[ Slikopisi ] 31 Oktobar, 2010 12:13

Tara me dočekala nasmejana u oktobru, lepotica među planinama pokazala  mi je svoje najlepše lice.

Tara, suma 

Zlatno drvo me začaralo svojom krasotom.

zlatno drvo

Puteljak kroz šumu gde me vodi?

Put kroz sumu

Da vidim male šumske darove?

gljice

Proplanci mame na šetnju

proplanci Tare

Tu je i ergela konja

ergela konja

Valja svratiti u portu  manastira Svih svetih

manastir Svi sveti

Ako nam vreme dozvoli, preporučujem da se vidi reka neobične dužine

Reka Vrelo

Zovu je reka Godina, prelepa je i bistra, puna zlatnih pastrmki (ispunjavaju li želje, nisam saznala), a njen tok se vodopadom survava u Drinu.

Reka Vrelo

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 01 Oktobar, 2010 16:18

Poslednji je dan u Beču. Već žalimo što ćemo morati da odemo. Idemo pešice ka Votivpark, slikamo okrugli mramorni sto sa nazivima delova Austrougarske monarhije.
okrugli sto
Vozimo se tramvajem S1 do Karlskirche, konačno je obilazimo, veoma lepa sa divnim freskama do vrha kupole. Panoramski lift košta 6 E. Odozdo se ne vidi da lift vozi do platforme od koje se treba penjati još 118 stepenika po klimavom  improvizovanom drvenom stepeništu u kupolu. Po prozorima oko stepenica posetioci bacaju novčiće (čik da vidim ko će ih odatle pokupiti! Morao bi biti Spajdermen). Iz kupole pruža se divan pogled na Beč i prelepe freske u kupoli crkve.
Karslkirche
Nastavljamo šetnju do grandioznog spomenika Crvenoj armiji sa ogromnom fontanom.
Spomenik Crvenoj armiji
Od spomenika pruža se ulica Rennweg, u broju 1 je lepa ambasada Republike Srbije (ne trebala vam!).
ambasada Srbije
U Rennweg 6 je donji ulaz u dvorac Belvedere, u Unteres Belvedere, ulaz samo u donji košta 9,5 E, a u oba dela (Unteres i Oberes) 14 E. Obilazimo  Unteres Belvedere, mramornu galeriju (Konverstationszimmmer, soba za razgovore), zatim izlazimo u Kammergarten, lep vrt u kojoj dominira slez u svim bojama. Fasciniraju čipkane kapije od kovanog gvožđa.
ograda Belvedere
U desnom krilu Unteres Belvedere je Schatzhaus Mittelalter, muzejski depo srednjevekovnog umetničkog blaga, skulptura religioznog sadržaja i ikona. Spadanje s nogu rezultira visokoumnom misli “Gde nađeš klupu, ti dupe posadi”, parafrazirajući čika Jovu Zmaja u turističkoj interpretaciji. Sledi izložba vajara Hrdlicka, čija nas fascinacija nedovršenim muškim aktovima nije impresionirala. Zato smo nagrađene prelepo osmišljenom izložbom u levom krilu, “Sleeping beauty” iliti “Schlafende Schönheit”, remekdela viktorijanskog slikarstva iz muzeja Museo de Arte de Ponce iz Portorika, koja gostuje u Belvedere od 19.6.do 19.9.2010., a bavi se snom u slikarstvu, snom uspavane lepotice, kralja Artura i drugih! Jednu sobu ispunjava ružičnjak s trnjem s jedne strane, a s druge ciklus slika koje prikazuju probijanje princa do uspavane lepotice i njene svite. Tu su i slike Ernst Klimt-a, mlađeg brata Gustava Klimta, u neoklasicističkom stilu. Centralna i najlepša slika je “Flaming June”, Frederic Leighton, mlada dama u narandžastom koja je zaspala na sofi. Ne smemo slikati, pa će prospekt dočarati lepotu ove slike.
Flaming June
Zadovoljne, priuštavamo sebi kafe pauzu za Verlängerter pa nastavljamo u gornji Belvedere, Prinz Eugen strasse 27, kroz park oivičen belim sfingama, sa lepim fontanama, savršeno uređen i negovan.
Belvedere
Na 2. spratu su prelepe slike,  Biedermeier i romantizam, Beč 1880-1900. Na 1. spratu centralno mesto je dobila  najčuvenija  i najčuvanija slika Gustav Klimt “Der Kuss (Liebespaar)- Poljubac, Ljubavni par, ulje, zlato i srebro na platnu.  Vredi je videti. Na prizemlju  su remekdela baroknog slikarstva i dvorska kapela.
Đavo nam ne da mira da posle spadanja s nogu nastavljamo pešice dalje, da bismo po preporuci našli stari “Tichy” eissalon, Reumannplatz 13. Sala tipa Mekdonaldsa nas razočarava, a kup Johann Strauss 4,3 E bio je  vrlodobar, ali nije opravdao toliki uloženi trud.
Tichy sladoled
Vraćamo se u hotel metroom, još bacamo pogled na Mocartov spomenik,
Mocart spomenik
pa nagrađujemo sebe večerom u “Café Landtmann”, sa tri sosa servirane Landtmannwürstel 8 E, sa vinom Urbi Leicht (čaša) 3,9 E, pa po Stevanovoj preporuci probamo Mozart torte 4,4 E i sjajan Esterhazy schnitt 4,4 E (sa marcipanom).
Vreme je za povratak. Kiša lije. Ostavile smo Beč u suzama.

