[ Mudrosti s neta ] 26 Avgust, 2010 11:32
Mislim da je Marina Cvetajeva, ruska pesnikinja, najlepše definisala ljubav i odsustvo ljubavi. Vredi se zamisliti nad njenim viđenjima.

Voleti, znači videti čoveka onakvog kako ga je zamislio Bog, a roditelji ga nisu stvorili takvog.
Ne voleti, znači videti čoveka onakvog kakvim su ga stvorili roditelji.
Prestati voleti, znači videti sto, stolicu - umesto njega.

(Marina Cvetajeva)

[ Humor ] 25 Avgust, 2010 10:15

"Je li istina da si dobio sina?"
"Da, i presrećan sam."
"A supruga?"
"Ona još ništa ne zna."

Pre časa veronauke sin ispituje oca: " Tata, kako se zvala Adamova tašta?"
Otac: "Pa Adam nije imao taštu. On je živeo u raju, sine moj."


Posle mesec dana zabavljanja, kaže devojka svom dečku: "Pa, dragi, mislim da je vreme da me predstaviš svojoj porodici."
Na to će on: "Neće moći. Žena mi je na poslu, a deca su u školi."

Ulazi tip u autobus i pita vozača: "Plaća li se za cveće?"
"Ne plaća" reče vozač, a tip se okrene i kaže: " Ružo, ulazi!"


Pita policajac vozača: "Šta imate od zimske opreme?."
Vozač: "Duge gaće."

Koji auto možeš voziti 120 km/h po makadamu?
Službeni

[ Mudrosti s neta ] 24 Avgust, 2010 09:00

Ovo je priča o jednom čoveku koga bih nazvala Tragačem.
Tragač je neko ko traga, ko traži, ali ko ne mora i da nađe ono za čim traga. To je neko, ko ne mora ni da zna šta traži. To je prosto čovek čiji život predstavlja traganje.
Tako jednog dana jedan Tragač oseti snažnu potrebu da krene za grad Kamir. Naučivši se da ozbiljno obraća pažnju na takva osećanja, koja dopirahu iz nepoznatih mesta do njega samog, ostavi sve i krenu na put.
Hodajući dva dana po prašnjavim putevima, najzad spazi u daljini obrise grada Kamira. I malo pre nego da stigne do samih kapija grada, pažnju mu privuče jedan brežuljak desno od puta, prekriven čudnim zelenilom i mnoštvom raznoraznog prolećnog cveća. Sa svih strana brežuljak beše ograđen lakiranom ogradom. Bronzana vratašca na ulazu namamiše ga da uđe.
Iznenada oseti da je čak i zaboravio na grad i da treba da se malo zadrži na tom mestu. Tragač uđe kroz bronzana vratašca i lagano pođe da se kreće između belog kamenja koja su ležala nasumično razbacana po zemlji.
Pusti da mu pogled kao leptir preleće preko svakog detalja u tom šarenom raju. Imao je oči tragača i možda je zato i otkrio natpis na jednom belom kamenu:
Abdul Tareg, živio 8 godina, 6 meseci, 2 sedmice i 3 dana.
Malo se uznemirio kad je shvatio da taj kamen nije uopšte bio kamen, već nadgrobna ploča. Rastuži se pri pomisli da je tu bilo sahranjeno tako malo dete. Osvrnuvši se oko sebe, spazi, da je na susednom kamenu takođe stajao neki natpis. Približi se kamenu i pročita:
Jamir Khalib, živio 5 godina, 8 meseci i 3 sedmice.
Tad se Tragač oseti jako uznemireno. To predivno mesto bilo je ustvari groblje, a svaki kamen nadgrobna ploča. Jednu po jednu on poče da čita ploče. Na svakoj je stajao određen natpis: ime i životni vek. Obuze ga užas kada je ustanovio da je najstarije dete koje je tu bilo sahranjeno jedva imalo nešto više od 11 godina. Pritisnut neizmernom tugom, sede na travu i zaplaka.
Stari upravnik groblja koji je slučajno tuda prolazio, videvši nepoznatog čoveka krenu prema njemu. Neko vreme ga je posmatrao kako plače, pa ga upita da li oplakuje nekog bliskog.
" Ne, ne plačem za nekim svojim – odgovori Tragač. Šta je sa ovim gradom? Kakav užas se ovde dešava? Zašto ima toliko mrtve dece zakopane na ovom mestu? Kakvo se to strašno prokletstvo nadvilo nad ovim ljudima i nateralo ga da napravi dečije groblje?!"
Starac mu odgovori:
" Smirite se, nema nikakvog prokletstva. Radi se o tome, da kod nas postoji jedan drevni običaj. Dozvolite da vam pojasnim: kada neko dete navrši petnaest godina, roditelji mu poklone jednu sasvim malu svesku, kao ova koju ja nosim oko svog vrata. I kad god ga nešto mnogo obraduje, on treba da otvori tu svesku i da zapiše: levo, to šta ga je obradovalo i desno, vreme trajanja te radosti.
Upoznao se sa devojkom i zaljubio se u nju: koliko je trajala ta neizmerna strast i radost? Jednu sedmicu? Dve? Tri i po?… Zapiši.
Uzbuđenje prvog poljupca? Koliko je trajalo? Minut i po, koliko i ? Dva dana? Jednu sedmicu?…
Trudnoća i rađanje prvog deteta?
Ženidbe prijateljá?
Putovanje iz snova?
Susret sa bratom koji dolazi iz daleke zemlje?
Koliko je trajala radost svih tih događaja? Satima? Danima?… Tako mi u naše male sveske zapisujemo svaki trenutak naše radosti…Svaki trenutak.
Kada neko umre, običaj je da mu otvorimo svesku i da mu saberemo svo vreme njegove životne radosti i da ga zapišemo na grobu. Zato što verujemo da je to jedino istinski proživljeno vreme..."

Priča je s neta, poučna. Saberite svoje životne radosti! To je jedino istinski proživljeno vreme!

[ Lepota ] 22 Avgust, 2010 20:43

Slobodno detinjstvo kakvo se samo poželeti može današnjoj deci. Siromašno, ali nesputano, u predelima izuzetne lepote
Sucuraj
Mladost u najlepšem malom gradu na Jadranu
MAKARSKA
Jesam li volela? Jesam. Znači, živela sam. Jesam li plesala? Jesam, i još u tome uživam. Pišem li? Pišem. Podigla decu? Podigla.
poljupci
Putovala? O, da, sa zadovoljstvom
Guell


Hajdelberg

Upoznala značajne ljude? Da, one koji zaista vrede.

Ric
Imala muke? Probleme? Mnogo. A ko je bez toga? Kad ti ne cvetaju ruže, stegni srce, zastani, pa samo napred!
ruze
Gde sebe nalazim? U plesu, u druženjima, a najviše u...pogodite!
more
I jednoga dana, sačekaće me vrata istine...
vrata
(photos by sanjarenja56)

[ Slikopisi ] 21 Avgust, 2010 10:51

Jedino jezero koje se može porediti s morem, a koje videh, jeste Ohridsko jezero. Kao more, samo što nije slano. Čuva ga stari grad Ohrid
Ohrid
sa uskim ulicama koje podsećaju na dalmatinske
uske ulice
Na jezeru se šepure labudovi, svesni svoje lepote
labud
A zalazak sunca na Ohridu je poseban doživljaj...romantičan, idealan za gledanje udvoje.
zalazak sunca

(photos by sanjarenja56)