[ Recepti ] 04 Jun, 2009 10:12
Danas nam dolaze gosti na ručak. Hteli bismo nešto jednostavno, lako, brzo, ukusno, a da ne može da omane. Već smo uzeli dobro crno vino, "Vranac", "Aleksandrija" ili "Postup", spremili gibanicu kao predjelo, londonere kao kolač, i između je sasvim pogodno smestiti

Meso u saftu
Uzeti 800 g  svinjskog ili junećeg buta, iseći na manje šnicle, propržiti na ulju i složiti polovinu u vatrostalnu posudu. Posuti vegetom, biberom, seckanim peršunom, seckanim belim lukom i premazati smesom pola pavlake (100g) sa kašikom brašna. Preko staviti ostalo proprženo meso i posuti vegetom, biberom, seckanim peršunom, seckanim belim lukom, pa premazati smesom pola pavlake sa kašikom brašna. Naliti sve supom da ogrezne, pokriti poklopcem vatrostalne posude, staviti u rernu zagrejanu na 220’ i peći 90 minuta.
Servirati toplo sa pire krompirom i zelenom salatom.

[ Lekopisi ] 03 Jun, 2009 07:24

Ako volimo sebe, posvetićemo pažnju svom zdravlju bar s vremena na vreme. Zdravlje nas retko služi ako u njega bar malo truda ne uložimo. Na VMA u Beogradu lepo piše:"Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu". Pa, šta da radimo da nam ne bi ostala samo jedna želja? Svako doba ima svoje potrebe i pravila. Nikotin nije dozvoljen ni u jednom dobu, ako sebe volimo i sebe poštujemo. Jedino pravo mesto za cigarete je kanta za otpatke. A vi niste kanta za otpatke, zar ne? Vi želite da trajete. Život je jedan, premijera sa neproverenom reprizom.

Teren Srbije siromašan je selenom, nema ga u zemlji, pa ga nema u biljkama, i zato smo bili skloniji mnogim ozbiljnim bolestima i pre Černobila i pre rata 1999. Šta raditi? Svakog dana popiti tableticu-dve Selenium (Bioeselen), tačna doza određena prema dobi i polu, ili pojesti 2-3 zrna brazilskog oraha, koji je bogat selenom.
Ako imamo 15-30 godina, posvećujemo posebnu pažnju infekcijama, naročito seksualno prenosivim, kao što su hlamidije i mikoplazme (o njima je bilo reči u posebnom postu, u kategoriji Medicina). Sve dame su sklone običnim mokraćnim infekcijama tipa E. coli, zbog anatomskih posebnosti dama i blizine izvora infekcije (crevo). Ako se desi pečenje pri mokrenju, često i bolno mokrenje, trkom u prvu laboratoriju da se uradi urinokultura, pa doktoru da odredi terapiju. Mladi muškarci često imaju seksualnoprenosive infekcije, pa se kod iscedka i peckanja trebaju javiti urologu, dermatovenerologu, nefrologu, ko im je najbliži.
Sve dame od 20 do plus pedeset trebaju jednom godišnje posetiti ginekologa, da se uradi pregled, Dopler jajnika, kolposkopija, Papanicolau, cervikalni bris, ultrazvuk dojki, a češće preglede određuje ginekolog. U nekim centrima to sve postoji na jednom mestu u jednom danu, kao u Beogradu, gde se kao jednodnevni PGS program sprovodi u Ginekološkoj bolnici u Kraljice Natalije (zakazivanje telefonom, i sve se obavi za 5-6 sati).
Muškarci posle 50. godine moraju jednom godišnje uraditi PSA, analizu iz krvi koja pokazuje da li se prostata počela ludirati u smislu uvećanja (adenom) ili raka.
Ako u porodici ima hipertenzije, smanjujemo so od malena i ne pušimo (naravno). Ako ima dijabetesa, smanjujemo koncentrovane slatkiše od malena i nastojimo da ne budemo gojazni. Ako svakodnevno jedemo porciju sladoleda zimi i leti, biće nam zahvalan naš želudac (oblaže ga i štiti bolje od lekova) i naši krajnici (retke će biti upale grla kod redovnih sladoledomana). Fizička aktivnost bira se prema sklonostima, bitno je da je svakodnevna.

Naravno, ne mogu obuhvatiti celu medicinu u par redaka. Ovo su bile male napomene, a detaljnije kroz komentare ili na mejl, po želji.

[ Moje pesme ] 02 Jun, 2009 00:01

 

Siđi
sa oblaka snova
kišom želja
u moj
prazan san.
Dođi
zapleši sa mnom
ples zanosa
ples života.
Dođi
ispuni srce
nahrani dušu
podigni leptire
u telu.
Dođi
i ostani.

[ Slikopisi ] 01 Jun, 2009 15:13
Prvo su 1991. godine 4 nefrologa (Srbin, Makedonac, Tučin i Bugarin) potpisala incijativu da se osnuje BANTAO, nefrološka asocijacija balkanskih gradova, jer zemlje se menjaju, a gradovi ostaju. Danas je BANTAO moćna asocijacija koja je priznati deo evropske nefrološke porodice i čiji kongresi su uzor kako se sa mnogo tolerancije i dobre volje mogu naučni rezultati prenositi svima na Balkanu. Sledeći korak je napravljen na svetskom nefrološkom kongresu u Milanu pre nekoliko dana, kada je održano 7 sesija na nacionalnim jezicima (portugalski, španski, turski, poljski, francuski, italijanski). Sedma sesija održana je na srpskohrvatskom jeziku. Niste znali da taj jezik još postoji? Govorile su se razne njegove varijante na prostoru bivše Jugoslavije i svi su se odlično razumeli. Na inicijativu Makedonca, pozvano je 8 predavača, po dva iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji su svoje nefrološke rezultate izneli na nekoj varijanti srpskog ili hrvatskog jezika. I svi su se sjajno razumeli, i svi su učesnici zaključili da se radi o istorijskoj sesiji. Eh, kad bi političari bili nefrolozi!
«Prethodni   1 2 3 4