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 29 Septembar, 2010 21:15

Najlepši dan ostavile smo za Schönbrunn. Krećemo na metro U2 do Karlsplatz, presedamo na U4 za Schönbrunn.
Schoenbrunn
Ima više varijanti ulaznica za
Schönbrunn, najskuplja je ako se uzme karta u kombinaciji s obilaskom Hofburg, može da se uzme Kombiticket od 17 E za obilazak dvorca, parka i Gloriette, ili posebno Grand Tour 12,9 E koja obuhvata obilazak 40 soba dvorca. Odlučujemo se za Grand Tour, 40 prostorija carskog para Franje Josifa i Elisabeth, te Franjine bake Marije Terezije. Posle obilaska fascinatnih soba, koje ne smemo fotografisati, uz audiovodič, obilazimo oko Kronprinzgarten, pijemo kaficu u restoranu ispred dvorca, pa se upućujemo oko parkova ka vidikovcu Gloriette.
oko dvorca Schoenbrunn
Usput uživamo u Neptunovoj fontani.
Neptunova fontana
Gloriette, ulaz 2 E, pruža divan pogled na parkove Šenbruna, dvorac, i s druge strane na renoviranje jezera.

Gloriette 

Poznanici nas vode na ručak u odličan restoran  na ulazu u kompleks Šenbruna, “Residenz”, supa, file od smuđa i kafa. Nas dve nastavljamo u glavnu šoping ulicu Mariahilferstrasse. Nalazimo poklone. Po preporuci, nalazimo Kurkonditorei “Oberlaa”, Babenbergerstrasse 7 gde idemo na poznate Topfenknödel 5,9 E (2 knedle od sira sa kremom od šljiva i šlagom, odlično). Povratak u hotel tramvajem S1. Idemo zatim u Betovenov muzej, Mölkerbastei 8, Beethoven Pasqualatihaus. 101 stepenik, 4. sprat, ulaz 2 E. Ludwig van Beethoven (1770-1927) je u ovoj kući živeo 4 + 4 godine, i tu napisao 5,7 i 8. simfoniju, “Za Elizu” i svoju jedinu operu “Leonore” kojoj je promenjeno ime pri prvom izvođenju, pa je postala “Fidelio”.  Ovde je komponovao i "Mesečevu sonatu",  da bi slepoj devojci zvucima naslikao mesečinu! U muzeju su slike iz njegovog vremena bez originalnih stvari koje su pripadale Betovenu. Suvenirnica u prizemlju ima skroman izbor suvenira vezanih za ovog velikog kompozitora.

