[ Moje priče ] 13 Avgust, 2010 08:52
Vetrovi života razvejali nas svuda.  Gde sve nemam prijatelje! Kao da sam ih izvozila po belom svetu. Jednom godišnje obično dolaze u stari kraj, u posetu familiji i prijateljima, pa se onda družimo. Moram priznati da do sada nisam imala “vremena” da im odem u posetu. Neko vreme je dolazak na sladoled kod mene bio informacioni razgovor pred iseljenje…došli bi prijatelji po informacije od drugih prijatelja, s kojima sam stalno u kontaktu. Neko valjda treba  svima njima da piše…
I dođu prijatelji na popodnevno savetovanje siromašne i bedne hiperinflacione 1993. godine. Hoće da nauče šta saznadoh o Južnoj Africi od drugog para koji je otišao tri godine pre. Prostrh sve činjenice, više one loše, problematične. Slušaju pažljivo, pa će kao zaključak: ”Ovu zimu nećemo čekati ovde!” Spakovaše se i odoše, mudro isplaniravši sve. Posao je njega već čekao tamo, ona ga je našla kasnije. Za vezu s domovinom sam se pobrinula na vreme,  davši im adresu prvog para.
Kad su se malo sredili, ode drugi par u prvu posetu prvom paru, već odlično uklopljenim Južnoafrikancima made in Serbia. Stigli u gradić gde je prvi par već pustio korenje. Smestili se i razvezaše priču, kao da se znaju 100 godina, a ne kao da su se tada prvi put videli.  Raspredaju ko je u koju školu išao, s kim se družio….i reče muški deo drugog para:
“Tamo sam imao sjajno društvo u detinjstvu.  Bili smo nerazdvojni. Najdraže su mi bile dve sestre”.
I opisa ih on, u kojoj su ulici živele,  šta su radile. Ženski deo prvog para shvati da misli na nju, a da pojma o tome nema. Ko bi se prepoznao posle tolikih godina!
“To su bile dve lepe sestre, zar ne?” upita ona.
“Ma pravi drugari, sjajne devojčice” odgovara on.
“Dve lepe sestre?” insistira ona.
“Pa kad već pitaš, i nisu bile neke lepotice, više štrkljaste, suvonjave”.
“Pazi šta pričaš! To smo bile moja sestra i ja!”
oči 
[ Moje priče ] 11 Avgust, 2010 11:23
Slikar je danima sedeo u  šumi u kojoj je svo drveće isprepleteno u paru, u živom ljubavnom zagrljaju. Kad je završio sliku, odahnuo je i nasmešio se. Bio je zadovoljan. Naslikao je Šumu ljubavi.

Na drugoj strani sveta mladić je u ratnom vihoru povučen u  neželjene krugove. Ožiljke na duši poneo je zauvek. Telesni ožiljci su boleli i kad se sve smirilo. Polna infekcija  koja se teško leči. Život ga je svuda bacao dok ga nije konačno doveo na mirnije staze. Zahvaljivao je Bogu što ga je poštedeo, kad druge nije, i zavetovao se da će mu život posvetiti. Sreo je divnu devojku zlatne kose koja je ličila na anđela. Nežnim pogledom i dodirom vidala je njegove rane. S njom podeliti život i zajedno Bogu služiti, bio je njegov cilj. Ali, valjalo se  prvo izlečiti.  Stidljivo ga je odvela svojoj doktorki. Nije puno pričala,  a ova je sve razumela. Potrudila se da ga izleči. I u sveto okrilje braka mladi uđoše, a da se nisu sjedinili, sve dok nije bilo sigurno da mladić neće svojoj nevesti preneti neželjeni dar. I pre nego će otići iz tog grada u svoju parohiju, mladi su doktorki doneli sliku „Šuma ljubavi“ sa nežnom posvetom.

Svakog jutra prvo što doktorka ugleda kad se budi je drveće koje se voli. I svako veče uspavljuje se posle pozdrava sa slikom. U zagrljenoj šumi uvek vidi nežni mladi par.
suma ljubavi
(photo by sanjarenja56)
[ Slikopisi ] 09 Avgust, 2010 13:31

Šetam starim putem uz more

Moja omiljena tura između mora, kamena i neba
put
Sa pogledom na igre kamena i bilja
stene
Kroz stara vrata ću pogledati unutra
vrata
u zeleni mir uokviren maslinama i oblacima. Kako volim ove šetnje!

(photos by sanjarenja56)

[ Humor ] 08 Avgust, 2010 10:12
Sticajem okolnosti jedan muškarac i jedna žena (nikad pre se sreli ni videli nisu), nemavši mesta u prepunom vozu, bivaju prinuđeni deliti isti kupe za spavanje. Kreveti su bili na sprat.
Nepoznati muškarac spavao je gore, a žena koju nije znao spavala je doje. Pozelevši si lakunoć, ipak tako brzo nisu zaspali....
Nakon pola sata reče muškarac, pažljivo i polutiho: "Molim vas dajte mi ono ćebe iz ormarića, strašno mi je hladno...!"
Odgovori žena iz polusna: "Ajte,....da se za ovu noć pretvaramo,....da smo muž i žena, hm?....samo za ovu noć, pa se ionako više nećemo videti..... ok?"
"MOŽE! JASNO DA MOŽE!" - strastveno odgovori on.
"Dobro,.....; kaže ona, ONDA SE DIGNI I UZMI TO ĆEBE SAM, KONJINO !!!"

kupe
[ Moje priče ] 06 Avgust, 2010 16:20
Pre četvrt veka njen je životni partner otputovao u Singapur na nekoliko dana. Ona nije mogla, nije ni bila pozvana, a bila je trudna, s malim detetom i imala dvoje starih na brizi. On je imao kome da ih ostavi, ona ne.

Uživao je u jedinstvenom Singapuru,  oduševljavao se malim lepim  Singapurkama, obilazio uzgajališta orhideja, skupljao kao sunđer lepa sećanja. Na nekoj krokodilskoj farmi kupio je za nju kaiš od krokodilske kože. Baš lep. Jedino, malo je za tih par dana zaboravio da je ona ostala punačkija od porođaja...i  kupio prekratak kaiš. Ponosno joj doneo, ona ga probala, i mogla samo da konstatuje da je mogao i malo duži da joj kupi... No, brzo se snašla i rekla, s bebom u naručju i drugom bebom u sebi: „Nema veze. Ovaj kaiš će dobiti moja snajka!“
Svi su prijatelji čuli priču o kaišu, i svi koji su imali ćerke, godinama bi komentarisali: „Moja ćerka se malo ugojila...neće stati u tvoj kaiš! Ili „Ćerka mi je taman po tvojoj meri...moći će poneti kaiš“. Kao što već biva, ona je podigla dva divna sina koji nisu zavoleli nijednu od prijateljskih ćerki. Gledali su tuđe.
Četvrt veka nakon što je kaiš stigao u njen dom, stariji sin  je rešio da se ženi. Pred svadbu, svekrva je snajki poklonila kaiš od krokodilske kože koji je na nju čekao četvrt veka!