ulaznica je 11 E.Leopold museum

Na ulazu je prelepa slika Theodor von Hörmann “Sommer im Garten”.

Sommer 

Dela iz perioda secesije, fascinira slika Gustav Klimt “Tod und Leben” (ovo je njen Klimt

  Stilleben

životni deo). Slede ekspresionisti,  lepa slika Franz Wiegele “Stilleben vor rundem Fenster” (gore). Nakon dva sata neprestanog hoda po muzeju, odmaramo u kafeu na 2. spratu, kapućino je 2,8 E, Melange 2,8 E.

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 19 Septembar, 2010 16:21
Prijateljica i ja krećemo na prvi zajednički odmor, stižemo na bus stanicu, Beograd, peron 38, autobus „Fudeks“ polazi u 8 h. Povratna karta 5000 din (48 E), putuje ka Beču utorkom, četvrtkom i nedeljom. Vraća se ponedeljkom, sredom i petkom sa VIB, Vienna international busterminal, peron C. Cena uključuje ka Beču jedan slatkiš, jednu kafu i ručak u restoranu „Avala“ (bez pića), a u povratku slatkiš, kafu, sok i pauzu u restoranu „Avala“ za fakultativni ručak. Vozi danju, 9,5-10 sati, s odličnom muzikom iz sedamdesetih/osamdesetih, ljubaznim vozačima  i stjuardom (Toni). Tel 011-7620255 i 7620 256, Balkanska 47, Beograd, sajt www.fudeks.rs, mejl office@fudeks.rs. Poželjno je imati internacionalno zdravstveno osiguranje („Dunav“ i slično) ako se nema povratna karta, jer to traže mađarski graničari.
Krećemo u 8h,  bus se zaustavlja u Novom Sadu i Subotici ako ima putnika. Subotica 10,20h, granični prelaz Kelebija 10,40, mađarski carinici traže da svi iziđemo, pregled kofera, putnik sme imati najviše dva pakla cigareta (pušači prebacuju drugima po dve pakle). Ako nađu više cigareta,  pravi  se dugotrajni zapisnik i plaća 50 E, pa prevoznik ne može čekati takvog putnika! Zadržavanje do 12 h, pa restoran „Avala“ 12.15 h, može da se plaća u E ili dinarima. Plaćeni ručak, zadržavanje 1 sat. Oblačan dan, lepi predeli kroz Mađarsku, najviše nas zaintrigiraše vetrenjače.
vetrenjace 
Pauza  kod pumpe 16,30-16,45. Neprimetan prelaz u Austriju 16,50, i u 17,45h stižemo na stanicu Erdberg, 3. becirk (kvart), VIB, Vienna international busterminal. Beč je četvrti grad u svetu po broju Srba (1.Beograd, 2.Niš, 3.Čikago, 4.Beč). Odmah stiže naš taksista iz Beograda, 22 godine u Beču, Bobi Đorđević (tel.00 43-650-456-56-45) i za 20 E vozi nas panoramski uz detaljna objašnjenja do 1. becirka u kome je naš hotel, pension „Residenz“ u Ebenstrasse 10 (tel. +43 1 4064786, mail info@residenz.cc) u    centru, odmah iza Rathaus.
Ebendorfer str.
 
ulaz u pansion 
Na recepciji na 2. spratu sačekuje nas ljubazni Hanns, rodom iz Kikinde, koji zna poneku našu reč. Smeštaj u dvokrevetnoj sobi, noćenje s doručkom,  plaća se 110 E . Soba je udobna i lepo opremljena. Hotel ima mali salon sa kompjuterom sa stalnim netom, koji se besplatno koristi. Dva sprata niže je trpezarija, gde se služi solidan švedski sto za doručak i može poneti neki sendvič za usput.
 
(photos by sanjarenja56)
[ Slikopisi ] 18 Septembar, 2010 14:15
Odavno želim da vidim Beč. Nikako me drugačije put nije doneo tamo, ni poslovno niti na drugi način. Ostala je samo varijanta da ga sebi poklonim. I kad sam razmišljala o mestu odmora, jedna drugarica reče: "A zašto ne Beč?", prijateljica i ja se samo pogledasmo, i odluka pade u trenu. Zašto da ne? Odmah se postavilo pitanje, preko agencije ili u ličnoj režiji. Odabrasmo drugo. Nađosmo autobus, preporučiše nam dobar, a ne preskup hotel u centru, pansion "Residenz", odakle nam se Beč pružao kao na dlanu.
Nakon elegantne vožnje stigosmo na autobusku stanicu u Beču, stvori se tu naš taksista, proveze nas lepo, odmah ispriča  neke glavne smerove, doveze u hotel. Udobna soba, ljubazno osoblje, kvalitetan švedski sto za doručak. A nakon njega, put pod noge, i u upoznavanje Beča! Precizan plan za svaki dan, što manje prevoza, što više "spadanja s nogu"-  no jedino se tako grad može upoznati. Otkri nam se Beč u punoj lepoti, Rathaus u neposrednoj blizini našeg hotela, Parlament, dvorac Hofburg,  Schoenbrunn, Belvedere, Stephansdom, Donauturm, Prater, Albertina, muzejski kvart, izložba Fride Kalo, kuće muzičara: Mozart, Beethoven, Strauss, parkovi ....Zaljubljivanje u jedan grad na prvi, drugi i treći pogled. Sledećih nekoliko postova daće moje viđenje Beča u nastavcima. Možda pomogne nekome ko namerava otići, a još nije bio.

Senbrun
(photo by sanjarenja56)