Muzej Betovena 

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 28 Septembar, 2010 10:33

Još nam traje dnevna karta 24 h, pa se vozimo ujutro tramvajem S1 do Löwengasse, da ponovo vidimo Hundertwasserovu kuću. Snimamo neobičan toalet u Hundertwasser village, u kvartu suvenira.
Hundertwasser WC
Pešice nastavljamo na kej, Josefs kai, do palate Urania (opservatorija). Na neobičnom  restoranu u obliku broda pijemo kafu iznad dunavskog kanala. Nastavljamo u ulicu Rottenturm, ka Stephansplatz i skrećemo u Kohlmarkt strasse 14, gde se nalazi čuveni “Demel”, osnovan 1786, poslastičarnica i izrada slatkih gulozarija najvišeg kvaliteta i božanskog ukusa.
Demel
Služi nas kelnerica Snežana iz Subotice, u Beču 10 godina. Gledajući kroz staklo poslastičarski atelje u kome mladi poslastičari vajaju neobične torte,
Slasticari Demel
mi uživamo u sladolednom kupu fenomenalnog ukusa Crème Grenoble, 6,7 E. “Snimile “ smo sastav i pokušaćemo napraviti nešto slično prvom prilikom. Kugla običnog sladoleda (ako tu uopšte ima običnog) košta 2 E.
Kup Grenoble
Kupujemo gulozarije za poklone, naprimer Cognacscheiben zarte bitterchokolade gefüllt mit Remy Martin. U “Demel” nije zdravo duže se zadržavati, jer može očas posla otići sva finansijska rezerva. Najlakši način da se nađe “Demel” jeste da se kroz kapije Hofburga ide preko trga Michaeler Platz pravo u Kohlmartkt strasse.
Idemo obrnutim putem, preko tog trga u kompleks Hofburg, pored Španske škole jahanja (Spanische Hofreitschule), preskupo za posetu), Augustinerkirche ( u kojoj nedeljom peva Hor bečkih dečaka, ali nigde ne piše u koje vreme, pa ih nismo ni čule. Proba hora je sredom u 18,50). Nastavljamo u Augustinerstrasse, u Albertinu, liftom u glavni ulaz. Ulaznica za muzej košta 9,5 E. Noge otpadaju dok se sve ne obiđe, i ne vidi cela izložba (Von Monet bis Baselitz). Na 2. spratu impresionisti i ekspresionisti.
Albertina
Počinje jak vetar, odmor u parku Hofburga. Sa Sisi kartom dobijamo popust 1 E za ulaz, inače 9,5 E, u kompleks palate Hofburg: Kaiserapartements (carske odaje), Sisi museum (muzej posvećen životu omiljene Sisi) i Silberkammer (carsko blago, posuđe, escajzi).

Silberkammer 

U Sisi muzeju saznajemo legendu o Elisabeth zvanoj Sisi,  rođenoj 1837, neviđenoj lepotici, koja se sa 17 godina udala za svog rođaka Franju Josifa, bila voljena, rodila troje dece, izbegavala carske obaveze i dvorski protokol, mnogo putovala, redovno vežbala svakog dana i održavala svoju izuzetno vitku figuru, a ubijena je u Ženevi u 61. godini 1898.
Sisi
Franjo Josif, veliki radoholičar koji je radio po 16 sati dnevno i često ručavao za radnim stolom, poživeo je do svoje 86. godine žaleći za svojom obožavanom Sisi.

Mali odmor, u hotelu, pa idemo u sastajalište glumaca, pored Burgtheater, u “Café Landtmann”, na odličnu Apfelstrudel mit Schlagober i vanileis (štrudlu od jabuka sa šlagom i sladoledom od vanile) = 5,3 E. Obilazimo veoma lep Burtheater, prekoputa Rathaus, a pored “Café Landtmann".

