“Makarska je pravi raj,

lipa je ka Jadran plavi

kad u zoru sunca sjaj

iznad Biokova se javi...“

 

Ovako klapa peva o Makarskoj. A ja o njoj mogu pevati srcem, doveka. Nagradno pitanje su skoro svi tačno rešili, da, bila sam u najlepšem malom gradiću na Jadranu, Makarskoj. Tu sam rođena, 100 m od mora, tu su mi talasi pevali prvu uspavanku. Simfonija prelepih plaža, divne luke uokvirene poluostrvima  Sveti Petar i Osejava, rive sa palmama i kamenim klupama okrenutim moru i nad njom nadvijenog visokog Biokova kao večnog čuvara te lepote -  izaziva ljubav na prvi pogled. Pučina mami, ostrva Brač i Hvar, do kojih redovno na izlete vozi nasmejani kapetan Mito, ikona makarskog turizma, brodom „Makarski  Jadran“, uz ribu na gradelama i mnogo dobre pesme. Na kraju izleta ceo brod pleše i takav se vraća u luku.

Kako stići do Makarske? Nije neophodno kolima. Direktna autobuska veza polazi sa beogradske autobuske stanice, peron 31,  svakog dana u 19 h i stiže ujutro oko 7,30-8h. Vraća se iz Makarske u 20,30h. Povratna karta košta 6600 din, naizmenično voze Beograđani i Makarani, nije potrebna viza. Kako se smestiti? Ima veoma lepih hotela, ali su našem džepu primereniji udobni apartmani, sa  opremljenom kuhinjom, kupatilom, klimom, satelitskom TV i terasom s pogledom na more. Cene hrane su slične našima, za 100 E dobija se 720 kuna, ceni u kunama doda se jedna nula i dobija cena u dinarima.

Dobro, de, znam da biste rado boravili kod mene, ali  ja tamo idem kod porodice,  nemam svoje apartmane, no ako se podesite tamo kad i ja, biću vam rado vodič. Ako nekom treba, dodaću adresu za direktne rezervacije i sajt za pregled apartmana. Volela bih da ovde uskoro osvane neki novi post o impresijama sa letovanja u Makarskoj.