Bila je lepa, krupnih očiju, duge crne kose koja se kao plašt vijorila za njom, atraktivna. Neko i nešto u malom mestu, navikla da je u svemu pitana za mišljenje, da se njena reč poštuje. Da bi se zaštitila, običavala je da diže ograde. Doimala se hladnom, malo ko je znao njenu dušu. Verovatno niko, čak ni oni koji su je voleli. Udvarača uvek mnogo, onih koje je zanimao njen izgled, ili onih koje je fascinirala njena pamet. A ona se osećala usamljenom, iako nijedan značajniji događaj nije prošao bez nje, iako je bila "svakoj čorbi zaprška". Volela je, izgubila je, svi su posle bili samo zamena za prvog. A kopija nikad nije isto što i original.
Opuštali su je samo muzika i ples. Ko ju je u plesu upoznao, ne bi ni slutio da postoji ona druga, nepristupačna, hladna...znao bi ovu toplu, srdačnu, razdraganu. Kao da te dve nisu bile ista osoba.
Jedne je večeri otišla na igranku gde nije običavala da ide, neko je nagovorio. Ambijent opušteniji nego inače, takoreći skoro raspušten, nije joj prijao. Sedela je među publikom nezainteresovano, hladno, i pitala samu sebe šta tu radi, nameravajući da ode.
On je sedeo s druge strane i gledao je. Spazio je čim je došla. Pojava koja muškarce ne ostavlja hladnima, nije ni njega. Ali ga je istovremeno i privlačila i zbunjivala. Njen izgled nije bio u skladu sa oklopom hladnoće. Stavi li joj neko u grudi led umesto srca, zapita se. Šta li bi takvu ledenicu moglo zagrejati, zainteresovati, učiniti ženom? Ni sam nije znao zašto nije odvajao oka od nje, bilo je naokolo i drugih atraktivnih devojaka, daleko pristupačnijih od ove. Propuštao je ples za plesom i nagovore drugova da priđe ovoj ili onoj...i gledao nju. Di džej stavi novu ploču  i pusti "Poslednji valcer", Englberta Hamperdinka. Sa prvim taktovima lepe pesme na njegove oči dešavalo se čudo, ledena kraljica se pretvarala u nežnu princezu, čije su oči sjale, a zaneseni se osmeh razlio licem. Nije verovao da gleda onu istu osobu. Ovu bi devojku svako poželeo. Začas se stvorio pored nje: "Jeste li za ples?". Prihvatila je s osmehom, i dok su plesali, kao jedno, poželeo je da tako plešu valcer bez kraja..."Poslednji valcer" bejaše početak lepe priče.

devojka