(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 26 Septembar, 2010 09:10

 Tanzschule

Nastavljamo naše upoznavanje Beča malo daljim destinacijama, za koje nam treba prevoz. Dnevna karta za metro, autobus i tramvaj (objedinjen prevoz) važi 24h od  cvikanja i košta 5,7 E.  Kupuje se na trafikama (Tabak) ili na automatima na ulazu u metro, jednostavno prateći uputstva na izabranom jeziku, uz iznenađenje što automat uredno izbacuje i kartu i kusur. Idemo na metro, U 2, pravac Stadion, izlazimo na Praterstern i liftom presedamo na U1, pravac Leopolddau, stanica alte Donau. Sve stanice se najavljuju pismeno, usmeno, plus sledi objašnjenje gde se sve preseda na toj stanici i da li se izlazi levo ili desno!! Zabuna je isključena. Izlazimo na Alte Donau, šetamo parkom do Donauturm, svuda oko nas ljudi trče (nedelja je) ili voze bicikle. Uzimamo Kombiticket, za Donauturm i Riesenrad, pa umesto da nas košta 6,9 Donauturm i 8,9 E Riesenrad, zajedno su 11,40 E. Često se praktikuje Kombiticket, uz jednu atraktivnu lokaciju dobije se tiket s kojim se na drugoj dobija popust, bar 1 E. Ukupna visina Dunavskog tornja, Donauturm, je 252 m.
Donauturm
Liftom se penjemo na Aussichtsterasse na 150 m visine i uživamo u jedinstvenom pogledu na sve strane. Kaffee Restaurant je na 160 m,  Zentralgeshoss na 165 m i Restaurant na 170 m. Nismo znale da se mesto u restoranu mora rezervisati, jer je potražnja velika, a da nedeljom Bečlije vole da ručaju u restoranu  koji se okreće i jedan deo Beča gledaju dok počinju ručak, a drugi na kraju.

pogled s Donauturm

Silazimo s tornja kroz suvenirnicu (već viđeno, više puta, a  ponuda suvenira je bogata i nema baš mnogo kiča), pa se vraćamo na stanicu metroa, više puta presecajući trkače. Sedamo na metro U1, pravac Reumann platz, 4 stanice do Praterstern, gde sebi priuštavamo odmor u kafe “Aida”. Kasnije otkrivamo da postoji čitav lanac “Aida” poslastičarnica gde se služe čuvene torte: Mocart, Esterhazi (njami, njami, marcipan!), Imperijal, Marokaner i najpoznatija, a najmanje atraktivna Sacher torta.  Pijemo produženu kafu, Verlängerter 2,3 E i jedemo odličnu Apfelstrudel 1,75 E.
Najveći ljubitelj valcera mora se pokloniti maestru Štrausu, pa idemo u Praterstrasse 54. Ulaz u muzej najavljuje restoran inventivnog imena, “Cafe restaurant ¾ takt”.
Kafe 3/4 takt
Muzej radi od 10-18 h, pauza 13-14h ), karta simbolična 2 E. Deluje pomalo zanemareno u odnosu na Mocartov, kao da Beč ne ceni baš naročito kompozitora  koji ga je proslavio valcerima, kao da ga smatra samo zabavljačem?? Vidimo originalnu Štrausovu violinu, klavir, portrete porodične i njegove. Samo ovaj muzej nema ni najskromniju suvenirnicu, pa se lično osećam uvređenom. Zar mome Štrausu tako?
Muzej Strauss
Nastavljamo pešice u Prater, jedan od najčuvenijih zabavnih parkova na svetu. Menjamo Kombiticket za lokalnu kartu za Riesenrad, i čekamo red da uđemo u gondolu Riesenrad, divovskog točka visine 64,75 m, teškog 430 tona, u kome vožnja traje oko 12 minuta. Veoma je lep pogled iz zatvorene gondole na sve strane Beča i na atrakcije Pratera. Obilazimo Prater, nemoguće akrobacije na koje se ne bih popela ni mrtva!
Prater
Sedamo zatim na S-bahn 5 iliti tramvaj ka Martiahilferstrasse  i presedamo na tramvaj S2, pa na tramvaj S1 pravac Hauptalee  i sebi time priređujemo panoramsko razgledanje grada. Na stanici Hetzgasse izlazimo da vidimo otkačenu zgradu koja podseća na stil Gaudija, a projektovao ju je arhitekta Hundertwasser. Prelepa šašava kuća ima fontanu ispred nje i celo suvenirsko “selo”, Hundertwasser village, preko puta nje.
Hundertwasser haus
Vraćamo se tramvajem S 1 do hotela. Zadnje je veče filmskog festivala, posle večere na štandu gledamo sjajan prenos iz bečke opere sa najboljim dirigentima, Ozava, Mehta itd.

(photos by Sanjarenja56)